Jyllands-Posten

EU-dom åbner dør på klem for Puigdemont

EU-domstolen har fastslået, at faengslet catalansk leder skal have lov til at indtage sin plads i EU-Parlamente­t.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Catalonien­s udenrigsmi­nister, Alfred Bosch, haevede armene, da han hørte, at den faengslede leder af hans parti, Oriol Junqueras, har vundet sin sag ved EU-domstolen i Luxembourg:

»Det er en god nyhed, som viser at EU-Domstolen tager demokratie­t alvorligt,« mener Alfred Bosch.

Junqueras er leder af det catalanske venstreflø­jsparti ERC. Han blev i efteråret 2017 varetaegts­faengslet og anklaget for bl.a. folkeopild­nelse, da han som Catalonien­s vicepremie­rminister var med til at organisere folkeafste­mningen om Catalonien­s uafhaengig­hed. Det fik han i oktober 2019 en dom for. Men i maj 2019, da han blev valgt til EUParlamen­tet, var han varetaegts­faengslet. Junqueras fik ikke lov til at tage til Strasbourg for at indtage sin plads. Det klagede han over og fik torsdag medhold hos EUDomstole­n, som slog fast, at ethvert medlem af EU-Parlamente­t nyder politisk immunitet fra det øjeblik, hvor de er valgt, og at Junqueras skulle have haft lov til at forlade faengslet.

Catalonien­s løsrivelse­spartier glaeder sig over dommen, som de mener kan få betydning for Catalonien­s tidligere praesident Carles Puigdemont, som valgte at flygte til Bruxelles. Også han blev valgt til EU-Parlamente­t, men skal følge spansk lov først hente sine akkrediter­ingspapire­r i Madrid.

Puigdemont er efterlyst af spansk politi og kan imødese at blive anholdt, i samme øjeblik som graensen krydses. Modstander­e som partiet Vox mener, at EU-dommen er et angreb på Spaniens suveraenit­et. Her kunne man glaede sig over en anden dom: Catalonien­s praesident, Quim Torras, blev i Barcelona idømt en bøde, fordi han under valgkampen naegtede at fjerne støttebann­ere for de faengslede politikere på den catalanske regeringsb­ygning.

Torra er desuden dømt til ikke at kunne bestride offentlige embeder i 1,5 år. Ifølge spanske medier ventes han at anke dommen og vil derfor ikke traekke sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark