Jyllands-Posten

Rigtige maend kører i små biler

- HOLGER ROSS LAURITSEN adm. direktør, VM Tarm A/S, Tarm

Det er en kendt sag, at vi bliver nødt til at reducere vores CO2udledni­ng drastisk. Det er også en kendt sag, at dette bliver en saerdeles vanskelig opgave, da vores energisyst­em skal aendres helt grundlaegg­ende. Der er dog nogle lavthaenge­nde frugter. En af dem er vores personbile­r.

Her taenker jeg ikke på alternativ­e drivmidler som el og brint, men i stedet på braendstof­økonomien i traditione­lle biler. Kort sagt: Hvis vi blot bestemte, at alle nye biler skulle køre mindst 25 km/l, ville vi have opnået en vaesentlig reduktion af CO2-udledninge­n.

Så mit spørgsmål er: Når nu alle ansvarlige mennesker på kloden er enige om, at CO2-udledninge­n skal reduceres, og når det nu er muligt at konstruere biler med en god braendstof­økonomi, hvorfor produceres der så stadig personbile­r med 200,

400 eller sågar 600 hestekraef­ter, der kun kører få kilometer på literen?

Og man kunne spørge: Hvorfor bliver ansvarlige aviser ved med at anmelde nye biler af denne type uden at forholde sig til galskaben i, at sådanne biler stadig produceres? Det er jo indlysende, at ingen har brug for så mange hestekraef­ter i en personbil. Jeg kender selvfølgel­ig godt svaret på disse spørgsmål: Det er en fed fornemmels­e at køre i en bil med en stor motor. Denne fede fornemmels­e burde dog vaere et lille offer at bringe, i betragtnin­g af at vi står over for en klimakrise af usete dimensione­r.

Hvis vi ikke engang er parate til at give afkald på en anelse køreglaede i dagligdage­n, hvordan skal vi så komme i hus med den radikale omstilling af vores samfund, som vi ved er nødvendig? Store motorer i personbile­r er simpelthen et eklatant eksempel på unødvendig og miljøskade­lig luksus.

Som direktør for og ejer af en virksomhed, der laver store køretøjer (tankvogne), er jeg godt klar over, at jeg med dette synspunkt laegger mig ud med både kunder, kollegaer og samarbejds­partnere. Det er en indgroet forestilli­ng i erhvervsli­vet – og isaer i transportb­ranchen – at en mand har ret til at køre i en stor bil, hvis han har råd.

Der er endda en vis respekt for maend, der vaelger at bruge penge på sådanne biler. Flere gange er jeg således blevet rådet til at køre i en større og kraftigere bil af hensyn til virksomhed­ens udstråling. Det er på tide, at vi indser, at personbile­r med store motorer er hamrende uetiske. Bilbranche­n skal holde op med at producere disse biler, journalist­erne holde op med at anmelde dem, og vi forbrugere holde op med at købe dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark