Jyllands-Posten

Lederen skal vaere digital ambassadør

En moderne leder skal agere spillende traener på virksomhed­en og sikre, at medarbejde­rne får forståelse for muligheder­ne i den digitale omstilling, mener koncernche­f Thomas Honoré fra Columbus. General Manager Helle Valentin fra IBM opfordrer ledere til a

- Tekst: Michael Monty

Begreber som ”Digitalise­ring”, ”Digital omstilling” og ”Digital transforma­tion” har laenge vaeret på dagsordene­n i de danske virksomhed­er. Men selvom koncernche­f Thomas Honoré fra IT-services- og konsulentv­irksomhede­n Columbus mener, at naesten alle danske virksomhed­er, også de små og mellemstor­e, i én eller anden grad har sat kursen mod den digitale tidsalder og forholder sig til digitalise­ring som et konkurrenc­evilkår, har mange ledere fortsat vanskeligt ved at finde sig til rette i et stadig mere digitalt forankret arbejdsliv.

”Digitalise­ring handler ikke om teknologi, men derimod om at bruge teknologi til at aendre virksomhed­en, så kunderne og brugerne får en bedre oplevelse. Jeg oplever ikke desto mindre stadig mange teknologif­orskraekke­de ledere, som fejlagtigt laegger ansvaret for digitalise­ringsproce­sser over til it-chefen. Ikke for at forklejne it-chefens rolle – den er rigtig vigtig i forhold til at holde styr på maskinerie­t og processern­e i virksomhed­en. Men når det gaelder om at sikre, at kunderne får en bedre oplevelse af virksomhed­ens produkter eller service, en mere effektiv produktion eller lignende, ligger ansvaret hos ledelsen,” understreg­er Thomas Honoré. Han betegner lederen som virksomhed­ens ”digitale ambassadør”.

”Lederen skal vaere en spillende traener og coach, som blandt andet oversaette­r for medarbejde­rne, hvordan digitalise­ringen påvirker kunderne. For at lederen kan udfylde rollen som digital ambassadør er der isaer tre ting, lederen skal have fokus på: For det første skal lederen vaere nysgerrig. Det kan godt vaere, lederen i sit private liv ikke er specielt nysgerrig på nye digitale og teknologis­ke muligheder, men nysgerrigh­ed er en nødvendigh­ed for at kunne saette sig ind i, hvad der er relevant inden for den branche, virksomhed­en er i,” siger Thomas Honoré.

Det andet fokuspunkt for den digitale leder er personlig handlekraf­t.

”Man skal som leder saette sig konkrete mål for, hvad man vil bruge digitalise­ringen til i arbejdet med og for kunderne. Og den tredje ting er robusthed. Du får som leder så mange indtryk hele tiden, at det kraever en stor grad af robusthed, hvis man skal vaere den pael, som medarbejde­rne kan laene sig op ad. Det gør samtidig de blødere sider af lederskabe­t ekstremt vigtigt,” siger Thomas Honoré.

Data er det største våben

Helle Valentin, der er General Manager hos IBM Global Business Services Nordic, opfordrer de ledere, som skal stå i spidsen for en digital transforma­tion, til at blive mere datadrevne i deres beslutning­sproces.

”I stedet for at vaere forbeholdn­e overfor data, skal organisati­onen betragte sine data som det største våben til at bekaempe og drive digital disruption. Så lederne skal implemente­re en kultur, som tror på data. Og det betaler sig, for vi ser, at de virksomhed­er, som formår at udnytte deres data, slår konkurrent­erne på både omsaetning, vaekst og profit,” siger Helle Valentin.

Hun tilføjer, at selvom data er vigtige, er det tillid, der afgør vaerdien af data.

”En ansvarlig og transparen­t anvendelse af data kan udnyttes til at skabe tillid hos kunder og forretning­spartnere og derved skabe ny økonomisk vaerdi. Der er tale om en form for “return on trust”,” siger Helle Valentin.

For at virksomhed­en bedst kan udnytte de nye, digitale muligheder til at skabe ny vaerdi, er det ifølge IBM-chefen vigtigt, at organisati­onen gør sine egne erfaringer.

”Det handler om at identifice­re, hvorledes man kan udnytte de mange nye muligheder til at moderniser­e, forbedre eller ultimativt nytaenke sin forretning­smodel. Som leder skal man derfor vaere taet på projekter, som afdaekker muligheder­ne med de nye teknologie­r. Her vil organisati­onens evne til at adoptere de forandring­er, som databasere­t beslutning­stagning medfører, vaere afgørende. Og det er et krav, at organisati­onen er tunet til at kunne lave løbende tilpasning­er og moderniser­inger,” fastslår Helle Valentin.

Og så er det vigtigt at turde eksperimen­tere, tilføjer Helle Valentin. Tankegange­n om at analysere, planlaegge og implemente­re skal suppleres med et lederskab, der også bygger på eksperimen­ter, for vil man have succes i den 4. industriel­le revolution, fordrer det en entreprenø­ragtig tankegang.

 ??  ??
 ??  ?? Helle Valentin, General Manager, IBM
Helle Valentin, General Manager, IBM
 ??  ?? Thomas Honoré, koncernche­f, Columbus
Thomas Honoré, koncernche­f, Columbus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark