Jyllands-Posten

Fremmedkri­ger staevner udlaending­eministere­n

- KAARE KRONBERG JENSEN JACOB HAISLUND kaare.k.jensen@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

En 25-årig mand, der er internatio­nalt efterlyst og mistaenkt for terror, har valgt at sagsøge udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye.

Det sker, efter at fremmedkri­geren som den første blev ramt af en hastelov fra oktober, der giver mulighed for at fratage fremmedkri­gere deres statsborge­rskab uden rettergang.

»Vi har talt om det, og det har vaeret hans ønske, at sagen skulle indbringes. Han er selvfølgel­ig frustreret over beslutning­en,« siger den dansk-tyrkiske statsborge­rs advokat, Mette Grith Stage.

»Nu har vi udtaget en staevning mod integratio­nsminister­en og gjort gaeldende, at afgørelsen om at fratage SK sit statsborge­rskab skal ophaeves.«

Mattias Tesfaye møder staevninge­n med få ord:

»Ministerie­t har truffet afgørelse i sagen på baggrund af de regler, som er vedtaget i Folketinge­t. Den afgørelse står vi selvfølgel­ig inde for. Jeg hverken kan eller vil kommentere verserende retssager i pressen. Det ville vaere mangel på respekt for de involvered­e parter og domstolene­s arbejde.«

Manden, SK, rejste i 2013 fra hovedstads­området til Syrien, og har indrømmet, at han har kaempet for Islamisk Stat. Han menes at vaere i Tyrkiet, men er involveret i en straffesag i Danmark, hvori der er nedlagt navneforbu­d.

»Jeg har det synspunkt, at når man har startet en sag i strafferet­lig regi, så skal sagen fortsaette i det spor,« siger Mette Grith Stage, som derfor mener, at der bør vaere en straffesag med påstand om frakendels­e af statsborge­rskabet.

Forsvarsad­vokaten mener, at beslutning­en er i strid med grundloven­s paragraf 3, der omhandler magtens tredeling samt i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikel 6,7 og 8.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark