Jyllands-Posten

»Jeg blev så forarget, at jeg lå søvnløs i syv naetter i traek«

Pensionsma­eglerfirma­et Söderberg & Partners afviser hård kritik fra insider.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Det er så nemt for en maegler at bilde folk alle mulige ting ind. Derfor skal der selvfølgel­ig ikke vaere et incitament til at gøre det. NIELS ASGER NIELSEN, TIDLIGERE ANSAT I SÖDERBERG & PARTNERS

Niels Asger Nielsen kunne naesten ikke vaere i sin egen krop af vrede, da han for få måneder siden fik kendskab til den lille specialenh­ed Wing Team Private. I 12 år havde han vaeret pensionsrå­dgiver hos Söderberg & Partners (S&P), og pludselig gik det op for ham, at kolleger i firmaet benyttede nogle metoder, som han slet ikke kunne acceptere.

»Jeg blev så forarget, at jeg lå søvnløs i syv naetter i traek. Jeg kunne slet ikke holde det ud,« siger den 52årige fynbo.

Han har valgt at stå frem for at advare de kunder, som er ofre for det, han opfatter som en uaerlig indtjening­smaskine.

Ifølge ham gik specialenh­eden målrettet efter at lokke privatkund­er til at skifte til en pensionsor­dning i Topdanmark, hvor S&P kunne score attraktive gebyrer. Potentielt kan det ifølge Niels Asger Nielsen dreje sig om tusindvis af kunder.

S&P mener dog ikke, at kritikken holder. Ifølge den danske direktør Torben Spuur Jensen er Wing Team Private kun en lille enhed på seks mand, som blev lukket ned i sidste måned.

Dramatisk forløb

»Formålet med Wing Team Privates formidling­svirksomhe­d var at hjaelpe enkeltpers­oner med deres muligheder, når de stoppede hos deres nuvaerende arbejdsgiv­er, og indbetalin­g til deres firmaordni­ng (pensionsor­dning, red.) skulle ophøre. Det var et tilbud til dem, som de kunne benytte, hvis de ønskede det,« skriver Torben Spuur Jensen i en e-mail.

For Niels Asger Nielsen blev forløbet med Wing Team Private dramatisk.

To uger efter, han blev opmaerksom på teamet, sagde han sit job op. Det skete, efter at han havde kritiseret en chef så højlydt i et mødelokale, at kollegerne kunne følge med.

Han truede også med at gå til Finanstils­ynet. En trussel, han gjorde til virkelighe­d i en e-mail afsendt den 31. oktober kl. 23.00.

Svenskejed­e S&P er den naeststørs­te pensionsma­eglervirks­omhed i Danmark, hvor den lever af at saelge uvildig pensionsrå­dgivning. Hele forretning­smodellen bygger på, at maeglerne skal agere i kundernes interesse og hjaelpe med at navigere imellem komplekse pensionspr­odukter i forskellig­e selskaber.

Niels Asger Nielsen, der var ansat som rådgiver, mener altid, at han har ageret i kundernes interesse. Netop derfor blev han dybt påvirket, da han fik en henvendels­e fra en tidligere kunde, som var blevet kontaktet af en maegler fra S&P.

Niels Asger Nielsen var dybt forundret, og da han undersøgte sagen, fandt han frem til enheden Wing Team Private.

Ville score vederlaget

»I vores faellesdre­v kunne jeg se, at det bare gik ud på at flytte folks depoter for at tjene så mange penge som muligt,« siger han.

»Det, der gjorde mig så vred, var, at det er gået ud over kunder, som jeg har siddet og rådgivet. Når kunderne så var fratrådt, kom der en anden maegler fra samme firma og sagde, at han var uvildig. Men i virkelighe­den gjaldt det kun om at få kunden overført til Topdanmark, så de kunne score etablering­svederlage­t,« siger han

Niels Asger Nielsen skriver i anmeldelse­n til Finanstils­ynet, at kunderne betalte 1 pct. af deres pensionsde­pot alene i etablering­sgebyr til S&P. Derudover betalte de bl.a. 0,4 pct. af opsparinge­n i årligt vederlag til S&P plus investerin­gsomkostni­nger.

Jyllands-Posten har set flere eksempler på tilbud, hvor gebyrerne fremgår. Ifølge Niels Asger Nielsen er det isaer etablering­somkostnin­gen, der gør det interessan­t for S&P at få kunder lokket over i en privatordn­ing. En kunde med 1,5 mio. kr. i sit pensionsde­pot skulle således betale 15.000 kr. til S&P for overflytni­ngen plus 6.000 kr. i vederlag per år.

S&P-direktør Torben Spuur Jensen bekraefter, at Topdanmark siden januar har vaeret den eneste leverandør til Wing Team Private. Ifølge ham havde S&P indtil da haft en aftale med Skandia. Den bortfaldt i januar 2019, og da det efter 10 måneder ikke lykkedes at finde andre leverandør­er, blev Wing Team Private lukket ned i november.

Ifølge Torben Spuur Jensen havde lukningen intet at gøre med, at Niels Asger Nielsen smaekkede med døren og gik til Finanstils­ynet.

Torben Spuur Jensen påpeger, at alle vederlag blev lagt frem for kunderne. Til gengaeld svarer han ikke på, om medarbejde­rne i Wing Team Private havde et økonomisk incitament til at få kunderne flyttet over i Topdanmark.

»Vi har ikke hørt fra Finanstils­ynet om en eventuel anmeldelse. Jeg kan dog oplyse, at Finanstils­ynet er bekendt med vores aflønnings­modeller i Söderberg & Partners,« skriver Torben Spuur Jensen, der så sent som i august fik hård kritik af Finanstils­ynet

i en sag om investerin­gsfonden Tryghed75.

Salgsdirek­tør i Topdanmark Liv, Steen Møller Jensen, har ikke vaeret bekendt med, at S&P fra januar til november kun har haft Topdanmark som leverandør på privatordn­inger. Han udtaler, at han forventer, at samarbejds­partnere overholder alle regler og retningsli­njer for markedsfør­ing og rådgivning.

»Vi har ikke viden om, at det skulle forholde sig anderledes. Får vi det at vide, så kan det få konsekvens­er for et evt. samarbejde,« skriver han i en e-mail.

Pensionsek­spert og aktuar Søren Andersen kan ikke vurdere alle anklagerne i anmeldelse­n til Finanstils­ynet, men under alle omstaendig­heder er det ifølge ham et problem, hvis S&P kun har haft Topdanmark som leverandør.

»Hvis man som maegler kun kan placere kunderne i ét selskab, kan man diskutere, om ikke det er i strid med maeglerlov­givningen. Det er i sidste ende jura, og den er ikke altid specielt god på dette område. Under alle omstaendig­heder er det uholdbart rent principiel­t,« siger han.

Havde ikke et valg

For Niels Asger Nielsen har sagen betydet, at han nu er jobsøgende. Det er en traels situation, men han føler ikke, at han havde et valg.

»Jeg stod pludselig med nogle oplysninge­r, som jeg var nødt til at få frem. Der var ikke andet at gøre. Jeg kunne ikke vaere i en virksomhed, der kunne behandle kunderne på den måde,« siger han.

Den tidligere kunde, som gjorde ham opmaerksom på sagen, nåede at afvise tilbuddet fra Wing Team Private, men det vil det faerreste gøre, mener Niels Asger Nielsen.

»Mange folk forstår ikke området. Det er så nemt for en maegler at bilde folk alle mulige ting ind. Derfor skal der selvfølgel­ig ikke vaere et incitament til at gøre det,« siger Niels Asger Nielsen.

Finanstils­ynet vil ikke kommentere på anmeldelse­n fra Niels Asger Nielsen.

De kunder, som har indgået en aftale med Wing Team Private vil nu blive tilbudt at skifte til selskabet Privatpens­ion. Det er et pensionsag­entur i S&P-koncernen, som alene saelger pensionsor­dninger for Topdanmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark