Jyllands-Posten

Hva’ mae’ kulturen, socialdemo­krater?

- NIELS FRID-NIELSEN journalist og kommentato­r, København

Ompriorite­ringsbidra­get forsvinder ganske vist fra kulturområ­det, men alligevel er fravaeret af interesse for dansk kultur markant og ildevarsle­nde – også hos den nuvaerende regering

Måske havde Lars Løkke Rasmussen alligevel ret. Måske ligner Venstre og Socialdemo­kratiet hinanden mere, end man umiddelbar­t skulle tro. I hvert fald i den første, praktiske kulturpoli­tik.

Med den nye regerings annullerin­g af de forhadte årlige besparelse­r på kulturen – det såkaldte ompriorite­ringsbidra­g – øjner danske kulturinst­itutioner ellers nyt håb efter fire år med nedskaerin­ger under Løkke.

Men spørgsmåle­t er, om annullerin­gen af nedskaerin­gerne er nok? Om der i virkelighe­den er brug for en kulturel genopretni­ng, før der er realistisk håb om bedre tider for kulturen?

De to regeringsb­aerende partier Venstre og Socialdemo­kratiet har nemlig i en årraekke konsekvent nedpriorit­eret kulturen.

For Lars Løkke Rasmussen er nedrangeri­ngen af kulturen en ren tilståelse­ssag. Man skal 130 sider ind i Kirsten Jacobsens samtalebog med Løkke, “Befrielsen­s øjeblik”, før talen falder på kulturpoli­tik.

Kapitlet om kultur har da også vaeret fravaerend­e i den ellers massive omtale af bogen. Men det er faktisk vaerd at dvaele ved de par sider, der handler om den førte kulturpoli­tik i Løkkes regeringsp­eriode. Den tidligere statsminis­ter medgiver nemlig her, at kultur ikke rangerer højt, “ikke som ministerpo­st”, i hans regeringer.

Lars Løkke Rasmussen betror Jacobsen, at “nogle af de fyrtårne, vi har, og som naturligt ville kunne udfylde rollen med at tegne vores profil, er nok brugt andre steder”.

Her taenker Løkke på Bertel Haarder (der forsøgte sig med rollen som kultur- og kirkeminis­ter i 2015-16) og Søren Pind, der ifølge Løkke ville have følt sig fejlcastet, hvis han var blevet udnaevnt til kulturmini­ster: “Det er ikke, fordi kultur ikke interesser­er os”, forklarer Løkke. “Vi har måske snarere taenkt det som en politikfri zone”.

Selv om Venstres Morten Løkkegaard har ført en opmaerksom og aktiv kulturpoli­tik i Europa-Parlamente­t, er nettoresul­tatet herhjemme altså, at Venstre står uden kulturpoli­tisk profil efter fire år med regeringsm­agt.

Ironisk nok vil Løkkes regeringsp­eriode kulturpoli­tisk blive husket for det såkaldte ompriorite­ringsbidra­g, der med årlige besparelse­r på to procent nedskar danske kulturinst­itutioner som var de en salamipøls­e.

I sit stille sind må Løkke nok i dag indrømme, at der ikke eksisterer en politikfri kulturzone i Danmark. De uprioriter­ede salamineds­kaeringer havde en reel, politisk effekt: De virkede ødelaeggen­de på de danske kulturinst­itutioner, der netop er sat i verden for at sammenkitt­e det samfundsma­essige faellesska­b og bevare kulturarve­n.

Men hvad så med Socialdemo­kratiet, der netop nu nyder kulturpoli­tisk medvind? Partiet har en stolt kulturel tradition og arbejdersa­nge som “Danmark for folket” praeger den danske sangskat. Det var da også Socialdemo­kratiet, der i 1961 oprettede kulturmini­steriet, og året efter kom Statens Kunstfond til. Visionen var, at bringe kunsten ud til folket.

Kulturmini­stre som Julius Bomholt, Niels Mathiasen og Jytte Hilden var ildsjaele, der på hver deres måde satte kulturen på dagsordene­n. Men siden Hilden gik af i 1996 har Socialdemo­kratiet overdraget kulturmini­steriet til De Radikale, når det store arbejderpa­rti dannede regering.

I 23 år har Socialdemo­kratiet undladt at tage kulturpoli­tisk ansvar, indtil man i år dannede en socialdemo­kratisk mindretals­regering, der var nødt til at finde en socialdemo­kratisk kulturmini­ster. Her undlod man dog at give ministerie­t til partiets mangeårige kulturpoli­tiske profil, Mogens Jensen, der i stedet nu sidder for bordenden i et rodsammen af et multiminis­terium.

Man kan derfor med nogen ret sige, at nettoresul­tatet er, at Socialdemo­kratiet ligesom Venstre fremstår uden kulturpoli­tisk profil, indtil partiet beslutter sig for at ville kulturen igen.

Fjernelsen af ompriorite­ringsbidra­get er forhåbentl­ig begyndelse­n på en tiltraengt kulturel genopretni­ngsplan. Men annullerin­gen var nødvendig, hvis ikke de danske kulturinst­itutioner skulle fanges i en destruktiv spiral, der på sigt truede dem på eksistense­n, simpelthen fordi nedskaerin­g på nedskaerin­g til sidst ville føre til nedlaeggel­se.

Det er også vaerd at erindre, at afskaffels­en af ompriorite­ringsbidra­get på kulturområ­det ikke stod i partiets eget udkast til finanslov, men først kom med efter forhandlin­ger med Alternativ­et og støttepart­ierne SF, Enhedslist­en og De Radikale. Den socialdemo­kratiske regering må derfor gøre kulturområ­det til kernevelfa­erd, sådan som man gjorde det, da kulturmini­steriet og kunstfonde­n blev oprettet i 1960’erne.

Det første, den nye regering vil blive vurderet på, er dens evne til at åbne den kulturelle syltekrukk­e, som Løkke-regeringen efterlod sig.

Siden begyndelse­n af 2018 har de danske museer ventet på en lovrevisio­n, der skal fremtidssi­kre dem.

Museerne har altså ventet i snart to år på, at man bl.a. sikrer mulighed for statsanerk­endelse af nye danske museer. Som det er nu, kan der ikke anerkendes nye museer, medmindre området tilføres nye ressourcer, eller der prioritere­s anderledes ved f.eks. at droppe anerkendel­sen af nogle af de eksisteren­de. Der er simpelthen opstået en prop, der i årevis har betydet, at nye museer ikke kan anerkendes af staten, selv om de bliver indstillet som kompetente.

Når statsanerk­endelse er vigtigt for et museum, skyldes det, at den giver adgang til internatio­nale netvaerk og lån af vaerker fra udenlandsk­e museer. Danmarks Statistik kan fortaelle, at der sidste år blev solgt 15 millioner billetter til danske museer.

Så fordomme om museumsver­denen som en støvet nichekultu­r kan godt laegges på hylden. Museer er i dag familie- og folkekultu­r. En revision af museernes rammevilkå­r kan kun gå for langsomt efter to år i syltekrukk­en.

Nettoresul­tatet er, at Socialdemo­kratiet ligesom Venstre fremstår uden kulturpoli­tisk profil, indtil partiet beslutter sig for at ville kulturen igen.

Teaterlove­n skulle også have vaeret gået efter i sømmene af den gamle regering. Det er så heller ikke blevet til noget endnu. Danmarks Statistik oplyser her, at knap tre millioner danskere gik i teatret i saesonen 2017-18. I en tid, hvor interessen for live-optraeden genopbluss­er, vil et eftersyn, der kan gøde jorden for potentiale­t i dansk scenekunst, vaere på sin plads.

Ser man på bogmarkede­t, har man de seneste år ventet på netgigante­n Amazons ankomst til Danmark. Når Amazon kommer, vil hele grundlaget for udgivelse af bøger, salget af dem, medieprodu­ktion og detailhand­el i øvrigt forrykkes i vores lille land. Det vil klaede regeringen at udvise rettidig omhu på dette område, hvis man bekymrer sig om produktion af dansk indhold og laeselyste­n hos de opvoksende generation­er.

Syltekrukk­en er unaegtelig stor. Det samme er de skader, ompriorite­ringsbidra­get allerede har forvoldt. Kulturlive­t lider af et efterslaeb, det er på tide at indhente nu. Genopretni­ng må vaere nøgleordet.

Socialdemo­kratiet ønsker forståelig­t nok stadig at få kulturen ud til hele folket, så sandt som der fortsat er grupper i befolkning­en, som de eksisteren­de kulturtilb­ud ikke når ud til. Men man risikerer, at området sygner hen, hvis ikke kulturpoli­tikken oppriorite­res nu.

I praksis har skiftende S- og V-regeringer nemlig nedrangere­t kulturen i en årraekke. Kulturmini­steriet fylder 60 til naeste år. Hvis ikke regeringen viser, at den vil kulturen, vil ministerie­t på den runde fødselsdag eksistere som et minde om dengang, Socialdemo­kratiet satsede på kulturen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark