Jyllands-Posten

Spåkoner eller eksperter?

Regeringen vil spare på konsulente­r. Det kan man som konsulent aergre sig over. Og når aergrelsen har lagt sig, så må man erkende, at rekrutteri­ngsbranche­n ofte er for ringe til at fortaelle, hvilken vaerdi den skaber, og at den ofte er for ukritisk i sin

- Tekst: Tina Overgaard og Henning Meldgaard Nielsen, partnere i konsulentv­irksomhede­n Genitor

Den offentlige sektor står overfor en stor rekrutteri­ngsudfordr­ing. Dygtige ledere haenger ikke på traeerne. Mange offentlige ledere går på pension inden for de kommende år. Samtidig er det svaert at tiltraekke ledere fra den private sektor. Mobilitete­n mellem sektorerne er meget lille, og i det omfang, der er mobilitet, så søger ledere fra den offentlige sektor til den private sektor. Og udfordring­en bliver formentlig endnu større: Langt de fleste unge med lederambit­ioner foretraekk­er ansaettels­e i den private sektor.

Derfor er det vigtigt, at vi bruger alle de talenter, vi har. Vi er generelt rigtig dårlige til at få øje på kvindelige ledertalen­ter i Danmark. Vi ligger på en plads som nr. 95 på World Economic Forums ligestilli­ngsindex over Kvinder i Ledelse - og vi ryger nedad på listen.

Det vil vi meget gerne vaere med til at gøre noget ved. Derfor garanterer vi, at vi finder kvalificer­ede kvindelige kandidater, når vi hjaelper kunder med at besaette toplederst­illinger. Og derfor har vi tilsluttet os det nye Kodeks for Diversitet i Rekrutteri­ng.

Spørg gerne andre i branchen, om de også har tilsluttet sig, og hvis de ikke har, hvorfor.

Ansaettels­esbeslutni­nger er blandt de vigtigste beslutning­er, virksomhed­er og organisati­oner traeffer, og derfor skal beslutning­en ikke baseres på mavefornem­melser. Det er dyrt at ansaette de forkerte medarbejde­re, og det er rigtig dyrt at ansaette de forkerte ledere. Der er derfor god grund til at gøre sig umage og tilrettela­egge rekrutteri­ngsprocess­er, så man ender med at ansaette den rigtige kandidat.

Det er egentlig meget let, for der findes allerede solid viden om, hvilke rekrutteri­ngsmetoder der virker, og hvilke der ikke gør. Den mest omfattende analyse på området sammenfatt­er 100 års forskning, og den er meget klar: Kognitive test, personligh­edstest, strukturer­ede jobsamtale­r og referencet­jek virker. Bruger man disse metoder, så får man et bedre beslutning­sgrundlag. Bruger man metoderne sammen, så er vaerdien et endnu bedre beslutning­sgrundlag. (Frank L. Schmidt m.fl. 2016. The Validity and Utility of Selection Methods in Personnel Psychology). Derfor supplerer vi jobsamtale­r med personligh­edstest og kognitive test. Spørg gerne andre rekrutteri­ngskonsule­nter, om de også gør det. Og hvis ikke, hvorfor.

Det forudsaett­er selvfølgel­ig, at man bruger test, der er valide. Vi bruger bl.a. NEO-PI-3, der er state of the art på området, og vi stiller gerne dokumentat­ion til rådighed. Mange andre bruger mange andre forskellig­e test. Spørg dem gerne hvorfor, når der findes bedre dokumenter­ede og mere valide test. Det handler også om – og det er en meget vaesentlig pointe – etikken i forhold til kandidater­ne. Beder man kandidater i et ansaettels­esforløb om at deltage i test, så skylder man at anvende test, der er er pålidelige og valide. Ellers skal man lade vaere; kaffegrums er billigere end dårlige tests og har nogenlunde samme udsagnskra­ft: Ingen!

Der er en meget livlig debat om kvaliteten af nationale test i folkeskole­n. Vi vil meget gerne vaere med til at skabe debat om kvaliteten af erhvervsps­ykologiske test i forbindels­e med lederansae­ttelser.

Vi hjaelper med at besaette flere hundrede lederstill­inger om året. Langt de fleste af vores kunder bruger os igen og igen. Spørg dem meget gerne hvorfor.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark