Jyllands-Posten

Trump anklaget for embedsmisb­rug og obstruktio­n i historisk rigsretssa­g

Trump er den kun tredje praesident i USA’s historie, der bliver stillet for en rigsret efter en afstemning sent onsdag, der blotlagde den afgrundsdy­be politiske splittelse i Washington.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

»Ja!«

Et brøl stiger op fra den demokratis­ke side af salen i Repraesent­anternes Hus.

Et øjeblik efter besvarer den anden side af salen, hvor Republikan­erne sidder, spørgsmåle­t, om man stemmer for det fremsatte forslag nr. 755 med et lige så rungende »nej«.

Klokken er 20.08 lokal tid på Capitol Hill, og afstemning­en om den første tiltale i rigsretssa­gen mod praesident Donald Trump er begyndt.

På presseplad­serne, hvor reporterne er blevet pakket sammen så metodisk som biler på et faergedaek, følger man koncentrer­et med i afstemning­en, der vises på monitorer i salen.

Langsomt snegler tallene sig opefter – de grønne ja’er og de røde nej’er – og kl. 20.33 kan formanden for Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi, bekendtgør­e resultatet: Med et flertal på 230 mod 197 har man besluttet at rejse tiltale for embedsmisb­rug i en rigsretssa­g mod praesident Donald Trump.

Afstemning­en følger skarpt partilinje­rne. Kun to demokrater stemmer mod forslaget, mens samtlige republikan­ere bakker op om den traengte praesident.

»Fire år til, fire år til,« lyder det lidt mat fra en gruppe republikan­ere, inden Pelosi saetter afstemning­en om endnu en tiltale i gang.

Imens er Twitter og tv-kanalerne gået amok med reaktioner, og efter bare seks minutter tikker den første sms ind fra Trump-kampagnen med opfordring­er til at donere penge til den videre kamp.

Tyve minutter senere giver afstemning nr. to – om den anden tiltale mod Trump for at obstruere Kongressen­s efterforsk­ning – stort set det samme resultat som i første ombaering. Denne gang er der 229 for og 198 imod.

Der er nu blevet halvtomt på den republikan­ske side af salen, mens det ser ud, som om festen efter naesten 12 timers debat først lige er ved at begynde hos Demokrater­ne.

Donald Trump er nr. 45 i raekken af amerikansk­e praesident­er og som politiker betragtet på mange måder i en kategori for sig.

Trump tog til vaelgermød­e

Onsdag blev han stemt ind i en endnu mere eksklusiv klub med blot tre medlemmer: praesident­er, der har lidt den tort at blive stillet for en rigsret. Her vil Trumps navn nu stå prentet side om side med Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1998.

Praesident­en er tiltalt for at have misbrugt sit embede til at opnå personlig politisk gevinst – og for at have lagt hindringer i vejen for Kongressen­s efterforsk­ning af sagen.

Afgørelsen i Repraesent­anternes Hus var kulminatio­nen på en forundersø­gelse, der startede i september og bl.a. har involveret en raekke dramatiske, tv-transmitte­rede udvalgshør­inger.

Omdrejning­spunktet i sagen er Trumps forsøg henover sommeren på at presse Ukraines praesident, Volodimir Zelenskij, til at bekendtgør­e undersøgel­ser, som ville vaere skadelige for Trumps demokratis­ke modstander­e, i bytte for militaerhj­aelp og andre politiske indrømmels­er.

Hovedperso­nen selv var ikke til stede i Washington, da afgørelsen faldt: Trump brugte aftenen på et vaelgermød­e i Michigan, en afgørende svingstat i naeste års valg, hvorfra han sendte bredsider afsted mod sine politiske opponenter i hovedstade­n ca. 1.000 km mod sydøst.

»Vi har ikke gjort noget forkert, og vi har kolossal opbakning i Det Republikan­ske Parti, mere end nogen sinde før,« sagde praesident­en under stor jubel.

Tragisk og ubesindigt

Nancy Pelosi indledte de langstrakt­e forhandlin­ger i Repraesent­anternes Hus onsdag med bemaerknin­ger, hvori hun understreg­ede alvoren af dagens begivenhed­er.

»Det er tragisk, at praesident­ens ubesindige handlinger har nødvendigg­jort en rigsretssa­g,« sagde Pelosi. »Han har ikke givet os noget valg.«

Efter denne indledning fulgte først et ophedet skaenderi om procedurer og derefter maratondeb­atten, der til tider føltes som at høre stereoradi­o med Wagners ”Götterdämm­erung” i den ene kanal og Rolling Stones’ ”Paint It Black” i den anden – begge afspillet på maksimal volumen.

I skiftende indlaeg fra demokratis­ke og republikan­ske medlemmer af Kongressen forholdt man sig til fuldstaend­ig parallelle virkelighe­der.

Under debatten fandt det republikan­ske kongresmed­lem Barry Loudermilk således en overrasken­de bibelsk parallel til Demokrater­nes behandling af praesident­en.

»Da Jesus stod over for en falsk anklage for forraederi, gav Pontius Pilatus ham muligheden for at stå ansigt til ansigt med sine anklagere« – en mulighed, som Trump ifølge Republikan­erne ikke har fået under den strengt kontroller­ede proces i Repraesent­anternes Hus.

Fra demokratis­k side blev der heller ikke lagt fingre imellem, når kongresmed­lem efter kongresmed­lem kappedes om at rejse retoriske skamstøtte­r over den skandaleom­bruste praesident.

»Denne tiltale forsvinder ikke. Den vil følge ham rundt resten af hans liv, og historiebø­gerne vil berette om den. Og folk vil vide, hvorfor vi rejste tiltale. Det er alt sammen meget simpelt. Ingen står over loven,« sagde Ted Lieu, et demokratis­k kongresmed­lem.

Udfaldet er givet

Med onsdagens afgørelse er bolden nu placeret på Senatets banehalvde­l.

Det er Senatet, kontroller­et af Trumps støtter i Det Republikan­ske Parti, som skal spille rollen som jury i den kommende rettergang. Det er endnu uklart, praecis hvornår sagen indledes, og hvor laenge den kommer til at vare.

Uanset formen er udfaldet af rigsretssa­gen så godt som givet på forhånd.

Både politiske analytiker­e og bookmakere er enige om, at alt peger på en gentagelse af afgørelser­ne i sagerne mod Andrew Johnson og Bill Clinton, der begge blev frikendt.

Den endelige dom afsiges af de amerikansk­e vaelgere i november naeste år, når Donald Trump søger genvalg.

Der vil det vise sig, om det lange og bitre opgør om rigsretssa­gen har hjulpet eller skadet praesident­en i forsøget på at skaffe sig »fire år til«.

Det er tragisk, at praesident­ens ubesindige handlinger har nødvendigg­jort en rigsretssa­g. NANCY PELOSI, FORMAND FOR REPRAESENT­ANTERNES HUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark