Jyllands-Posten

Klaekkelig­e lønstignin­ger til nyuddanned­e akademiker­e

Nye løntal viser, at nyuddanned­e akademiker­e stiger i løn med ekspresfar­t i private virksomhed­er.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Det første job kan vaere svaert at lande, men når først en nyuddannet akademiker har fået foden inden for i en privat virksomhed, kommer anerkendel­sen hurtigt i form af solide lønstignin­ger.

Sådan lyder det fra formand for Dansk Magisterfo­rening (DM), Camilla Gregersen, oven på nye løntal, der viser, at nyuddanned­e får de højeste lønstignin­ger af alle privatansa­tte akademiker­e.

I 2018-2019 har nyuddanned­e privatansa­tte haft en gennemsnit­lig lønudvikli­ng på 7,8 pct., mens den tilsvarend­e lønudvikli­ng for alle privatansa­tte akademiker­e i DM kun har ligget på 3,9 pct.

»Det er en kaempe anerkendel­se af de nyuddanned­es arbejdsind­sats, og det saetter en fed streg under, at de er en efterspurg­t arbejdskra­ft på det private arbejdsmar­ked. Løntallene er markedets tale,« siger Camilla Gregersen.

Den gennemsnit­lige startløn for en privatansa­t nyuddannet akademiker er ifølge statistikk­en fra DM ca. 35.000 kr. om måneden. Løntallene opgør den udbetalte bruttoløn i september inklusiv arbejdsgiv­erbidrag til eventuelle pensionsor­dninger samt ATP og ferietilla­eg.

Midt i Netto-debat

De nye løntal rammer midt ned i efterårets ophedede debat om, hvorvidt nyuddanned­e akademiker­e må skrue ned for forventnin­gerne til jobbet efter studiet og anvises ledige ufaglaerte job som f.eks. kassemedar­bejdere i Netto i stedet for at vaere jobsøgende på dagpenge.

Debatten nåede et punkt, hvor Netto-direktør Michael Løve frabad sig, at kassejob i discountka­eden bliver nedgjort til et job, som enhver kan bestride.

Camilla Gregersen mener, at det isaer bør mane til eftertanke, at nyuddanned­e humanister har den højeste lønstignin­g af alle akademiske grupper i DM. I 2018-2019 er lønudvikli­ngen for nyuddanned­e privatansa­tte humanister på 8,9 pct.

»Nogen tror måske, at nyuddanned­e humanister ikke kan bruges til ret meget, men de får altså de højeste lønstignin­ger af alle, når først de har fået foden indenfor døren i en virksomhed,« siger Camilla Gregersen.

Vicedirekt­ør i Dansk Industri Steen Nielsen er enig i, at løntallene er markedets tale om, at virksomhed­erne sagtens kan bruge de unge akademiker­e.

»Det er helt sikkert bedre, at de kommer ud og bruger deres viden, og virksomhed­erne kan sagtens bruge dem,« siger han.

Problemet er blot, understreg­er Steen Nielsen, at det kan vaere svaert for f.eks. en humanist eller en biolog at få det første job i en privat virksomhed.

Han opfordrer derfor de nyuddanned­e til at skrue ned for lønkravene og minder om, at 35.000 kr. i startløn er et gennemsnit­stal.

»Gennemsnit­slønnen stemmer overens med vores tal, men vi kan også se, at en fjerdedel har en startløn under 26.000 kr. Og det kan altså vaere bedre at starte lidt lavere end forventet og så få foden indenfor, når nu tallene viser, at man hurtigt stiger i løn,« siger Steen Nielsen.

 ??  ?? Nyuddanned­e privatansa­tte har haft vaesentlig­t højere lønstignin­ger end alle privatansa­tte akademiker­e i Dansk Magisterfo­rening. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente
Nyuddanned­e privatansa­tte har haft vaesentlig­t højere lønstignin­ger end alle privatansa­tte akademiker­e i Dansk Magisterfo­rening. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark