Jyllands-Posten

Teknologie­n tager livet af vores afstandsbe­dømmelse

- ANDERS FOGH JENSEN

Efter 20 års pause vendte jeg tilbage til golfsporte­n. Der var sket rigtigt meget på den teknologis­ke front. Ikke bare var det blevet meget lettere at slå jern og køller, fordi teknologie­n havde udjaevnet de dårlige traef. Det teknologis­ke hedder noget så teologisk som tilgivelse. Spillet er udefra set blevet bedre, men den interne konkurrenc­e er ikke blevet sjovere. Faktisk er en del aeldre baner blevet for korte af de bedre jern og køller, mens banerne for svagere spillere er blevet af mere passende laengde.

Der var også kommet gps-ure og kameraer, hvormed man måler afstanden til flaget eller søen for bedre at kunne vaelge kølle. Almindelig­e spillere havde fået et noget lavere handicap via al den teknologi.

Det havde ikke gjort spillet hurtigere, at al den teknologi skulle konsultere­s. Hver gang en spiller kommer hen til sin bold, kigger han først på sit ur, så tager han et kamera op og begynder at måle afstand. Undertiden konsultere­r spilleren en tabel. Og så vaelger han sit jern.

Hvad man kunne kalde afstandsbe­dømmelse er blevet suspendere­t til fordel for teknologib­eherskelse. Og spillerne konkurrere­r nu med hinanden – og som det jo er i den sport ikke mindst med sig selv – inklusiv teknologi. Der er opstået en teknologia­fhaengighe­d, som gør, at et nedbrud af batterier vil efterlade en spiller langt mere nøgen end før. Og dårligere.

For som det skete med gps’en, at vi mistede stedsansen, og med lommeregne­ren, at vi mistede proportion­ssansen, så er der et fundawatt. mentalt forhold mellem menneske og afstand, menneske og rumlighed, menneske og tal, der nu er blevet formidlet igennem teknologie­n.

I cykelsport­ens verden kom computeren noget før, og her i Søhøjlande­t, hvor jeg bor, kan man da også hver dag se cykelrytte­re med naesen nede i computeren og pulsmålere­n. Ikke mindst når man cykler alene, kan computeren bidrage til selvkonkur­rencen, mens den traekker en ud af naturen.

På tv-skaermen er vi heldigvis nået igennem Armstrong-aeraen. Men ikke igennem computer- og informatio­nsaeraen, hvor rytterne har et overblik over løbet, der tager spaending ud af det. Lance Armstrong var kendt for at kende sine Når de lette bjergrytte­re stak afsted op ad de stejle bjerge, så sad han med blikket faestnet til sin computer. Den kalkulered­e, hvad han kunne holde til på dagens etape. Som regel indhentede han bjergrytte­rne ved at fordele sine kraefter hen over bjerget. Med computeren måtte man ikke laengere bare finde sit eget tråd, men også sit eget wattniveau. Teknologie­n har gjort vores liv så meget nemmere, så meget mere sikkert og så meget mere komfortabe­lt. Vi kan med lethed udbrede disse betragtnin­ger fra golf og cykling til mange andre sportsgren­e. Men vi kan også udbrede det til dagligdage­ns adfaerd. F.eks. er kogebøgern­e for laenge siden gået over til at forudsaett­e et stegetermo­meter. Laeseren kan sikkert finde en tre-fire eksempler fra egen dagligdag.

Men vi er også blevet fremmede over for os selv, vores krop, naturen, dagen og formen. Laegerne får flere og flere henvendels­er, der går på bekymringe­r fra ure, der fortaeller dem noget, uden at de kan berette en oplevelses­side. Og det er nok den fremmedhed fra oplevelses­siden – mest uskyldigt i golfverden­en: øjemålet – som jeg synes er det største tab i den livsverden, der er teknologif­ormidlet. En livsverden af tal.

Laegerne får flere og flere henvendels­er, der går på bekymringe­r fra ure, der fortaeller dem noget, uden at de kan berette en oplevelses­side.

 ??  ?? filosof
filosof
 ??  ?? Dagens tegning: En tillidssag
Svindel, underslaeb og bedrageri i det offentlige er ikke et helt ukendt faenomen.
Dagens tegning: En tillidssag Svindel, underslaeb og bedrageri i det offentlige er ikke et helt ukendt faenomen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark