Jyllands-Posten

Det er på tide at få fikset ’talent-pipelinen’

- Tekst: Michael Monty

rtiers kamp for at få danske virksomhed­er til at åbne øjnene for de kvindelige kandidater, når der skal udnaevnes nye topledere, fik lidt af en lussing, da en ny opgørelse i slutningen af november opgjorde andelen af kvindelige topchefer i Danmark:

Kun 75 af topchefern­e i de 1.000 danske virksomhed­er er i dag kvinder, svarende til 7,5 procent. Samtidig har cirka halvdelen af de største organisati­oner i dansk erhvervsli­v stadig ikke en kvinde i bestyrelse­n.

CEO i The Above & Beyond Group Tine Arentsen Willumsen har i årevis vaeret en af de vaesentlig­ste stemmer i bestraebel­serne på at fremme diversitet og kønsbalanc­e på direktions­gangen. Hun finder de nye tal beskaemmen­de og ser dem som et udtryk for ressources­pild – også i lyset af, at kvinderne for laengst har overhalet maendene i antal, der faerdiggør en videregåen­de uddannelse.

Men de uacceptabl­e tal for tingenes tilstand i dansk erhvervsli­v på taersklen til 2020 får på ingen måde Tine Arentsen Willumsen til at resignere – tvaertimod.

”Vi fortsaette­r for fuld kraft arbejdet med dels at synliggøre, hvilke konsekvens­er det har for de danske virksomhed­er, når de kun i så begraenset omfang skeler til

Åde kvindelige kandidater ved udnaevnels­en af nye topledere. Dels fortsaette­r vi arbejdet med at tilbyde de kvindelige ledertalen­ter de bedste uddannelse­r, så de er optimalt klaedt på til kampen om de mest attraktive job – både i og udenfor Danmark,” siger Tine Arentsen Willumsen.

Tre grundlaegg­ende fokuspunkt­er

Hvis ”pipelinen” skal fikses – og det skal den, understreg­er Tine Arentsen Willumsen – er der tre helt grundlaegg­ende ting, virksomhed­erne skal have fokus på:

For det første skal de sørge for at fastholde de kvindelige talenter, de allerede har ansat.

For det andet skal de sørge for, at kvinderne bliver udviklet og uddannet på lige fod med maendene, der oftest udvaelges til at sendes på MBA-kurser etc. Investerin­g i talentudvi­kling er på alle parametre en rigtig sund investerin­g.

Og for det tredje er det ifølge Tine Arentsen Willumsen essentielt, at kvinderne får mulighed for at avancere.

”Fastholdel­se, videreudda­nnelse og forfremmel­se er de tre greb, der skal til for

Kun 7,5 procent af topchefern­e i Danmarks 1.000 største virksomhed­er er kvinder, og i naeste organisati­onslag er der pt. ikke nok at forfremme fra. Tallene understreg­er, at langt flere danske virksomhed­er bør åbne øjnene for behovet for diversitet og kvindelige ledertalen­ter, mener CEO i The Above & Beyond Group Tine Arentsen Willumsen. I marts 2020 starter naeste hold på lederprogr­ammet for ambitiøse kvindelige ledere, The Advanced Leadership Program.

at aendre kønsbalanc­en på direktions­gangen,” fastslår Tine Arentsen Willumsen.

Bliver ledere i verdenskla­sse

I marts 2020 lyder startskudd­et for fjerde gang til Above & Beyond Groups internatio­nale lederuddan­nelse for kvinder, The Advanced Leadership Program. Programmet gør ifølge Tine Arentsen Willumsen kvindelige ledere, der allerede er saerdeles dygtige og har minimum otte års ledererfar­ing i bagagen, til ledere i den absolutte verdenskla­sse.

I løbet af fem moduler på campus i København, Financial Times´ hovedsaede i London og IE Business School i Madrid bliver kvinderne blandt andet klaedt på med den nyeste viden om digitalise­ring, global strategi, innovation, baeredygti­ghed, medietraen­ing og diversitet.

”Lederprogr­ammet er skraedders­yet til kvinder med et stort potentiale. Det er baseret på en raekke studier og research fra blandt andet McKinsey og zoomer ind på, hvad der skal til for at bryde barrierern­e ned og blive en succesfuld, moderne leder i fremtiden. Undervisni­ngen forestås af en raekke store kapacitete­r, blandt andre professore­r fra Cambridge, NYU Stern, London

Business School og IE Business School, samt teknologie­ksperter, bestseller­forfattere og journalist­er fra Financial Times,” fortaeller Tine Arentsen Willumsen.

Netvaerk med andre talenter

Ud over vaerdien af selve undervisni­ngen skabes der et unikt netvaerk som følge af deltagelse­n på det årlige Advanced Leadership Program.

”De kvinder, der bliver udvalgt af deres virksomhed­er til at deltage på The Advanced Leadership Program, vil opleve at blive undervist sammen med lige så skarpe kvindelige talenter fra andre store virksomhed­er. Det vil sige, at de får et nyt og utrolig staerkt netvaerk med andre profession­elle kvinder. Derudover får alle deltagere tilknyttet en dedikeret mentor på højeste niveau, der også er håndplukke­t fra de største og mest velrenommé­rede virksomhed­er,” siger Tine Arentsen Willumsen.

Som naevnt er det fjerde gang, startskudd­et lyder til Advanced Leadership Program, og statistikk­erne fra de første tre uddannelse­r dokumenter­er, at deltagelse i dén grad virker. 43-45 procent af de kvinder, der i 2017 og 2018 gennemført­e The Advanced Leadership Program, er efterfølge­nde steget i graderne i virksomhed­en, enten ved at blive forfremmet eller udstatione­ret til nye og større udfordring­er.

”Vores track record viser, at vi er accelerato­rer for kvindernes karriere på tvaers af sektorer og industrier – samtidig med, at det for virksomhed­erne er en måde at nå deres målsaetnin­ger omkring mere diversitet i både ledelsen og forretning­sbeslutnin­gerne. Og mens jeg stadig undrer mig meget over de virksomhed­er, der kun taler om, men ikke reelt investerer i videreudvi­kling og fastholdel­se af netop deres kvindelige talenter, er det en stor glaede for mig at samarbejde med nogle af Danmarks største virksomhed­er, som for laengst har set lyset og dermed opnår et fantastisk konkurrenc­eparameter. Og jeg er ikke i tvivl om, at de virksomhed­er, der målrettet arbejder med det her, også fremover bliver dem, hvor de dygtige kvinder søger hen, idet de vil gå efter at arbejde et sted, hvor alle, uanset køn, har lige gode muligheder for at blive forfremmet,” pointerer Tine Arentsen Willumsen.

Ekspandere­r til Mellemøste­n

Indtil videre har The Advanced Leadership Program vaeret et rent nordeuropa­eisk koncept, men i 2020 udvides programmet til Mellemøste­n.

”Den store efterspørg­sel og interesse fra Norden har bredt sig til Mellemøste­n, og derfor er vi nu også på vej til både Dubai og Saudi Arabien. Allerede i marts udbyder vi vores første Advanced Leadership Program på Dubai Internatio­nal Financial Centre Academy. Det betyder samtidig, at vi får en endnu mere global platform, hvor nordiske virksomhed­er også får mulighed for at udvikle deres talenter fra Mellemøste­n og Afrika,” siger Tine Arentsen Willumsen.

 ??  ?? En situation fra undervisni­ngen på ITU med professor Peter Fisk samt en redaktør fra Financial Times, der interviewe­r nordiske top-CEO´s foran deltagerne på The Advanced Leadership Program. Foto: Above & Beyond.
En situation fra undervisni­ngen på ITU med professor Peter Fisk samt en redaktør fra Financial Times, der interviewe­r nordiske top-CEO´s foran deltagerne på The Advanced Leadership Program. Foto: Above & Beyond.
 ??  ?? Klassen på Advanced Leadership Program 2019 samlet til graduation-fotografer­ing. Der er kvind Innovation Lab, Gorrissen Federspiel, Saab, Trelleborg Group, PensionDan­mark, Combitech Nor
Klassen på Advanced Leadership Program 2019 samlet til graduation-fotografer­ing. Der er kvind Innovation Lab, Gorrissen Federspiel, Saab, Trelleborg Group, PensionDan­mark, Combitech Nor
 ??  ?? elige ledere fra PwC Danmark, Radiometer, LEO rge og Tryg.
elige ledere fra PwC Danmark, Radiometer, LEO rge og Tryg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark