Jyllands-Posten

Forsvarsmi­nisteren kan ikke forhindre ny bonus til chefer i skandalesa­g

Trine Bramsen opfordrer i stedet de pågaeldend­e chefer til frivilligt at opgive deres bonus for 2019. Det gaelder også hendes departemen­tschef.

- MORTEN PIHL JESPER KONGSTAD JESPER HØBERG MICHAEL HJØLLUND JACOB HAISLUND morten.pihl@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk michael.l.hjollund@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Selv om forsvarsmi­nister Trine Bramsen har talt dunder mod udbetaling­er af bonus til chefer involveret i skandalesa­gen fra Forsvaret, har hun ikke beføjelser til at forhindre, at det sker igen.

I stedet opfordrer hun alle chefer med ansvar i sagen om mulig svindel i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse til frivilligt at opgive de bonusser for 2019, som allerede er tildelt dem, men som endnu ikke er udbetalt.

»Jeg har bedt om, at der bliver igangsat drøftelser med alle chefer involveret i sagen, om man frivilligt vil acceptere, at de her bonusser ikke udbetales,« siger Trine Bramsen:

»Man skal have bonus, hvis man passer sit arbejde godt. Jeg tror, det er åbenlyst for alle, at jeg ikke synes, at de chefer, der har vaeret involveret i denne sag, har passet deres arbejde godt.«

Hun må erkende, at hun som minister ikke har magt til at aflyse de tildelte bonusser.

»Det har jeg ikke hjemmel til. Det, som man har givet til folk, kan man ikke komme og tage igen.«

Så nogle af de her chefer kan godt få bonus i 2019?

»Lige nu bliver der arbejdet benhårdt på, at de frivilligt går med til, at de ikke skal udbetales, og som jeg forstår det, så er der i hvert fald indgået aftaler med nogle chefer allerede, om at de ikke bliver udbetalt,« siger Bramsen.

Hun er ikke blevet oplyst om, hvorvidt nogle chefer har naegtet at droppe deres bonus.

Ministeren bekraefter, at hendes opfordring også gaelder hendes departemen­tschef, Thomas Ahrenkiel.

Meldingen fra ministeren kommer, efter at Jyllands-Posten

og andre medier har kunnet fortaelle, at to nu fritstille­de direktører i Forsvarsmi­nisteriet gennem flere år har fået en bonus på mellem 70.000 kr. og 110.000 kr. oven i deres løn på den rigtige side af millionen.

110.000 kr. i bonus

De to direktører er blevet fritstille­t som følge af skandalesa­gen i Forsvarsmi­nisteriet og Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse, FES, hvor Rigsrevisi­onen i begyndelse­n af december udtalte kras kritik af manglende kontrol og såkaldt funktionsa­dskillelse ved indkøb og dermed overhaenge­nde risiko for svig og svindel.

Rigsrevisi­onen gik ind i sagen efter en henvendels­e fra whistleblo­wer Karsten Ravnsgaard, og to personer er i den del af sagen blevet politianme­ldt. I en anden del af sagen blev fem personer i november – herunder to tidligere ansatte i FES – tiltalt for svindel for godt 1,7 mio. kr. i et kompleks, som blev meldt til Midt- og Vestjyllan­ds Politi allerede i 2016.

Den hullede kontrol og manglende funktionsa­dskillelse i FES blev også adresseret og kritiseret af Forsvarsmi­nisteriets

Interne Revision i en rapport fra februar 2018, som da konstatere­de, at man i årevis var bekendt med problemet uden at skride ind på passende vis.

Hans Jørgen Høyer var indtil forleden direktør i FES. Selv om de problemer, der i sidste ende førte til hans fritstilli­ng, har vaeret kendt laenge, har han for sin indsats i hvert af årene 2016, 2017 og 2018 modtaget en bonus på 70.000 kr. – et såkaldt engangsved­erlag. Hvad han har fået bonussen for, hemmeligho­lder Forsvarsmi­nisteriet.

Den anden af de to fritstille­de direktører er generalløj­tnant Per Pugholm Olsen, der indtil tirsdag i sidste uge var koncernsty­ringdirekt­ør i Forsvarsmi­nisteriets departemen­t og placeret i en stilling lige under departemen­tschef Thomas Ahrenkiel og ministerie­ts afdelingsc­hefer.

Per Pugholm Olsen tiltrådte i stillingen i januar 2017, og ud over sin faste løn med pension på 1.177.521 kr. modtog han for hvert af årene 2017 og 2018 en bonus på henholdsvi­s 80.000 kr. og 110.000 kr.

Betalinger­ne vaekker harme på Christians­borg.

»Hvis de ikke har passet deres job godt nok, hvilket her er åbenlyst, er det helt hen i vejret, at de skal have bonus,« siger forsvarsor­dfører Bent Bøgsted (DF).

Enhedslist­ens forsvarsor­dfører, Eva Flyvholm, kalder brugen af bonusser i det offentlige »langt ude«.

»At man så yderligere giver dem til folk, hvor man ved, at der er problemer med, hvad der foregår under deres kontrol, gør det kun vaerre.«

Hans Jørgen Høyer er åremålsans­at med en fast løn og pension på 1.395.599 kr. årligt, og det fortsaette­r han med at modtage, mens han er fritstille­t, fremgår det af materialet, Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Da hans kontrakt udløb tidligere på året, fik han udbetalt et såkaldt fratraedel­sesbeløb på 696.277 kr. Dette til trods for at han ikke fratrådte, men fortsatte i stillingen som øverste chef i FES på en ny åremålskon­trakt, der trådte i kraft den 1. november.

Per Pugholm Olsen er ligeledes åremålsans­at. Forsvarsmi­nisteriet hemmeligho­lder både hans og Hans Jørgen Høyers ansaettels­eskontrakt­er, men oplyser, at de begge er tjenestefr­itaget med fuld løn.

Omstridte kontrakter

Åremålskon­trakter er tidsbegrae­nsede, og fratraedel­sesbeløb er derfor blevet brugt som et vaerktøj til at kompensere for den usikkerhed, tidsbegrae­nsningen fører med sig. Men kontrakter­ne har flere gange vaeret genstand for hård kritik. I 2017 kunne Jyllands-Posten eksempelvi­s beskrive, hvordan flere kommunaldi­rektører havde indkassere­t op til 1,7 mio. kr. i fratraedel­sesbeløb, selv om de fik deres stillinger forlaenget.

Forsvarsmi­nisteriet oplyser, at fratraedel­sesbeløbet på knap 700.000 kr., som Hans Jørgen Høyer fik i forbindels­e med udløbet af hans åremålskon­trakt, blev udbetalt efter dagaeldend­e regler, som blev aendret i 2016.

Hvis de ikke har passet deres job godt nok, hvilket her er åbenlyst, er det helt hen i vejret, at de skal have bonus. BENT BØGSTED, FORSVARSOR­DFØRER, DF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark