Jyllands-Posten

»Der er vildt meget at hente i naturen – også i de kolde måneder«

Som vaert på foreningen Natur Returs vintersolh­vervstur inviterer Line Beck lørdag alle interesser­ede med på en gåtur gennem Riis Skov og ned til stranden, hvor der bliver bål, sang og rum til refleksion.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Mens mange mennesker stresser af sted mod stormagasi­nerne for at købe julegaver, søger Line Beck ud i naturen for at finde ro.

Den 30-årige antropolog voksede op i Fredericia, og allerede som barn blev hun grebet af de mange indtryk i naturen.

»Min mor tog mig tit med ud i de lokale skove. I dag finder hun og jeg stadig glaede ved at gå ture sammen,« siger Line Beck, der de seneste 10 år har haft base i Aarhus.

Det er her, hun som frivillig driver foreningen Natur Retur sammen med 13 andre naturinter­esserede unge.

Flere gange om måneden arrangerer foreningen­s frontfigur­er ture i det fri med forskellig­e temaer.

Lørdag, på årets mørkeste dag, markerer Line Beck vintersolh­vervet med en morgentur, som er en fejring af, at lyset langsomt vender tilbage.

»Jeg tog initiativ til denne tur, fordi jeg gerne ville lave noget om lys i vintermørk­et. Det er spaendende at saette fokus på den kontrast mellem lys og mørke, man oplever i naturen lige nu,« siger hun.

Morgenture­n starter, mens det stadig er baelgmørkt.

Udstyret med lanterner bevaeger deltagerne sig gennem Riis Skov og ned til stranden, hvor de sammen taender bål og synger solen op.

»Undervejs vil vi fornemme det magiske skift fra mørke til lys,« forklarer Line Beck, der også giver deltagerne mulighed for i fred at reflektere over det år, det snart er tid til at tage afsked med.

»Mens vi sidder omkring bålet, laegger jeg og mine medvaerter op til, at folk kan fordybe sig i nogle af de begivenhed­er, de har gennemleve­t i det gamle år. Vi opfordrer deltagerne til hver isaer at taenke over, hvad de vil give slip på, og hvad de gerne vil tage med sig videre.«

Faellesska­b i naturen

Deltagerne på Natur Returs udflugter er overvejend­e unge i alderen 25-35 år. På turene sørger vaerterne for, at folk får en følelse af faellesska­b.

»Mine medvaerter og jeg opstiller altid en ramme, som giver deltagerne et udbytte rent socialt. Det er fedt at maerke, hvordan mennesker, der ikke kendte hinanden før, spontant begynder at tale sammen, mens vi faerdes i naturen. Mange kommer igen og igen på vores ture,« fortaeller Line Beck.

Uanset om det vaelter ned med vand, eller frosten bider i kinderne, gennemføre­r vaerterne i Natur Retur de planlagte udendørs ekskursion­er.

»Når folk først står ude i øsende regnvejr, synes mange faktisk, at det er en fed oplevelse, bare de er klaedt ordentligt på. Oplevelser­ne udendørs kan blive endnu staerkere med store vejrmaessi­ge udsving,« siger

Line Beck.

Formålet med Natur Returs vinterture i det aarhusians­ke er også at inspirere byboerne til at komme ud og opleve den lokale naturs skønhed og råstyrke på en årstid, hvor de fleste måske foretraekk­er at hygge sig indendørs, pointerer turlederen.

»Mange mennesker kommer slet ikke ud i naevnevaer­dig grad på denne årstid. På vores vinterture viser vi, at der er vildt meget at hente i naturen – også i de kolde måneder.«

Når folk først står ude i øsende regnvejr, synes mange faktisk, at det er en fed oplevelse, bare de er klaedt ordentligt på. LINE BECK, VAERT PÅ FORENINGEN NATUR RETUR

Moesgaard lokker fortsat

Line Beck er uddannet visuel antropolog fra Aarhus Universite­t. Området ved Moesgaard Museum, hvor studiested­et ligger, har stadig en saerlig plads i hendes hjerte.

»Her har jeg brugt skovene og strandene rigtig meget; jeg holder fortsat meget af at komme ved Moesgaard,« siger hun.

Med sit kamera indfanger hun naturens skiftende stemninger. Det er da også hende, som opdaterer Natur Returs hjemmeside og Facebook-side med indbydende fotos fra turene.

»Jeg er kommunikat­ionsansvar­lig og naestforma­nd, foruden turvaert,« fortaeller Line Beck, der finder tid til det frivillige foreningsa­rbejde ved siden af sit faste job som kommunikat­ionsmedarb­ejder i Osteoporos­eforeninge­n. Herudover løser hun freelanceo­pgaver som fotograf for forskellig­e kunder.

Line Beck, naestforma­nd og turvaert Aarhus

 ??  ?? »For mig er det en gave at skabe rammen for, at andre mennesker kommer ud i naturen. Jeg drives af at vise deltagerne det potentiale, den lokale natur rummer,« siger Line Beck.
Foto: Joachim Ladefoged
»For mig er det en gave at skabe rammen for, at andre mennesker kommer ud i naturen. Jeg drives af at vise deltagerne det potentiale, den lokale natur rummer,« siger Line Beck. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark