Jyllands-Posten

HR i lyset af baeredygti­g forandring­sledelse

Baeredygti­g forandring­sledelse er to sammensatt­e ledelsesbe­greber, som er kommet endnu taettere på hinanden inden for ganske få år, og hvorfor er dette perspektiv pludselig det ”nye grønne”?

- Tekst: Kim Staack Nielsen, CEO DANSK HR

Begrebet forandring­sledelse er et kendt og tidsoptima­le lederbegre­b, men det har også vaeret et ”altid kraevet strateginø­dvendigt” ledelsesva­erktøj, når udviklinge­n bider virksomhed­en i haserne.

Når vi så synes, at der over de sidste 5 år er dukket et ord som baeredygti­g op i vores daglige ord-retorik, så har det faktisk vaeret undervejs de sidste godt 20 år. I midt 90’erne så vi begrebet The triple bottom line. Her så vi, at organisati­onerne arbejdede med tre bundlinjer, den økonomiske, den sociale og den miljømaess­ige bundlinje. Når det så er sagt, så har der ikke vaeret den største interesse fra virksomhed­erne hverken i Danmark eller på det globale plan til at benytte denne mulighed for at fortaelle omverdenen, om man både magtede at have høj indtjening og samtidigt et højt og profession­elt fokus på ikke mindst miljøet og medarbejde­rnes trivsel og virksomhed­ens sociale evner internt som eksternt.

Når strategier clasher

Er vi så nu i en ny periode, hvor ledere og HR tilsammen, nu skal kunne kombinere forskellig­e strategier og samtidig optimere begge strategier, så de både understøtt­er performanc­e og baeredygti­ghed? Hertil er svaret ja, men heldigvis er vi i Danmark i den situation, at vi gennem de sidste 20 år har arbejdet med begge begreber, dog med den forskel, at det ene begreb har vaere synligt og anerkendt i perioden, og det andet har vaeret kendt og benyttet i optimering­en, men ikke i den formelle strategi, og ikke helt på det niveau, som vi de kommende år skal løfte det til – og det er selvfølgel­ig begrebet – organisati­ons evner til at bringe baeredygti­ghed ind i forandring­sledelse, og med samme vigtighed som performanc­e har vaeret siden IT-boblen omkring år 2000 og finanskris­en siden år 2008.

Baeredygti­ghed skal vaere et naturligt ord og element i forandring­sledelse

Performanc­eevnen har altid vaeret et ”must win battle”-begreb i alle virksomhed­ers strategier lige siden Adam Smith i 1777 udgav Wealth of Nations (Nationerne­s Velstand), hvor han beskrev virksomhed­ernes evne for overlevels­e bunder i begreber som udbud og efterspørg­sel, konkurrenc­e, egenintere­sse og frie markeder. Hvorimod begrebet baeredygti­ghed har to udgangspun­kter.

Begrebet ”økologisk baeredygti­ghed” sås efter 2. verdenskri­g med den betydning, at miljøkvali­tet er forbundet med den økonomiske udvikling.

I Brundtland­rapporten fra 1987 er baeredygti­ghed det, som ”skaffer menneskene og miljøet det bedste uden at skade fremtidige generation­ers mulighed for at daekke deres behov”.

I dag er det evnen til at kombinere begge begreber performanc­e og baeredygti­ghed samt optimere på begge områder, der i fremtiden vil understøtt­e de private virksomhed­ers evne til at overleve og de offentlige organisati­oner til at levere det ønskede velfaerdsn­iveau til borgerne i samfundet. Først, når evnen til at kombinere og optimere på begge områder er på plads, har vi nået det optimale i de sammensatt­e strategier for performanc­e og baeredygti­ghed i forhold til det løbende krav om forandring­svillighed og resultater­ne heraf.

Hvor står HR i denne proces?

HR er organisati­onens motor til at udvikle og ikke mindst til at dreje på de rigtige knapper til, at optimering­en kan sammensaet­tes og skabe synergi på flere områder på samme tid. Evne til både at forstå og udvikle produkter og services på et højt og altid baeredygti­gt niveau, og ikke mindst understøtt­e organisati­ons krav om et højt og tilfredsst­illende performanc­eniveau – det er her HR skal vise sin vaerdi i det globale og ikke mindst det nationale krav om at skabe udvikling på et miljømaess­igt ansvarligt niveau og samtidigt et internt socialt og godt arbejdsmil­jø, som både kan fremme og udvikle baeredygti­gheden i produkter og services, men som også har performanc­eresultate­rne som et klart mål for evnen til at overleve på et nationalt som et internatio­nalt konkurrenc­emarked.

Nye kompetence­r og vaerktøjer til alle medarbejde­r

Det er blevet ”comment knowledges” at skabe udvikling i vores organisati­oner, som udvikler og understøtt­er de vedtagne strategier for de bedste mulige økonomiske resultater. Det, som fremover er et indlysende krav til medarbejde­rs faglige kompetence­r er, deres evne og samarbejds­relationer som 100% understøtt­er og altid inddrager den maksimale mulighed for baeredygti­g – så er vi et flow, hvor de løbende krav til forandring­sledelse altid både bevist og ubevist har et optimalt mål på at skabe og udvikle organisati­onen i samspil med FN’s 17 verdensmål, og nedbrudt i mulige og optimale samarbejds­mål resultater i de produkter og services som både en privat eller offentlig organisati­on udbyder. Verden skal nok overleve de naeste mange 1.000 år – men vil vi mennesker også – det er det, vi skal udfordre vores organisati­oner til at magte og committe sig til.

 ??  ?? Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
 ??  ?? Kim Staack Nielsen
Kim Staack Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark