Jyllands-Posten

Kongelig kaelder i Roskilde er på top-10

-

Arkaeologi: Slots- og Kulturstyr­elsen har udnaevnt årets 10 vigtigste arkaeologi­ske fund hos museer landet over. På listen er fundet af en kaelder i Roskilde, der menes at have tilhørt dronning Margrete I. Det skriver Slots- og Kulturstyr­elsen i en pressemedd­elelse. Blandt de andre fund er et cirka 3.000 år gammelt offerfund med en behornet mand fra Thy, en mystisk solskive af rav fra Viborgegne­n og en bronzealde­rgravhøj med et ligbraendi­ngsanlaeg i Bellinge ved Odense.

I Roskilde er middelalde­rarkaeolog Jesper Langkilde fra museumskon­cernen Romu stolt over, at den kongelige kaelder er kommet på listen, der offentligg­øres for 10. år i traek: »Det er ikke hverdagsko­st at finde så velbevared­e bygningsre­ster fra Middelalde­ren, og når vi så ovenikøbet med stor sandsynlig­hed kan fastslå, at kaelderen har tilhørt Margrete I, så bringes fundet efter min mening i en klasse for sig.«

Kaelderen dukkede tidligere på året op blandt rester af murvaerk, keramikskå­r og gamle byggemater­ialer i Lille Grønnegade i Roskilde. Margrete I levede fra 1353 til 1412 og regerede over Danmark, Norge og Sverige, og kaelderen har angiveligt vaeret en del af et hus, som dronningen lod ophøre naer Vor Frue kloster.

Kriteriet for at blive udvalgt er, at der skal vaere tale om et fund, som tilfører betydelig ny viden til arkaeologi­en og danmarkshi­storien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark