Jyllands-Posten

SMV’er er vigtige i den grønne omstilling

For et år siden kendte ejerleder Lone Porsgaard Rasmussen fra Dansk Varebilind­retning i Sjølund ikke til FN’s Verdensmål. Nu er hun ved at implemente­re dem i sin virksomhed og prøver at få 100 andre ejerledere til at gøre det samme.

- Tekst: Jon Arskog

”Måske er det noget klimahyste­risk pjat, men tør vi virkelig tage chancen?” Ordene kommer fra Lone Porsgaard Rasmussen. Hun 41 år, gift med Dennis og har børnene Andy, Ida og Toby på 17, 7 og 2 år – og hun føler, som mange andre, at hun må gøre noget for klimaet nu, hvis hun skal give en god og beboelig verden videre til de naeste generation­er.

Ejerledere har stor indflydels­e på udviklinge­n

Udover at vaere mor og hustru, så er Lone Porsgaard Rasmussen også ejer og direktør i virksomhed­en Dansk Varebilind­retning. Virksomhed­en ligger i Sjølund ved Kolding og specialet er at bygge og indrette varerum i alle slags varebiler. Det gør hun sammen med sine seks medarbejde­re. Som ejerleder var det derfor naerliggen­de at kigge på, hvad virksomhed­en og hendes ansatte kan bidrage med.

”En ting er, at man som privat kan spise mindre kød, flyve mindre og cykle mere. Som virksomhed kan vi noget mere. Der bliver landets naesten 300.000 SMV’er vigtige i arbejdet for den grønne omstilling. Det er jo i virksomhed­erne, vi er som medarbejde­re og ledere, som har kontakt til kunder og leverandør­er. Det er her, vi virkelig kan påvirke vores faelles adfaerd. Der er det vigtigt, som leder at gå forrest og skabe ringene i vandet,” siger Lone Porsgaard Rasmussen og forklarer, hvad hun sammen med sine medarbejde­re kan gøre:

”Vi kan aendre på vores indkøb, så det i højere grad er råvarer, som har en baeredygti­g profil, der indgår i vores produktion. Men vores vigtigste håndtag er, at vi kan rådgive vores kunder om valg af bilmodel og få gjort baeredygti­ghedsdagso­rdenen vedkommend­e for dem. Måske kunden kan nøjes med en mindre bil, hvis den bliver indrettet rigtigt, eller hvis de ikke kører rundt med alt deres vaerktøj hele tiden. Og det er sund fornuft, fordi det ikke kun giver et mindre CO2-udslip, men også lettere parkerings­muligheder, billigere indkøbspri­s på bilen og lavere braendstof­forbrug,” fortaeller hun.

Indigneret over manglende indsats

I foråret 2019 havde Lone Porsgaard Rasmussen ingen idé om, at FN i 2015 havde opstillet 17 mål for en bedre og mere baeredygti­g verden. Men da hun i marts opdagede verdensmål­ene, blev hun noget indigneret over, at hun ikke havde kendskab til dem.

”Jeg må jo have gået med skyklapper på, for nu, hvor jeg kender til verdensmål­ene, så ser jeg dem jo alle vegne. Men det gjorde jeg ikke før. Og det er jo det, der sker. Man tror de andre ved det samme som én selv. Jeg blev vred over, at jeg ikke som virksomhed­sejer var blevet kontaktet direkte af kommunen eller andre, som også har en aktie i den her udfordring, for vi kan som erhvervsli­v rykke rigtig meget på den her dagsorden,” konstatere­r hun.

”Men tilbage i marts taenkte jeg, at der må vaere mange andre som mig, som ikke kender til verdensmål­ene og besluttede så, at jeg, udover selv at gå i gang med at taenke klima og baeredygti­ghed ind i min egen virksomhed, ville have 100 andre med. Så det er jeg i gang med nu.”

”Jeg tager ud i en masse netvaerkss­ammenhaeng­e blandt andet gennem SMVdanmark, som er den brancheorg­anisation, vi er medlem af. Der snakker jeg med andre virksomhed­sledere for at få dem til at skrive verdensmål­ene ind i deres vaerdigrun­dlag også. Mit mål er at nå 100 virksomhed­er inden udgangen af naeste år. Hvis de så hver isaer påvirker tre andre, så breder ringene sig og der begynder at ske en aendring i tankegodse­t,” siger hun.

Gode råd til mere baeredygti­ghed i hverdagen efterlyses

Jeg blev vred over, at jeg ikke som virksomhed­sejer var blevet kontaktet direkte af kommunen eller andre, som også har en aktie i den her udfordring, for vi kan som erhvervsli­v rykke rigtig meget på den her dagsorden Lone Porsgaard Rasmussen

”Som virksomhed­sleder efterlyser jeg dog nogle gode råd fra centralt hold om, hvad vi faktisk skal gøre for at opnå maksimal klimaeffek­t. Sådan helt konkret og lavpraktis­k. Det er dét, jeg også arbejder sammen med SMVdanmark om at formulere, men det burde myndighede­rne også komme med anvisninge­r til,” siger Lone Porsgaard Rasmussen og opfordrer til, at SMV’erne kommer med deres input til SMVdanmark­s klimaarbej­de ved at skrive til organisati­onens nye klimapostk­asse på klima@smvdanmark.dk.

”Vi hører gerne virksomhed­ernes historier om, hvordan man har arbejdet med baeredygti­ghed eller frustratio­ner i forhold til barrierer for baeredygti­ghed i hverdagen.”

Ideerne vil SMVdanmark tage med ind i arbejdet i regeringen­s nye klimapartn­erskaber, hvor organisati­onen sidder med i partnerska­berne for ’handel’, ’byggeri’, og ’service, it og rådgivning’.

 ??  ?? Foto: Kim Sørensen / Varebilind­retning
Foto: Kim Sørensen / Varebilind­retning
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark