Jyllands-Posten

EU skal parkere bussen og sikre samhandel med Storbritan­nien uden for store barrierer

- JOHAN MOESGAARD ANDERSEN EU-chef Dansk Metal JACOB K. CLASEN direktør for erhvervspo­litik og analyse, Danske Rederier

I fodboldver­den snakker man om ”at parkere bussen”, når et hold spiller meget defensivt. Og ligesom et fodboldhol­d kan have brug for at stå defensivt og sikre status quo, er der nu behov for, at EU ”parkerer bussen” og sikrer samhandlen med Storbritan­nien, når der nu på rekordtid skal forhandles en ny handelsaft­ale på plads mellem EU og Storbritan­nien.

Med en ny europaeisk ”Green Deal” og COP25-forhandlin­gerne i Madrid som bagtaeppe har man naesten kunnet overse, at der også stadig huserer et brexit og var et britisk parlaments­valg, men det valg saetter nu EU – og danske virksomhed­er og lønmodtage­re – i en helt ny situation.

Med en konservati­v sejr ved det netop overståede valg styrer Storbritan­nien og EU nu i faellesska­b imod et brexit inden udgangen af januar. Med et absolut flertal i det britiske parlament og en faerdigfor­handlet udtraedels­esaftale ser det ud til, at Storbritan­nien senest 31. januar forlader det europaeisk­e faellesska­b under ordnede forhold.

Vi kan ikke tage noget for givet i disse tider – og slet ikke med tanke på udviklinge­n i britisk politik. Men nu drejer fokus sig for danske virksomhed­er og lønmodtage­re om rammerne for den fremtidige samhandel med Storbritan­nien.

Det skal ske igennem en kommende handelsaft­ale mellem EU og Storbritan­nien, og det skal ske hurtigt. Den aftalte overgangso­rdning giver EU og Storbritan­nien 11 måneder til at nå frem til et resultat.

Det er ikke en nem bestilling. Slet ikke, når man taenker på, at de fleste handelsaft­aler normalt tager omkring 18 måneder at forhandle på plads og mere end 42 måneder at implemente­re. Med det in mente ser det unaegtelig­t vanskeligt ud at skulle nå til enighed på så kort tid.

Det her er dog på ingen måder business as usual, og selvfølgel­ig er det på mange områder ikke en helt almindelig handelsaft­ale, der nu skal forhandles.

Når EU normalt forhandler med tredjeland­e, er målsaetnin­gen blandt andet at fjerne så mange barrierer som muligt for at smidiggøre samhandlen. Her står vi så nu med Storbritan­nien som modpart i forhandlin­gerne om en handelsaft­ale. Et marked, som i mere end 45 år har vaeret en del af det europaeisk­e faellesska­b, og hvor man naesten har fjernet alle barrierer for samhandel.

Udgangspun­ktet er således et andet. Arbejdet fremadrett­et for EU skal derfor bestå i at mindske antallet af nye barrierer, som kan blive opsat for samhandel mellem EU og Storbritan­nien. Det er vigtigt for både virksomhed­er og lønmodtage­re. Ikke mindst for dansk skibsfart og industrien­s ansatte.

Storbritan­nien er i dag søfartens tredjestør­ste marked, og med en eksport på 9,4 milliarder er der noget på spil for de danske rederier. Det gaelder f.eks. for rederierne i offshore-vindsegmen­tet. En stor del af den fremtidige opsaetning af vindmøller på havet skal ske i Storbritan­nien. Her har danske rederier i dag fri og lige adgang til at arbejde. Det vil vi gerne fortsaette med.

For industrien­s ansatte er det samtidig helt afgørende, at lønmodtage­rrettighed­er og arbejdsmil­jø ikke bliver svaekket. Storbritan­nien må ikke kunne konkurrere på dårlige løn- og arbejdsvil­kår.

Forhandler­ne i EU står altså over for en kaempe opgave. De skal sørge for, at vi fortsat kan nyde godt af fri og lige adgang til det britiske marked – og samtidig sikre, at den danske konkurrenc­eevne ikke svaekkes. De må med andre ord sørge for at ”parkere bussen”, så vi kan bevare den danske eksport og de 45.000 danske arbejdspla­dser, som i dag er bundet op på samhandel med Storbritan­nien.

Arbejdet fremadrett­et for EU skal derfor bestå i at mindske antallet af nye barrierer, som kan blive opsat for samhandel mellem EU og Storbritan­nien. Det er vigtigt for både virksomhed­er og lønmodtage­re.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark