Jyllands-Posten

»Frankrig er et paradis, hvor borgerne tror, at de bor i helvede«

Nye forhandlin­ger torsdag mellem den franske regering og fagforenin­ger førte ikke til en afblaesnin­g af godt to ugers strejker. Julen er allerede ødelagt for titusinder af franskmaen­d. 6.000 franske børn kommer ikke på juleferie.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Lussingen sidder åbenbart, som den skal, for klasket i den bageste del af den lange bybus høres tydeligt mange meter foran.

En gruppe kvinder er kommet op at toppes om pladserne i bus nummer 95, der kører fra Montmartre tvaers igennem hovedstade­n til Montparnas­se. Med skrig og fornaermel­ser fortsaette­r skaenderie­t på bagperrone­n. Det er svaert at se, hvem der gør hvad, men arme ses faegte i luften i den taetpakked­e sildetønde.

Til sidst bliver det for meget for chaufføren. Ved banegården St. Lazare stopper han bussen og tilkalder politiet. Men betjentene dukker aldrig op. Også de sidder fast i endeløse trafikprop­per udløst af en strejke, der nu er gået ind i sin tredje uge.

Det lykkes at haelde den mest aggressive af kvinderne ud af bussen, og under klapsalver fortsaette­r chaufføren. To stop senere bryder helvede løs igen, da en mand og en kvinde, der står klinet op ad hinanden, begynder at svine hinanden til, fordi der ikke er plads nok.

Nerverne sidder på højkant under den franske strejke. I bus 95 bebrejder flere medpassage­rer »de overprivil­egerede lokomotivf­ørere« i tog og metro, at de har afvist at stille strejkerne på pause op til jul.

»De skulle prøve at leve som os andre, der får meget lavere pensioner. Eller de skulle flytte til et andet land og se, hvad de kan få der,« siger en midaldrend­e kvinde.

Nye forhandlin­ger torsdag fandt ikke en vej ud af krisen, selv om praesident Macron har erklaeret sig villig til at komme de strejkende i møde. Lederen af fagforenin­gen CFDT, Laurent Berger, sagde efter mødet, at der stadig er store uenigheder om, hvorvidt pensionsal­deren skal vaere 62 eller 64 år, men at premiermin­ister Edouard Philippe er åben for dialog. Lederen af den kommunisti­ske fagforenin­g CGT, Philippe Martinez, fastslog, at strejkerne fortsaette­r, og at han vil mobilisere sine medlemmer til en ny demonstrat­ion 9. januar.

Strejken har allerede ødelagt julen for mange. Statsbaner­ne SNCF annullered­e onsdag aften 6.000 saerlige billetter med en voksen ledsager til børn mellem 4 og 14 år, der skulle rejse alene med toget på juleferie hos familien.

Selv om togtrafikk­en langsomt bliver bedre, slipper ingen uskadt. I denne korrespond­ents franske familie har mor, søn, svigerdatt­er og en toårig dreng for laengst købt billet til Nice for at holde jul med familiens nestor på 102 år. Også de billetter er nu aflyst, og den højgravide svigerdatt­er har forgaeves stået i kø på Gare du Nord i et forsøg på at få en ny billet.

Det er ikke Frankrig, men det at vaere fransk, der gør folk ulykkelige. CLAUDIA SENIK, ØKONOM FRA SORBONNE

Helvede i paradiset

Som en undtagelse i Europa har Frankrig ikke nogen lov, der sikrer en minimumsse­rvice i den offentlige transport under en strejke, så det er muligt for en enkelt faggruppe at lamme trafikken.

Alligevel udviser franskmaen­dene en aldrig svigtende sympati for protester mod enhver reform. Selv om et flertal på 63 pct. i en måling for BFMTV kraever en julepause, støtter 54 pct. af de adspurgte stadig strejken.

Forfattere­n Sylvain Tesson kogte på radiostati­onen France Inter faenomenet ned til, at »Frankrig er et paradis, hvor indbyggern­e tror, at de bor i helvede«.

For udenforstå­ende kan klynkeriet eller kampen for velfaerdss­taten alt efter synsvinkel virke overdreven. Frankrig har ifølge OECD et af de mest gavmilde sociale systemer i verden, et førsteklas­ses og gratis sundhedssy­stem, 1.000 forskellig­e oste og verdensrek­ord i skattetryk.

Avisen L.A. Times citerer Sorbonne-økonomen Claudia Senik for, at den franske pessimisme og frustratio­n stammer helt tilbage fra 1970’erne og slutningen på 30 års økonomisk boom efter Anden Verdenskri­g, de såkaldte Trente Glorieuses.

I sit forsknings­projekt om fransk ulykkeligh­ed opdagede hun, at franskmaen­d siden da har vaeret mere ulykkelige end andre nationalit­eter. Så det er et kulturelt og mentalt faenomen, mener hun. Det er ikke Frankrig, men det at vaere fransk, der gør folk ulykkelige.

 ??  ?? De fleste metrolinje­r i Paris er lukkede, men nogle busser kører. Foto: Stephane de Sakutin / AFP
De fleste metrolinje­r i Paris er lukkede, men nogle busser kører. Foto: Stephane de Sakutin / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark