Jyllands-Posten

Pensionsma­egler beskyldes for at lokke kunder med uaerlig rådgivning

Insideren Niels Asger Nielsen har anmeldt sin tidligere arbejdsgiv­er Söderberg & Partners til Finanstils­ynet. Söderberg & Partners afviser kritik.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Landets naeststørs­te pensionsma­eglerfirma, Söderberg & Partners, har igennem en laengere periode haft et team af maeglere til at lokke kunder ud i et dyrt pensionssk­ifte til selskabet Topdanmark.

Sådan lyder beskyldnin­gen fra en insider, der har sagt sit job op og anmeldt Söderberg & Partners (S&P) til Finanstils­ynet for at agere saelgere under påskud af at vaere uvildige rådgivere.

»Jeg blev simpelthen så vred, da jeg fandt ud af, hvad der foregik,« siger Niels Asger Nielsen, der var pensionsrå­dgiver i S&P i 12 år.

Enheden Wing Team Private var sat til at rådgive privatpers­oner, som enten var imellem job eller gået på pension. Men ifølge Niels Asger Nielsen blev kunderne konsekvent anbefalet at skifte til Topdanmark.

Jyllands-Posten har set flere dokumenter, hvor det fremgår, at kunder skulle betale 1 pct. af det samlede pensionsde­pot til S&P for at få ordningen flyttet – plus løbende omkostning­er. For en kunde med 1,5 mio. kr. på opsparinge­n, kostede det altså 15.000 kr. alene i etablering­sgebyr. Til sammenlign­ing tager mange andre 3.0004.000 kr. for at flytte en ordning.

»Det var kun, hvis maeglerne fik flyttet depoterne, at de tjente penge. De solgte sig selv som uvildige, men det havde intet med uvildig rådgivning at gøre,« siger Niels Asger Nielsen.

I november 2019 blev teamet lukket ned. Niels Asger Nielsen mener, at det skete, fordi han gik til Finanstils­ynet. Det afviser adm. direktør for S&P i Danmark Torben Spuur Jensen.

Han forklarer, at Wing Team Private i januar 2019 endte i en situation, hvor man kun havde Topdanmark tilbage som leverandør. Indtil da havde man også benyttet Skandia, men den mulighed bortfaldt, da Skandia blev overtaget af AP Pension.

Afsøgte markedet

»Wing Team Private indledte derefter et arbejde med at afsøge markedet for at finde andre relevante forsikring­sselskaber, som kunne indgå i formidling­en, men da dette arbejde viste sig ikke at føre til et resultat, blev det i efteråret besluttet at stoppe aktivitete­n,« skriver Torben Spuur Jensen i en e-mail.

S&P-direktøren har undladt at svare på, hvor stor en andel af kunderne der er blevet flyttet til andre selskaber end Topdanmark. Han har heller ikke svaret på, om maeglernes løn afhang af, hvor mange kunder de fik flyttet. Og han svarer ikke på, hvorfor Wing Team Private fortsatte i 10 måneder efter, at de kun havde én leverandør tilbage.

Topdanmark oplyser, at man har tiltro til, at S&P har overholdt reglerne.

De fire andre kommerciel­le pensionsse­lskaber oplyser, at de aldrig har haft et samarbejde med Söderberg & Partners

om privatpens­ioner.

Pensionsek­spert og aktuar Søren Andersen mener ikke, at man kan vaere uvildig pensionsma­egler, hvis man kun har aftaler med et eller to selskaber.

»Det duer simpelthen ikke, at man kun har ét selskab som leverandør. Det er indlysende, at det er problemati­sk, for så er man reelt saelger for Topdanmark,« siger Søren Andersen.

Anklagen fra Niels Asger Nielsen kommer, efter at S&P i august fik hård kritik fra Finanstils­ynet. Den sag handlede om, at S&P placerede tusindvis af kunder i den udskaeldte investerin­gsfond Tryghed75, som maeglerkon­cernen selv ejede og tjente penge på at forvalte.

Finanstils­ynet vil ikke kommentere Niels Asger Nielsens anmeldelse. Torben Spuur Jensen oplyser, at han ikke bekendt med, at tilsynet skulle vaere i gang med en ny undersøgel­se.

Det duer simpelthen ikke, at man kun har ét selskab som leverandør. Det er indlysende, at det er problemati­sk, for så er man reelt saelger for Topdanmark. SØREN ANDERSEN, PENSIONSEK­SPERT

 ??  ?? Den 31. oktober sagde Niels Asger Nielsen sit job op i Söderberg & Partners. Senere samme aften sendte han en anmeldelse til Finanstils­ynet. Foto: Brian Karmark
Den 31. oktober sagde Niels Asger Nielsen sit job op i Söderberg & Partners. Senere samme aften sendte han en anmeldelse til Finanstils­ynet. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark