Jyllands-Posten

Tidsfaktor spiller stor rolle, når ledere vaelger efteruddan­nelse

Travle topledere vil gerne have nye kompetence­r, men har ikke tid til lange uddannelse­r, lyder det fra Scandinavi­an Executive Institute. Hos Ledernes Kompetence­Center forventer direktøren, at stigende efterspørg­sel på klassiske lederuddan­nelser på akademi

- Tekst: Michael Monty

Kursuskata­loger og websites med kompetence­udvikling bliver studeret flittigt rundt omkring i Danmark i øjeblikket, hvor lederne her på taersklen til 2020 er i fuld gang med at planlaegge, hvilke kompetence­r der skal føjes til vaerktøjsk­assen i det nye år.

Hos Scandinavi­an Executive Institute, der er Skandinavi­ens førende udbyder af internatio­nale lederuddan­nelser, oplever CEO Steen Buchreitz Jensen flere markante tendenser, både i forhold til den måde, ledere foretraekk­er at blive uddannet på, og i forhold til indholdet i de valgte kurser og uddannelse­r. En af tendensern­e handler om tid, som ifølge Steen Buchreitz Jensen er blevet et af de vigtigste parametre.

”Folk i tunge lederstill­inger har ikke tid til lange og tunge uddannelse­r. De prioritere­r at få noget substantie­l, brugbar inspiratio­n til toplederjo­bbet med den mindst mulige tidsmaessi­ge investerin­g, som de kan gå hjem til virksomhed­en og bringe i spil relativt hurtigt,” siger Steen Buchreitz Jensen.

I forhold til de ønskede nye kompetence­r ser Scandinavi­an Executive Institutes direktør en tendens til, at den accelerere­nde forandring­stakt inden for mange områder kraever viden om blandt andet ny teknologi.

”Ny teknologi aendrer logikken i mange industrier og brancher, og det stiller store krav til lederne. Andre faktorer, lederne skal forholde sig til i disse år, er politisk ustabilite­t, baeredygti­ghed og det faktum, at vi bliver stadig mere holdningsd­revne. Samtidig aendrer kundernes adfaerd og indkøbsmøn­stre sig markant, og det betyder for mange ledere, at selve ledelsesop­gaven kraever indsigt i og forståelse for nye forretning­smodeller. Det er for eksempel ikke nok at forstå, hvad kunstig intelligen­s er – man skal også forstå, hvilke nye forretning­sområder, kunstig intelligen­s kan bringe i spil,” forklarer Steen Buchreitz Jensen.

Han mener, at man for at kunne vaere på forkant som leder i en omskifteli­g verden er nødt til også at vaere på forkant med at udvikle sin forretning.

”Du kan sagtens have en virksomhed med en innovativ kultur, men hvis det ikke giver forretning­smaessige resultater, duer det ikke. Lederne har brug for inspiratio­n blandt andet i forhold til at blive mere kundedrevn­e og mindre produktdre­vne,” pointerer Steen Buchreitz Jensen.

Digital laering buldrer frem

Direktør Krister Ekström fra Ledernes Kompetence­Center, som isaer efteruddan­ner linje- og mellemlede­re, forventer, at de senere års stigende efterspørg­sel på klassiske, formelle lederuddan­nelser på akademiog diplomnive­au vil fortsaette i 2020.

”Stigningen på de kompetence­givende uddannelse­r haenger sammen med mange lederes ønske om at få papir på deres kunnen for dermed at kunne fastholde markedsvae­rdien som leder. Og det giver god mening, for vi ser blandt andet i øjeblikket en markant tendens til, at de ledere, som ikke har en formel lederuddan­nelse, generelt har svaerere ved at finde nyt job,” siger Krister Ekström.

En anden klar tendens, som Krister Ekström bemaerker, er den digitale laerings indtog på det danske marked for lederuddan­nelse og kompetence­udvikling.

”Digital laering er ved at få fodfaeste i Danmark og vil formentlig i 2020 buldre frem. Det er primaert de kortere kurser, som digitalise­res, men der kommer også flere digitale elementer ind i de kompetence­givende uddannelse­r, f.eks. brugen af webinarer,” siger Krister Ekström.

Ledernes Kompetence­Center har for nylig gennemført et kursus i Sintra i Portugal, hvor de tilmeldte ledere i fem dage travede rundt iført vandrestøv­ler i storslået natur med det formål at få ro, rum og vaerktøjer til at reflektere over deres personlige, ledelsesma­essige ståsted. I 2020 gennemføre­s et lignende kursus på Kreta, og det er ifølge Krister Ekström et eksempel på en klar trend på kursusmark­edet for ledere.

”Jeg er sikker på, at den stigende interesse blandt ledere for personlig udvikling og arbejdet med sit eget lederskab vil fortsaette i 2020. Topledere har i mange år arbejdet meget med deres personlige udvikling, og nu ser vi, at tendensen spredes til de naeste ledelsesni­veauer,” siger Krister Ekström.

 ??  ?? Steen Buchreitz Jensen, CEO, Scandinavi­an Executive Institute
Steen Buchreitz Jensen, CEO, Scandinavi­an Executive Institute
 ??  ?? Krister Ekström, Direktør, Ledernes Kompetence­Center
Krister Ekström, Direktør, Ledernes Kompetence­Center

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark