Jyllands-Posten

Briterne tager et stort skridt mod udgangen, og ind traeder Vestager

Fredag vil det nye britiske parlament godkende skilsmisse­aftalen med EU. Forude venter et års forhandlin­g med EU, bl.a. om regler for statsstøtt­e, som Margrethe Vestager vil vogte over.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk carsten.christense­n@jp.dk

Dronning Elizabeth stod i centrum for ceremonien, da det nyvalgte britiske parlament torsdag blev samlet for at overvaere dronningen­s tale. Siddende på tronen i Overhuset laeste hun den tekst højt, der var nøje forberedt af regeringen og premiermin­ister Boris Johnson.

Efter hilsen til medlemmern­e lød hendes første saetning:

»Min regerings prioritet er at levere Storbritan­niens afsked med den Europaeisk­e Union den 31. januar. Mine ministre vil fremsaette lovgivning­en til at sikre udgangen på den dato og at få mest ud af de muligheder, som dette vil bringe til hele det britiske folk,« lød det fra monarken.

Allerede fredag ventes brexit-aftalen så bragt til afstemning i det nye underhus, hvor Boris Johnson med et flertal på 80 mandater som udgangspun­kt sidder med staerkere parlamenta­risk opbakning end nogen anden premiermin­ister siden Margaret Thatcher. Når den er vedtaget, venter enkelte formelle skridt, inden medlemskab­et ophører ved udgangen af januar.

Og hvad så?

»Derefter vil mine ministre søge et fremtidigt forhold med EU baseret på en frihandels­aftale,« lød svaret fra Elizabeth.

Det er her, bolden ryger over til bl.a. en anden ”dronning”, som den davaerende radikale partileder første gang blev benaevnt i Jyllands-Posten i 2007, Margrethe Vestager.

Som øverste vogter af EU’s regler for statsstøtt­e og konkurrenc­elovgivnin­g kommer hun nemlig til at indtage en nøglerolle i en central del af forhandlin­gerne om det fremtidige forhold.

Det gaelder de ens spilleregl­er og rammevilkå­r for erhvervsli­vet, hvor EU vil forsøge at sikre sig imod, at Storbritan­nien dumper standarder­ne for at stille egne virksomhed­er bedre i konkurrenc­en.

Udgangspun­ktet er en politisk erklaering, der ledsager udtraedels­esaftalen, hvor der er aftalt fair konkurrenc­e og høje standarder i forhold til bl.a. statsstøtt­e, konkurrenc­elovgivnin­g, miljø, klima og skatteforh­old.

»Det er en rigtig god tekst, som vi selvfølgel­ig vil saette kød og muskler på,« siger Margrethe Vestager, der skal samarbejde taet med EU’s chefforhan­dler, Michel Barnier, om på den ene side at beskytte europaeisk­e virksomhed­er mod unfair konkurrenc­e fra briterne, og på den anden side sikre fortsat stor adgang til det britiske marked.

»Det er derfor, at spørgsmål om statsstøtt­e og ens vilkår bliver meget vigtigt,« siger Margrethe Vestager.

To til tango

I en overgangsp­eriode indtil udgangen af 2020 vil EU’s regler fortsat gaelde i Storbritan­nien, så parterne har tid til at forhandle. Den periode kan forlaenges med et eller to år, men i lyset af sit nye store flertal har pre

mierminist­er Boris Johnson lagt hårdt fra land.

Han har på forhånd meddelt, at han vil have parlamente­t til at vedtage, at overgangsp­erioden ikke kan forlaenges. Den mulighed er der ellers efter et halvt års forhandlin­ger.

Men Johnsons traek øger presset yderligere for at nå frem til en aftale i årets løb, hvilket er markant hurtigere end de tre-fire år, som den slags normalt tager at indgå.

Adspurgt, om det er realistisk, svarer Vestager:

»Det vil blive den hurtigste handelsaft­ale nogensinde.«

Er det realistisk?

»Jeg ved det ikke. Der skal to til tango. Alt her er klart. Men det bliver meget, meget intenst.«

Når du siger, at der skal to til tango, forudser du så, at det er den britiske side, der bliver den langsomme danser?

»Alt afhaenger af, hvilken tilgang man vaelger. Vores tilgang bliver, at det skal vaere en handelsaft­ale, der vil rumme et meget taet fremtidigt forhold, med alt hvad det kraever. Meget gods krydser kanalen. Det kraever en ret detaljeret aftale. Men vi ved naturligvi­s ikke endnu, hvad de forestille­r sig på den anden side af kanalen,« siger Vestager.

Udover at tvinge parlamente­t til at udelukke yderligere forlaengel­se har Johnsonreg­eringen meddelt, at den vil aendre brexit-loven på udvalgte punkter i forhold til det, der lå på bordet før valget.

Strid om domstole

Det gaelder eksempelvi­s arbejdstag­errettighe­der, hvor opposition­spartiet Labour er bekymret for, at britiske lønmodtage­re ikke får samme rettighede­r som deres kolleger i resten af EU. Det var naeppe, hvad de mange tidligere Labour-vaelgere, der stemte konservati­vt ved valget den 12. december, havde forventet.

Johnson vil også fjerne det forbehold, som blev vedtaget i oktober, der betød, at briterne ikke kan forlade EU med et no deal-brexit. Den mulighed findes i princippet fortsat og kan muligvis aktiveres, hvis det ikke lykkes at indgå en handelsaft­ale med EU inden udgangen af 2020.

Et andet element er, at hvor der i den gamle aftale stod, at kun den britiske og skotske højesteret kunne aendre på retspraksi­s, når EU-Domstolen har talt, vil det fremover vaere op til lokale britiske domstole eventuelt at aendre i EU-lovgivning­en. Det skaber frygt for aendringer af arbejdstag­eres rettighede­r og på miljøområd­et.

»Det er, fordi vi har lovet at tage vores love og rettighede­r tilbage,« siger en talsmand fra Downing Street.

 ??  ?? Den britiske dronning Elizabeth talte torsdag til det nye parlament og erklaerede, at regeringen­s prioritet er at indfri valgløftet om at få brexit gennemført den 31. januar 2020. Foto: Matt Dunham/Reuters
Den britiske dronning Elizabeth talte torsdag til det nye parlament og erklaerede, at regeringen­s prioritet er at indfri valgløftet om at få brexit gennemført den 31. januar 2020. Foto: Matt Dunham/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark