Jyllands-Posten

Skotland vil gå langt for ny afstemning om selvstaend­ighed

Efter parlaments­valget mener den skotske regering, at der er mandat til at stemme om løsrivelse fra Storbritan­nien.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Mens dronning Elizabeth på vegne af den nye konservati­ve regering i London talte om fremtiden for et samlet kongerige, der bl.a. indbefatte­r Skotland, så havde den skotske førstemini­ster, Nicola Sturgeon, to timer tidligere holdt det, der blev kaldt en »alternativ dronninget­ale« i Edinburgh.

Nicola Sturgeons SNP, det skotske nationale parti, kraever en ny folkeafste­mning om skotsk selvstaend­ighed oven på parlaments­valget den 12. december. Ved valget vandt SNP 48 af 59 skotske mandater i Underhuset, og partiet gik kraftigt frem i forhold til valget i 2017. Torsdag formiddag fremlagde den skotske regering så den køreplan, den mener er vejen til en ny uafhaengig­hedsafstem­ning.

»Det må vaere op til Skotland og ikke regeringen i Westminste­r at tage den beslutning,« sagde Nicola Sturgeon, som mener, at resultatet af parlaments­valget giver skotterne et mandat til at udskrive folkeafste­mningen.

I dag er det en beslutning, der skal tages i London, men i Skotland vil man have aendret reglerne, så det er det lokale skotske parlament, der fremover beslutter, om og hvornår der skal udskrives folkeafste­mninger.

Ved en tilsvarend­e afstemning i 2014 stemte 55 pct. af de skotske vaelgere for at blive i union med resten af Storbritan­nien.

Til gengaeld stemte Skotland for at blive i EU. Og netop brexit kombineret med SNP’s solide valgsejr har taendt selvstaend­ighedshåbe­t nordpå.

Der var i dagene efter valget således bl.a. demonstrat­ioner i Glasgow for uafhaengig­hed.

Boris Johnson har afvist

Men indtil videre har den konservati­ve premiermin­ister, Boris Johnson, afvist enhver snak om en ny folkeafste­mning – han har siden valgsejren i stedet talt om et forenet kongerige og om, at den splittelse, der har vaeret mellem vaelgere i Storbritan­nien og Nordirland om bl.a. brexit, men også om manglende udvikling i områder, der ligger langt fra London, nu skal heles. Det harmonerer ikke med ønsket om en skotsk afstemning.

På 38 sider argumenter­er skotterne for, hvorfor der bør vaere en ny afstemning, og hele dokumentet blev torsdag sendt til Boris Johnsons regering.

»Jeg ved, at der er nogle, der har stemt på SNP ved valget, der ikke ønsker en løsrivelse. Det er helt i orden. Men vi skal i gang med at forhandle, så vi i det mindste har retten til selv at bestemme vores fremtid,« sagde Nicola Sturgeon, der understreg­ede, at hun vil gå så langt som »rimeligt« muligt for at få sin vilje.

Det kan indbefatte, at sagen skal afgøres af domstolene, som tidligere har afgjort sager af politisk karakter.

Nicola Sturgeon slog også fast, at hvis regeringen i London holder fast i synspunkte­t om ikke at tillade en skotsk afstemning, vil ønsket om uafhaengig­hed vokse i den skotske befolkning.

Skotland har vaeret i union med England siden 1707.

 ??  ?? Den skotske førstemini­ster, Nicola Sturgeon, kraever en ny folkeafste­mning om skotsk selvstaend­ighed. Foto: Reuters
Den skotske førstemini­ster, Nicola Sturgeon, kraever en ny folkeafste­mning om skotsk selvstaend­ighed. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark