Jyllands-Posten

Kvinder skal til tops uden underbetal­t hjaelp

- SIGNE MUNK folketings­medlem (SF), sygeplejer­skestudere­nde, blogger

Når aupairordn­ingen bliver udråbt som det eneste salligøren­de for ligestilli­ngen mellem maend og kvinder på toppostern­e i erhvervsli­vet, så hopper kaeden af for mit vedkommend­e. Danmark har haft en aupairordn­ing i mange år, men i den periode har antallet af kvindelig topledere ikke rykket sig synderligt. Udfordring­en med for få kvindelige topledere vil bestå. Aupairordn­ing eller ej.

Jeg undrer mig også over, hvorfor det kun vil fremme kvinders karriere at have au pair og ikke maends. For maend kan jo åbenlyst godt komme til tops. Der er andre steder at tage fat på ligestilli­ngenfremfo­r at videreføre en ordning, som reelt er billig hushjaelp under daekke af at vaere kulturudve­ksling. Jeg har alt mulig forståelse for, at det kan vaere svaert at vaere enlig mor med et topjob. Men det er da underligt, at den eneste mulighed for at løse den udfordring er at have en ekstremt lavt betalt hushjaelp.

Ifølge ordningen er formålet, at au pair-personen kan forbedre sine sproglige og udvide sin kulturelle horisont. Til gengaeld deltager personen i de huslige pligter i vaertsfami­lien. Men når danske vaertsfami­lier i en evaluering svarer, at de ”har valgt at få en au pair for at få hjaelp til huslige gøremål”, afslører det ret tydeligt, hvad ordningen bruges til – billig hushjaelp.

Hvorfor kan hushjaelp til en dansk overenskom­st ikke vaere lige så godt? Her er penge nok svaret på spørgsmåle­t. Det kunne man godt få lidt forståelse for, hvis pengene var knappe. Men et topjob i det danske erhvervsli­v er typisk forbundet med en rimelig klaekkelig løn. Evaluering­en af ordningen viser da også, at 81 procent af vaertsfami­lierne tjener over en million kroner om året.

Når debatten om ligestilli­ng i toppen af det danske erhvervsli­v nu alligevel er kommet på dagsorden, så er meget andet vi kunne starte med. For eksempel at give tre måneders øremaerket barsel til maend. Samtidig kunne vi laegge den forestilli­ng ned, at maend tilsynelad­ende ikke vil kunne tage en større del af det huslige arbejde. Alle de maend, som stiller sig på au-pair-ordningens side og besynger det som et redskab til reel ligestilli­ng, burde så i ligestilli­ngens navn også tjekke ind på ovenståend­e. Ellers er der ikke meget ligestilli­ng over det.

Når danske vaertsfami­lier i en evaluering svarer, at de ”har valgt at få en au pair for at få hjaelp til huslige gøremål”, afslører det ret tydeligt, hvad ordningen faktisk bruges til – billig hushjaelp.

I Danmark kommer au pairs typisk fra Filippiner­ne og langt størstedel­en har hjemme i de nordsjaell­andske kommuner. Og breder man tanken om ligestilli­ng en anelse laengere ud, er det tydeligt, hvordan ordningen tilgodeser privileger­ede kvinders behov på bekostning af kvinder fra fattigere lande. Man kan undre sig over, hvor søstersoli­dariteten er henne. En stikprøve, lavet af Radio24Syv afslørede, at forholdet mellem en au pair og vaertsfami­lien langt fra er ligevaerdi­g. Knap halvdelen af de adspurgte danske au pairs arbejder mere end de tilladte 30 timer om ugen. Det er ofte frygten for blive fyret, der får dem til at finde sig i det.

Antallet af au pairs er ikke svimlede stort, men det er en ordning, der har meget principiel­t i sig. Både når den bliver udråbt som ligestilli­ngens vigtigste hjaelper, og fordi den åbenlyst bygger på en teori om kulturel udveksling. Virkelighe­den viser, at det naermere er en ulighedssk­abende alibi-ordning, derbare sikrer billig hushjaelp i de rigeste danske hjem. Lad os gøre op med denne skinordnin­g og i stedet styrke ligestilli­ngskampen i erhvervsli­vet med tiltag, der faktisk skaber ligestilli­ng.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark