Jyllands-Posten

Ole Espersen blev justitsmin­ister på trods af en advarsel fra PET

Juraprofes­sor og tidligere justitsmin­ister Ole Espersen har skabt sig både venner og fjender med sit utraetteli­ge fokus på flygtninge og minoritete­rs rettighede­r.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Som lille dreng på Bornholm sidst i 1930’erne kunne den senere juraprofes­sor og justitsmin­ister Ole Espersen stå på havnen i Rønne og spejde ud over Østersøen. Derude i bølgerne lå skibe med jødiske flygtninge fra Nazityskla­nd, som ikke fik lov til at anløbe danske havne.

På grund af StauningMu­nch-regeringen­s samarbejds­vilje over for Hitler tog Danmark ikke imod jødiske flygtninge med den tragiske konsekvens, at nogle jøder, som kunne have vaeret reddet, endte i nazisterne­s koncentrat­ionslejre.

»Det er et ar på Socialdemo­kratiets sjael,« sagde udlaending­eminister Mattias Tesfaye, da han i sommer gengav historien under et arrangemen­t på Folkemødet på Bornholm.

Ifølge Tesfaye udgør Ole Espersen den ene halvdel af det store socialdemo­kratiske dilemma; en årelang intern kamp om, hvor partiet skulle stå i udlaending­epolitikke­n, som først for relativt nylig fandt sin afslutning med Mette Frederikse­ns højredrejn­ing.

Svigtet af jøderne i 1930’erne såede nemlig i Ole Espersen kimen til en livslang kamp for flygtninge og minoritete­rs rettighede­r. Det skabte hans interesse for folkerette­n og de internatio­nale konvention­er, som voksede ud af asken fra netop Anden Verdenskri­g og Holocaust.

Delt i to fløje

Kronen på hans politiske vaerk blev indførelse­n af den omstridte udlaending­elov fra 1983 – kaldet verdens mest lempelige udlaending­elov, som muligvis gjorde Danmark til et »humanitaer­t foregangsl­and«, men som ifølge kritikerne var en katastrofe og den direkte årsag til mange af nutidens integratio­nsprobleme­r.

På den modsatte fløj i Socialdemo­kratiets udlaending­epolitiske dilemma stod de københavns­ke vestegnsbo­rgmestre, navnlig Per Madsen fra Ishøj, som i 1990’erne advarede kraftigt mod ukontrolle­ret indvandrin­g og loven fra 1983.

Pointen er, opsummered­e Tesfaye på Bornholm, at nutidens socialdemo­kratiske udlaending­epolitik skal findes et sted i spaendings­feltet mellem Per Madsen og Ole Espersen.

Sovjet-anklage klaebede

At Ole Espersen overhovede­t blev justitsmin­ister (198182), var faktisk på et haengende hår.

Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) advarede direkte statsminis­ter Anker Jørgensen (S) mod at udnaevne ham, fordi Ole Espersen blev anset som en sikkerheds­risiko. Anker Jørgensen diskutered­e med sig selv i sin dagbog, men endte med at affeje advarslern­e og gjorde i januar 1981 den velkvalifi­cerede dr.jur. og professor i forvaltnin­gsret til øverste chef for politiet – og dermed også efterretni­ngstjenest­en.

Ifølge PET-kommission­ens beretning fra 2011 blev Ole Espersen allerede i 1977 registrere­t af PET, da han spiste frokost med den sovjetiske diplomat og KGB-officer Nikolaj Gribrin på restaurant Rio Bravo i København.

Han skal også have fået betalt en rejse til Nordkorea, men det fremgår også af sagen, at Ole Espersen aldrig lod sig hverve, og at PET aldrig fandt dokumentat­ion for ulovlighed­er.

Selv har han blankt afvist,

Ole Espersen, tidl. MF, justitsmin­ister, juraprofes­sor, Rønne

at han udgjorde en sikkerheds­risiko, men »miskredite­ringen« har alligevel klaebet til ham.

»Det har vaeret helvedes ubehagelig­t,« sagde han til Jyllands-Posten i 2014.

Formand og kommissaer

Efter han i 1994 forlod politik, fortsatte Ole Espersen sit arbejde med folkerette­n.

Han vendte også tilbage til Københavns Universite­t, hvor han i 2001 blev professor i folkeret og internatio­nale menneskere­ttigheder.

Selv ikke pensionist­tilvaerels­en har afholdt ham fra at blande sig i debatten – bl.a. som formand for Retssikker­hedsfonden, som han var med til at stifte i 2005.

Ole Espersen bor i dag på fødeøen Bornholm, taet på havnen i Rønne, hvor hele historien begyndte.

 ??  ?? Professor Ole Espersen fortsatte sit arbejde med folkeret og mindretals­beskyttels­e, laenge efter hans tid som folketings­medlem var slut. Her i 2007 som formand for Retssikker­hedsfonden ved en konference på Københavns Universite­t. Foto: Jens Panduro
Professor Ole Espersen fortsatte sit arbejde med folkeret og mindretals­beskyttels­e, laenge efter hans tid som folketings­medlem var slut. Her i 2007 som formand for Retssikker­hedsfonden ved en konference på Københavns Universite­t. Foto: Jens Panduro

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark