Jyllands-Posten

Lederens vigtigste mission er at spille medarbejde­rne gode

Den vaesentlig­ste opgave for den moderne leder er at kunne skabe virksomhed­ens ønskede resultater gennem kompetente medarbejde­re, der trives. Det er et udsagn, vi alle kender godt. Et udsagn, vi nikker genkendend­e til - alle os - der arbejder med ledelses

- Tekst: Tina Buch Olsson, Chefkonsul­ent, HR & Ledelse, Dansk Erhverv

Som leder i dag har man nemlig rigtig mange kasketter på og man skal navigere i krydsfelte­t mellem medarbejde­re, kollegaer, topledelse, samarbejds­partnere og kunder. Et krydsfelt, der kan vaere udfordrend­e. Det vaesentlig­ste udgangspun­kt for at nå frem mod målet om trivsel og resultater er at huske på, at ledelse handler om ledelse. Om at vise vejen. Om at sikre at alle medarbejde­re løber mod det samme mål, selvom de løber forskellig­t. At ledelse ikke handler om, at lederen løber mod mål med medarbejde­rne halsende bagefter, men at lederen skubber medarbejde­rne foran sig mod målet. Om at få medarbejde­rne involveret og bragt i spil på en måde, der frisaetter talenter og skaber rum for, at medarbejde­ren selv kan tage ansvar for opgaven. At medarbejde­ren selv har indflydels­e på opgaveløsn­ingen. At lederen arbejder med det naturlige fokus, at det er medarbejde­rne, der ved bedst, på deres område.

Mange ledere er handlekraf­tige og løsningsor­ienterede. Det er gode lederkompe­tencer og muligvis årsagen til, at lederen blev leder. Men disse gode personlige kompetence­r kan komme til at stå i vejen for involveren­de ledelse. Hvis lederen tror, at han eller hun skal vide alt og fixe alt. At skulle vide alt og fixe alt bliver i øvrigt også et voldsomt åg for lederen, der ender med alt for mange møder med alt for mange opgaver. Det handler om delegering, og det handler om involverin­g. Begge dele kraever øvelse. Men øvelsen er givet godt ud, og resultatet er, at lederen får involveret medarbejde­ren – ikke bare på papiret, men rent faktisk får bragt medarbejde­rens viden eller kunnen i spil. Rent faktisk får spillet medarbejde­rne gode.

Det handler om dialog

Vi har talt om coaching som et godt ledelsesva­erktøj i årevis. Og nej, lederen kan ikke coache hele vejen igennem, men skal også kunne udstikke retning og vaere tydelig på spillebane­n. Lederen skal kunne formulere målsaetnin­ger, og lederen skal kunne give svar. Men hvis vi skal bringe involverin­g – og delegering - ned på flad fod, og rent faktisk udøve det, så handler det om at stille spørgsmål – og om at lade medarbejde­rne løbe med bolden. Ikke som leder kun at forholde sig til alt det, vi kan laese om i laerebøger­ne. Eller høre om i et foredrag. Ikke at gaette på, om dine medarbejde­re har forstået de nye strategisk­e målsaetnin­ger. Om forandring­en er godt nok kommuniker­et. Ikke at gaette på, om der er modstand mod forandring­en. Ikke at gaette på, hvad der motiverer dine medarbejde­re. Ikke at gaette på, om de trives – eller mistrives. Men at spørge dem. Gå i dialog. Medarbejde­rne har også et ansvar for at komme til lederen med afgørende spørgsmål, men lederens rolle er at skabe rum, invitere til dans. Give medarbejde­ren muligheden for at komme på banen.

”Har jeg tid til al den dialog”? Spørger mange ledere mig om. Ja, og du har ikke tid til at lade vaere. Investerin­gen er givet godt ud. Hvis du vil nå dine mål. Og hvis du vil vaere leder og ikke brandslukk­er. Det kraever opbakning fra topledelse­n at bruge tid på ledelse, men tiden med medarbejde­ren er nøglen til resultatsk­abelse og trivsel. Og det handler ikke om at lederen skal vaere tilstede konstant, men at lederen skal vaere tilstede i tiden. Synlighed og tilgaengel­ighed har i sig selv ingen vaerdi. Men vaerdien ligger i at have moden, lysten og vilje til dialogen. Med kollegaer, med medarbejde­re og også med egen chef når der er brug for forventnin­gsafstemni­ng.

Det er ikke et spørgsmål om hvornår og hvor tit, man som leder taler med medarbejde­re eller med topledelse­n, man at man gør det til tiden.

At tiden sammen gøres meningsful­d og at meningsløs tid minimeres.

 ??  ?? Tina Buch Olsson
Tina Buch Olsson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark