Jyllands-Posten

Sundhedsva­esenet er ikke en liberal legeplads

-

I liberalism­ens hellige navn skal sundhedsva­esenet fritstille­s, så pengene ubetinget følger patienten fra dag ét. Dette er imidlertid en dårlig idé, da resultatet vil vaere, at patientern­e straks efter henvisning til sygehuset kan søge mod privathosp­italer, uden at uddannelse og forskning følger med. Derved risikerer de faglige miljøer at falde fra hinanden, idet vi fjerner både patienter og dygtige speciallae­ger.

De offentlige sygehuse driver den faglige udvikling, og en forudsaetn­ing for dette er, at der både er patienter og skarpe hjerner i behandlert­eamet. De faglige miljøer er meget sårbare, og vi skal derfor vaere varsomme med at pille ved strukturer­ne fra den ene dag til den anden.

Taberne vil vaere patientern­e, idet et sammenbrud af de faglige miljøer på de offentlige sygehuse vil saette udviklinge­n tilbage, og det vil tage mange år at genetabler­e det. Når det offentlige i øjeblikket har ”førsteret” til patientern­e, er det selvfølgel­ig en praemis, at det offentlige så også overholder udrednings- og behandling­sgarantier­ne. Dette er vi heldigvis blevet bedre til, men der er endnu et stykke vej til målet.

De private sygehuse varetager kun 1-2 pct. af patientbeh­andlingen i Danmark, og dette kan sagtens blive større. Det vil blot vaere fornuftigt at lade det vokse stille og roligt, f.eks. ved at konkurrenc­eudsaette udvalgte få områder, og disse udbud bør indeholde et krav om uddannelse og forskning.

Dette vil give mulighed for, at faglige miljøer kan vokse frem i privat regi, så patientern­e ikke bliver taberne i et ideologisk korstog for mere privat aktivitet for enhver pris.

Vores ansvar er at sørge for den bedst opnåelige faglige kvalitet til alle patienter, uanset om behandling­en foregår offentligt eller privat.

Hvis vi flytter patienter og speciallae­ger fra offentligt til privat, uden at den faglige udvikling flytter med, får patientern­e en god behandling nu og her, men i løbet af ganske kort tid sakker det bagud, og patientern­e bliver taberne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark