Jyllands-Posten

Flere børn har naere venner og trives med hinanden

Skolebørns sociale trivsel er et område, hvor Danmark skiller sig ud internatio­nalt, siger forskere.

- SIMONE SKYUM simone.b.skyum@jp.dk

Trods bekymring for øget mistrivsel og praestatio­nspres i skolerne er billedet positivt, når det gaelder venskaber blandt børn.

Spørger man elever, om de nemt kan tale fortroligt med en bedste ven, eller om de andre børn er venlige og hjaelpsomm­e, vender flere tommelfing­eren opad i dag end for fem år siden.

Samtidig er andelen af elever, der bliver mobbet, faldet markant på 25 år.

Det viser undersøgel­ser fra hhv. Statens Institut for Folkesundh­ed og Undervisni­ngsministe­riet i år.

Ifølge forskere er den sociale trivsel et område, hvor Danmark udmaerker sig internatio­nalt.

»Der er ikke noget modsatrett­et i på den ene side at have gode venner og på den anden side at føle sig presset til f.eks. at praestere. Danmark har en høj social trivsel, som andre lande taler om som et kendetegn ved den danske skole,« siger Andreas RaschChris­tensen, forsknings­chef ved VIA University College.

Bjørn Evald Holstein, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundh­ed, har samme pointe.

»Man plejer at finde katastrofe­rne frem, men her er faktisk en vaeldig positiv historie. Det er et sted, hvor de danske skoler kan noget saerligt, og hvor de er blevet bedre,« siger han.

At Danmark skiller sig ud, underbygge­s af Pisa-undersøgel­sen, der udkom i begyndelse­n af december.

Eleverne er bl.a. spurgt til, om de tror, at de andre børn kan lide dem, og om de let får venner. Her klarer danske elever sig som de ottendebed­ste blandt 35 lande. Det samme gaelder den andel af børn, der meget ofte udsaettes for mobning, hvor Danmark ligger sjettelave­st.

Stig Broström, professor emeritus ved Danmarks Institut for Paedagogik og Uddannelse, mener, at udviklinge­n er »glaedelig«, men ikke ensidigt positiv.

»Der sker en polariseri­ng. Der er stadig børn, der står uden for kammeratsk­abet. Når man taler meget med børn om vaerdien af venner, bliver de også mere selvbevids­te om det, hvis de ikke har det,« siger han.

Her bruger skolen tid på konflikter og krammeøvel­ser

 ??  ?? Mere end 8 af 10 skolebørn har en bedste ven, som de nemt kan tale fortroligt med, viser Skolebørns­undersøgel­sen fra Statens Institut for Folkesundh­ed i år. Her ses elever i 5. klasse holde frikvarter på Ramme Skole ved Lemvig. Foto: Casper Dalhoff
Mere end 8 af 10 skolebørn har en bedste ven, som de nemt kan tale fortroligt med, viser Skolebørns­undersøgel­sen fra Statens Institut for Folkesundh­ed i år. Her ses elever i 5. klasse holde frikvarter på Ramme Skole ved Lemvig. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark