Jyllands-Posten

Snaevert flertal har sikret Postnords drift fra årsskiftet

Regeringen og dens støttepart­ier har torsdag gennem Folketinge­ts finansudva­lg bevilget mere end 100 mio. kr til nødstedte Postnord.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-Postens politiske redaktør JOACHIM VOSS marchen@jp.dk joachim.voss@jp.dk

Det lykkedes torsdag regeringen at få opbakning i Finansudva­lget til at bevilge Postnord Danmark ekstra midler i 2020. Det skete i sidste øjeblik, før kontrakten­s udløb med Postnord den 1. januar.

Det er regeringen og dens støttepart­ier, De Radikale, SF og Enhedslist­en, der står bag bevillinge­n, der er på mere end 100 mio. kr. Dermed er de blå partier – Venstre, De Konservati­ve, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – ikke en del af beslutning­en. Partierne er ellers en del af forligskre­dsen bag postforlig­et.

Venstre, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti stemte blankt, da finansudva­lget tog stilling til at tilføre Postnord flere penge. Liberal Alliance sagde direkte nej til bevillinge­n.

Bevillinge­n sikrer, at Postnord fra den 1. januar fortsat kan levere breve og pakker til danskerne. Havde transportm­inister Benny Engelbrech­t ikke sikret Postnord en ekstra bevilling inden nytår, kunne danskerne ikke have regnet med at kunne modtage breve i alle dele af Danmark i år 2020.

Liberal Alliances finansordf­ører, Ole Birk Olesen, er langt fra begejstret over, at der nu bevilges flere penge til Postnord. Til trods for at det statsejede selskab uden en bevilling ikke kunne have leveret breve i det nye år, var Liberal Alliance imod at give den ekstra støtte.

»Det er en helt foraeldet tankegang, at samfundet kun kan haenge ordentligt sammen, hvis vi på den ene eller den anden måde favorisere­r et statsejet selskab, som til gengaeld deler brevpost ud. I gamle dage gav man selskabet et monopol, men her i 2020, hvor monopolet er brudt, og den elektronis­ke post for laengst er opfundet, vil man nu opkraeve millioner fra skatteyder­ne og foraere dem til Postnord,« siger han og tilføjer:

»Pakker leveres i dag konkurrenc­edygtigt af private firmaer overalt i landet, og Postnord gør det samme. Det kan selvfølgel­ig også ske med breve, som blot er en lille og let pakke. Der er ingen grund til, at skatteyder­ne skal betale for det.«

Ordfører kritiserer minister

Jyllands-Posten beskrev søndag det hidtil mørklagte forløb, der ligger til grund for Finansudva­lgets bevilling. Først i slutningen af november blev postordfør­erne opmaerksom­me på, at regeringen i hemmelighe­d ikke havde informeret forligskre­dsen om dens forsøg på at give Postnord en økonomisk håndsraekn­ing.

Ifølge opposition­en var regeringen­s ønske om et driftstils­kud til Postnord et »paradigmes­kifte« i den politiske tilgang til selskabet, og Venstre udråbte sagen til at vaere S-regeringen­s hidtil største »politiske skandale«. Det afviste Benny Engelbrech­t, der mente, at man allerede i foråret havde viden om, at sagen om Postnord var »komplicere­t«. Transportm­inisteren forklarede samtidig, at det kom bag på ham, hvor alvorlige Postnords økonomiske problemer er.

De Konservati­ves finansordf­ører, Rasmus Jarlov, er efter torsdagens bevilling utilfreds med ministeren­s håndtering af sagen.

»Transportm­inisteren er kommet her et minut i 12 og ville gerne lave en aftale med os, men da vi skulle stemme om bevillinge­n, havde han ikke sendt et udkast. Så alt har vaeret kaos, og derfor kunne vi ikke stemme for bevillinge­n i dag. Jeg tror aldrig, jeg har oplevet en minister have så lidt styr på så vigtig en sag,« siger Rasmus Jarlov.

»Uholdbart«

Jakob Tietge, fagchef i Dansk Erhverv, kalder det »uholdbart«, at Finansudva­lget nu giver Postnord et driftstils­kud. Han efterspørg­er, at politikern­e i løbet af det kommende halve år finder en langsigtet løsning for sikringen af danskernes postservic­e.

»Det kunne omfatte frasalg af tabsgivend­e forretning­sområder i Postnordko­ncernen, en mindre omfattende befordring­spligt for Postnord uden pakker, eller at man starter en proces med at privatiser­e Postnord, så man bedre fremover kan vaelge det selskab, der løser opgaverne bedst og billigt,« siger Jakob Tietge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark