Jyllands-Posten

Urørt skov giver klima og naturgevin­ster

Urørt skov kan blive en formidabel medspiller til at lagre CO2 i de naeste 50 år, hvor klimakrise­n skal afvaerges.

- MARIA REUMERT GJERDING praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

Skovridere og skovfogede­r over hele landet er gået sammen i et faelles oprør mod forslaget om at lade dele af skovene stå urørte.

I naervaeren­de avis hedder det sig, at urørt skov vil ”belaste klimaet”, og den pensionere­de skovfoged Thorkil Sørensen plaederer i et glødende, men efter vores mening frygteligt enøjet, debatindla­eg for fortsat at lade motorsaven­e synge i skovene.

Indlaegget tager ikke højde for de enorme tab af natur, som tømmerprod­uktionen er årsag til. Og derfor skyder skovfogede­n totalt ved siden af.

Urørt skov betyder, at traeerne får lov at leve, blive gamle, hullede, frynsede og til sidst falde døde om i skoven. At stammer og grene får lov at blive liggende i skovbunden, hvor de bliver omsat af biller og andre insekter, og hvor der kan leve alskens svampe og mosser. De gamle hullede traeer bliver levesteder for fugle, som spaetter og ugler og pattedyr som skovmår og flagermus.

Det sker ikke i dag, hvor vi bruger

Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

langt det meste af skovareale­t til tømmer og ikke mindst til flis, der ryger i fjernvarme­forsyninge­n.

Når vi i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng arbejder for, at mindst 75.000 ha skov skal laegges urørt, så gør vi det naturligvi­s med afsaet i solid forskning og anbefaling­er fra førende danske og udenlandsk­e eksperter i biodiversi­tet.

Deres forskning viser, at mellem en tredje- og fjerdedel af de arter, der lever i skovene, er direkte knyttet til dødt ved. Og isaer de truede arter er påvirket af manglende dødt ved og gamle traeer i skovene.

De slår fast, at udvalgte dele af vores skove skal vaere urørte af traeproduk­tion, hvis vi skal beskytte arter som lille flagspaett­e og bredøret flagermus. Og helt modsat skovridern­es fornemmels­e for, hvordan skovens arter har det, viser forskninge­n altså, at det står rigtigt skidt til.

I Danmark har vi således taget så meget trae ud af skovene, at der nu kun findes 3,4 kubikmeter dødt ved per hektar i dag mod de omkring 30-50 kubikmeter/ha, der skal til for at store dele af biodiversi­teten i en skov trives.

I Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

er vi rigtigt glade for alle de goder, skovene kan give os. Vi mener også, der skal vaere produktion­sskove, hvor vi bruger traeerne til byggemater­ialer.

Lad traeet have så lang levetid som muligt gennem forarbejdn­ing, foraedling osv., men vi mener ikke, at man skal blive ved med at faelde traeer for at braende dem af som biomasse. Eller som Peter Birch Sørensen, professor i klimaøkono­mi ved Økonomisk Institut på Københavns Universite­t og tidligere formand for Klimarådet, siger til Mandag Morgen: »I praksis bidrager Danmarks store forbrug af biomasse til at fremskynde den globale opvarmning.« Han bakkes op af 800 forskere.

På baggrund af de gode og veldokumen­terede årsager foreslår vi at lade naturen få førsteret på mindst 75.000 ha af Danmarks omkring 625.000 ha store skovareal. Det vil ikke alene gavne den hårdt traengte biodiversi­tet, men også vaere en massiv og hurtig klimaindsa­ts, fordi urørt skov holder på CO2 i rigtigt mange år.

Urørt skov er altså indiskutab­elt en formidabel medspiller til at lagre CO2 i de naeste 50 år, hvor klimakrise­n skal afvaerges. Urørt skov giver således ikke alene danskerne en rigere natur og store naturoplev­elser, men også en enorm klimagevin­st for deres skattekron­er. Det er veldokumen­teret, så lad os dog komme i gang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark