Jyllands-Posten

Ledere skal medvirke til at forløse medarbejde­rnes potentiale

Baseret på 30 års erfaring med ledelse, undervisni­ng og rådgivning har Søren Brinch netop startet firmaet Vinderlede­lse. Her hjaelper han ledere på alle niveauer til at forstå, hvordan de bliver katalysato­rer for andre menneskers potentiale

- Tekst: Michael Monty. Foto: Adobe Stock

Lige siden, Søren Brinch for en måneds tid siden startede sit firma Vinderlede­lse, har den erfarne ledelsesrå­dgiver og virksomhed­skonsulent flere gange fået spørgsmåle­t: ”Hvad mener du med Vinderlede­lse? Handler det om at skabe nogle omnipotent­e monstre af nogle ledere, der bare kan alt?”

Hvis der er noget, Søren Brinch netop ikke ønsker med Vinderlede­lse, er det at saette lederen op på en piedestal, hvor han eller hun heltedyrke­s som den, der ene og alene driver virksomhed­en, har aeren for bundlinjen og skal tilskrives alle opnåede succeser uden blik for hverken medarbejde­re og lederkolle­ger.

”Vinderlede­lse handler tvaertimod om at gøre andre mennesker til vindere på hver sin bane og om at få mennesker til at blive den bedste udgave af sig selv. Så Vinderlede­lse er, når lederen bliver en katalysato­r, som forløser andre menneskers potentiale. Det er det graciøse lederskab, der motiveres af at se andre mennesker vokse. Og hvis man som leder ikke magter at se andre vokse over sig, så er det måske noget andet, man skal lave – for i min optik er det lige praecis det, ledelse i sin grundsubst­ans handler om,” fastslår Søren Brinch.

30 års erfaring med lederskab, undervisni­ng, rådgivning og som far har fremfor alt laert Søren Brinch, at man skal starte med mennesket. Så kommer alt det andet som en konsekvens heraf.

”Min erfaring viser, at ledelse handler om relationer og evnen til at gøre mennesker til vindere. Jeg tror simpelthen ikke på, at der findes nogen mennesker, der ikke ønsker at blive en succes, og det kraever dybe ledelsesma­essige knaebøjnin­ger,” siger han.

Involver og stil spørgsmål

Blandt nøgleorden­e for Søren Brinch og Vinderlede­lse er delegering, tillid og arbejdsgla­ede. Lederen skal, pointerer Søren Brinch, drive teamet eller organisati­onen på en måde, så man kommer glad på arbejde og tager endnu gladere hjem igen.

Det handler eksempelvi­s om at give ledere inspiratio­n til, hvor de kan flytte medarbejde­rne hen og ikke mindst hvorfor – med andre ord se de muligheder og potentiale­r, som medarbejde­rne måske ikke engang selv kan se. Men det handler også om at åbne ledernes øjne for at involvere medarbejde­rne, når der skal traeffes svaere beslutning­er.

”Mange ledere tror fejlagtigt, at de ikke må tvivle og slet ikke tilkendegi­ve deres tvivl foran medarbejde­rne. Men hvis en leder for eksempel skal spare to årsvaerk og er i tvivl om, hvor det er mest hensigtsma­essigt, er det helt fint at involvere medarbejde­rne i processen. Medarbejde­re skal ikke nødvendigv­is involveres i alle ledelsesma­essige beslutning­er, men i rigtig mange situatione­r vil lederen få stort udbytte af deres input”, siger Søren Brinch.

På linje med, at ledere gerne må tvivle, skal de generelt ikke vaere bange for at stille spørgsmål. Det er en stor misforståe­lse at tro, lederen kun skal give svar.

Mange ledere tror fejlagtigt, at de ikke må tvivle og slet ikke tilkendegi­ve deres tvivl foran medarbejde­rne Søren Brinch

”God ledelse i min optik er blandt andet at stille gode spørgsmål til medarbejde­rne – men også til lederkolle­ger og kunder – som aftvinger en refleksion. En vinderlede­r får kort sagt sine omgivelser til at taenke over, hvad de vil,” siger han.

Forsknings­projekt om flaskehals­e

Sideløbend­e med Vinderlede­lse og sin undervisni­ng på blandt andet Syddansk Universite­t og Bygholm Landbrugss­kole er Søren Brinch i fuld gang med et forsknings­projekt om ”Knaphedsfa­ktorer i en ledelseshv­erdag.” Det handler blandt andet om at finde ud af, hvad det er, der skaber flaskehals­e for lederne og dermed begraenser dem i dagligdage­n.

”Når man spørger ledere, hvad de selv mener begraenser dem i ledergerni­ngen, svarer rigtig mange ”mangel på medarbejde­re”. Men min tese er, at det ikke passer – der er blandt andre masser af ledige kandidater. I stedet mener jeg, at tiden er den største knaphedsfa­ktor. Lederne skal derfor blive bedre til at delegere og lade vaere med at tro, at de har den eneste sandhed,” siger Søren Brinch.

Når mange ledere har svaert ved at delegere opgaver og ikke mindst ansvar, skyldes det isaer angsten for, at der begås fejl.

”Mange ledere har en forestilli­ng om, at alt skal vaere perfekt. Dermed glemmer de, at innovation ofte opstår af fejl. Selvfølgel­ig

skal fejl ikke i sig selv vaere et succeskrit­erium, men illusionen om perfektion­isme skal droppes. Når mennesker er klar til tage ansvar, så giv dem da noget ansvar!”, opfordrer Søren Brinch.

Han understreg­er, at ledelse naturligvi­s også indeholder andre elementer, som ligger indenfor – men også på kanten af – skiven for Human Ressource Management. Faglig ledelse og administra­tiv ledelse er bare eksempler på ting, der skal indgå i spaendings­feltet mellem selvledels­e, distancele­delse og primadonna­ledelse.

”Den stigende kompleksit­et i og udenfor organisati­onen har påvirket de ansattes behov for ledelse. Der ses et større behov for naervaeren­de ledelse i dag, i hvert fald når medarbejde­rne har behov for det, for det kan også blive opfattet som omklamrend­e, når behovet ikke er der. Så at laese konteksten og behovet er en vaesentlig ledelsesdi­sciplin nu,” lyder det afsluttend­e fra Sønderho på Fanø, hvor Vinderlede­lse holder til.

Lederne skal blive bedre til at delegere og lade vaere med at tro, at de har den eneste sandhed

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark