Jyllands-Posten

Johnson vil øge velfaerden

En styrket premiermin­ister rykker det konservati­ve regeringsp­arti mod midten og lover flere penge til velfaerd.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter flere år med dyb splittelse om brexit fremlagde premiermin­ister Boris Johnson torsdag en politisk agenda for at forene nationen.

I en tale, der blev leveret af dronning Elizabeth fra tronstolen i Overhuset, lagde regeringsl­ederen op til naesten 30 lovtiltag, som rykker de konservati­ve tilbage ind mod midten og med nye pengeindsp­røjtninger vender 10 år med nedskaerin­ger i den offentlige service.

Det er kun godt to måneder siden, at det britiske statsoverh­oved sidst sad på den samme stol. Den saedvanlig­e pomp og pragt, der hører med til denne tradition, var derfor nedtonet. Dronningen havde f.eks. skiftet sin krone og hermelinsk­åbe ud med en turkis dragt og matchende hat.

Men den største forandring var i det politiske landskab. Efter Johnsons jordskreds­sejr ved valget i sidste uge er der ikke laengere nogen tvivl om hans fremtid. Han sidder på et komfortabe­lt flertal på 80 mandater og har magten til at gøre stort set, hvad han vil. Og det var tydeligt, at det har han taenkt sig at udnytte.

Ni minutter

Dronningen­s tale varede 9 minutter og 14 sekunder, men den var taet pakket med ambitiøse planer. Øverst på listen var ikke overrasken­de brexit, som skal leveres fra den 31. januar. Men herefter var det den nationale agenda, der fyldte mest.

Johnson vil bl.a. styrke det offentlige sygehusvae­sen, NHS, hvilket var et andet stort valgløfte. Det skal ske ved at binde regeringen til at øge budgettet med et stort, årligt milliardbe­løb i senest 2023 og ved at indføre et nyt pointsyste­m for at tiltraekke uddannet arbejdskra­ft fra hele verden – en slags erstatning for arbejdskra­ftens frie bevaegelig­hed i EU, som har leveret mange haender til britiske sygehuse.

Regeringen vil også styrke skolerne, sikre mere støtte til syge og aendre straffelov­en, så terroriste­r ikke laengere kan blive prøveløsla­dt, hvilket var tilfaeldet med manden bag et terrorangr­eb under valget på London Bridge, hvor to personer blev draebt.

Den lange, dyre reformlist­e var ligeledes et signal til britiske vaelgere om, at den politiske handlingsl­ammelse i britisk politik er forbi. Arbejdet begynder allerede fredag med en ventet afstemning om brexit-aftalen, som hidtil er blevet blokeret af parlamente­t.

At dømme efter premiermin­isterens smil er han selv optimistis­k, hvilket er forståelig­t. De konservati­ve har ikke haft så stort et flertal siden Margaret Thatcher i 1987.

Den såkaldt alternativ­e dronninget­ale, der torsdag blev leveret fra Edinburgh, var dog en påmindelse om, at Johnson trods sin storsejr også skal kaempe med uro i den britiske union. De skotske nationalis­ter, SNP, havde ligeledes et faenomenal­t godt valg og kraever nu en ny folkeafste­mning om løsrivelse.

»Og det har jeg taenkt mig at stå fast på,« sagde Skotlands førstemini­ster, Nicola Sturgeon, til Johnson, der tidligere har indikeret, at det vil han ikke tillade.

 ??  ?? Premiermin­ister Boris Johnsons konservati­ve parti har et komfortabe­lt flertal i det britiske parlament. Foto: AFP
Premiermin­ister Boris Johnsons konservati­ve parti har et komfortabe­lt flertal i det britiske parlament. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark