Jyllands-Posten

Resultater skabes gennem ledelse med både hoved og hjerte

- Tekst: Tina Buch Olsson, Chefkonsul­ent, HR & Ledelse

God ledelse kan ikke saettes på formel. Der er forskel på organisati­oner, og der er forskel på mennesker. Ledelsesva­erktøjer er gode og en stor støtte for mange ledere i lederrolle­n. Ledelsesva­erktøjer kan hjaelpe lederen til at navigere i rollen som leder. Til at navigere i krydsfelte­t. Men ledelsesva­erktøjer gør det heller ikke alene. De skal akkompagne­res af brugen af både hjerne og hjerte. Hjerne og hjerte er uforenelig­e størrelser i det gode lederskab, og selvom én af dem falder os mere naturligt at bruge end den anden, når vi bedriver ledelse, så er et afgørende ledelsesva­erktøj at have øje for dem begge.

Når vi som ledere formår både at saette hjerne og hjerte i spil, kan vi lykkes med både at vaere tydelige på, hvilke mål vi løber efter, hvad der forventes af medarbejde­rne og samtidig give dem spillerum til at brillere. Vi kan vise vejen og på den gode måde få tydeliggjo­rt, hvad der ikke er til forhandlin­g. Vi kan skabe den ønskede kultur ved at vaere helt skarpe på, hvilken adfaerd vi vil se hos vores medarbejde­re – og vi kan stille skarpt på kraevede adfaerdsae­ndringer og håndtere konflikter eller besvaerlig­e personer, der kan skade kulturen, opgaveløsn­ingen eller vores forhold til kunderne. Og vi må gerne have hjertet med på det togt. Man behøver ikke at forvandle sig til et monster som leder, fordi man skal vaere tydelig. Man behøver ikke at haeve stemmen, fordi man skal stille krav til adfaerd eller performanc­e. Man kan godt vaere tydelig på den venlige måde.

Og hjertet skal vi kaste ind i alt det, vi gør. For det handler om mennesker. Og ja, en leder er også et menneske. Og kun ved at vaere menneskeli­ge, kan vi flytte andre mennesker. Seminarer og handlingsp­laner flytter ikke noget alene. Gode saetninger om trivsel og resultater bøjet i neon bliver varm luft, hvis de ingen nerve eller sjael har. Hvis der ikke er mennesker bag, der folder det ud. Ved at vaere menneskeli­ge. Ved at vise omsorg. Ved at vise, at vi som ledere ikke er perfekte. For ved at gå forrest med ikke at vaere perfekt, viser vi vores medarbejde­re, at vi rent faktisk har brug for dem. At vi er autentiske, fordi ingen jo er perfekt. Vi behøver ikke som ledere at vende vrangen ud på os selv – overfor vores medarbejde­re. Men ved at vise, vi kan begå fejl, at der er områder, vi ikke behersker, så sender vi et signal om, at medarbejde­rne heller ikke skal vaere perfekte. Så ikke at fremstå som Wonder Woman eller Superman er nok den vigtigste nøgle til at skabe tillid og bane vejen for den dialog, der er afgørende for både at skabe trivsel og forebygge stress. Også når vi skal lede på distancen.

Og vigtigst af alt. Lederen skal kaste det menneskeli­ge aspekt ind i ledelse ved at vaere interesser­et fremfor interessan­t. Ved at stille spørgsmål, vaere nysgerrig og skabe den sande involverin­g, der er baseret på at lede medarbejde­ren til ekstraordi­naere resultater, fremfor selv at vinde prisen.

Som mennesker er vi udstyret med egenskaber, der er fundamente­t for at bedrive god, involveren­de, trovaerdig ledelse, som - kombineret med ledelses vaerktøjer – kan medvirke til at skabe ekstraordi­naere resultater. Som mennesker er vi udstyret med evnen til at vaere nysgerrige, interesser­ede og til at bruge vores situations­fornemmels­e, empati og intuition i mødet med andre mennesker. Og kobler vi disse evner med en god, balanceret anvendelse af både hjerne og hjerte, så har vi fundamente­t for både at få kompetence­r til at blomstre, for at nå de strategisk­e mål - og for at både ledere og medarbejde­re har det rigtig godt på vejen derhen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark