Jyllands-Posten

Dansk teaterdire­ktør marcherede med de gule veste – nu bliver det til teater

Mungo Park laver teater om de gule vestes demonstrat­ioner i Frankrig. Ifølge en ekspert er flere af den slags samtidsakt­uelle opsaetning­er kommet til. Men noget har aendret sig.

- KAREN KLAERKE karen.klaerke@jp.dk

Siden efteråret 2018 har flere hundrede tusinde franskmaen­d lørdag efter lørdag iført sig refleksves­te for at tage del i de gule vestes demonstrat­ioner i Paris. Et sted i maengden har man formentlig kunne spotte teaterdire­ktør for Mungo Park Anna Andrea Malzer og hendes to ansatte, der det seneste år er skiftedes til at gå med på demonstran­ternes 8 til 16 kilometer lange rute.

I hvert fald har de vaeret forholdsvi­s nemme at få øje på, da de som nogle af de eneste valgte ikke at lyse op iført gule trafikvest­e.

»Det er ikke vores kamp. Jeg er fuldstaend­ig uinteresse­ret i selve demonstrat­ionerne og synes ikke, vi som teaterfolk er i stand til at udtale os om volden. Det lader vi retsstaten tage hånd om. Det, der interesser­er mig, er familiehis­torien,« siger Anna Andrea Malzer, der har lagt øre til historier om familier, som bliver splittet, fordi sønnen eksempelvi­s er demonstran­t, mens faren i kraft af sit job som politibetj­ent er nødsaget til ikke at engagere sig i det.

Mens franskmaen­dene stadig mødes sporadisk i rundkørsle­r og Paris’ gader for at protestere mod den franske praesident, Emmanuel Macrons, reformer, så er de tre danskere vendt hjem for at skabe forestilli­ngen ”De Hovedløse” på Mungo Park, der er blevet til på baggrund af samtaler og besøg, som de har opsamlet undervejs blandt demonstran­terne.

Det er ikke første gang, at aktuelle dramatiske begivenhed­er bliver til teater.

Sagen om Kundby-pigen

I 2019 havde Mungo Park premiere på en forestilli­ng, der tog udgangspun­kt i sagen om Kundby-pigen. Flygtninge­krisen har dannet grundlag for indtil flere stykker som ”Aftenlande­t” på Aalborg Teater og ”Uropa” på Det Kongelige Teater. Derudover er det netop kommet frem, at man i 2021 vil kunne opleve en teaterfore­stilling om klimaaktiv­isten Greta Thunberg på blandt andet Vejle Musikteate­r.

»Teatret kan samle op på noget, lige efter det er sket, og fortaelle nogle historier fra et dokumentar­isk sted. Vi forsøger at komme taet på de dilemmaer, der opstår i en helt almindelig udkantsfam­ilie, når der bliver sat spørgsmåls­tegn ved hele landets styringsfo­rm og fremtid,« siger Anna Andrea Malzer.

Flere end tidligere

Ifølge Stig Jarl, der er lektor i teatervide­nskab ved Københavns Universite­t, har teateret altid taget fat i aktuelle emner, men der er kommet flere til end tidligere af den type opsaetning­er, som beskaeftig­er sig med aktuelle begivenhed­er. Hvorfor det er tilfaeldet, har han et bud på:

»Teatermedi­et kan agere rimelig hurtigt og lave noget med en relativ kort tidshoriso­nt, hvor en filmproduk­tion har en meget laengere produktion­stid.«

Ud over at der i dag bliver skabt flere samtidsakt­uelle forestilli­nger end tidligere, har netop disse opsaetning­er også aendret udtryk.

»I dag ser vi et teater, der tager fat i aktuelle politiske emner, men som ikke har et be

hov for at agitere for et bestemt budskab på samme måde, som man gjorde i det tidligere politiske teater,« siger Stig Jarl og refererer til perioden efter ungdomsopr­øret i 1970’erne, hvor teateret tog fat i aktuelle emner, men på en måde, hvor man ikke holdt igen med at tydeliggør­e et bestemt budskab.

Eksempelvi­s ”Hvor blev avisen af?” fra 1974, der handler om en strejke blandt typografer­ne på Politiken i 1972. Her lavede teatergrup­pen ”Skiftehold­et” forestilli­ngen i samarbejde med nogle af de strejkende typografer, hvilket gjorde det let at aflure, hvor sympatien lå.

Nogle vil holde sig tilbage

Anna Andrea Malzer tror, at nogle folk vil afholde sig fra at købe en billet til ”De hovedløse”, fordi de har en opfattelse af, at teateret vil fodre publikum med et politisk budskab, nu når stykkets omdrejning­spunkt er bevaegelse­n de gule veste.

Men ligesom hun aldrig trak en gul trafikvest over hovedet for at gå i ét med demonstran­terne i Paris, så kommer hun heller ikke til at kaempe deres kamp i teatersale­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark