Jyllands-Posten

Formueplej­e: Giv penge i julegave og udnyt lukrative skatteregl­er

Bedstefora­eldre kan udnytte, at de må give afgiftsfri­e gaver til børnebørne­ne, som takket vaere personfrad­raget kan slippe for at betale skat af de løbende afkast.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Med så lang en investerin­gshorisont er der ganske god sikkerhed for, at pengegaven om en årraekke er steget i vaerdi. HELLE SNEDKER, KUNDEDIREK­TØR, FORMUEPLEJ­E

Der er graenser for, hvor lang holdbarhed Pokémon-mapper, Tinka-nissehuer og merchandis­e fra Frost har. Et alternativ og mere vaerdifast julegave er at give børnebørne­ne en langsigtet investerin­g og i samme ombaering udnytte de lukrative skatteregl­er.

Det mener formueforv­alteren Formueplej­e, som slår til lyd for, at der kommer pengegaver under juletraeet i år.

»Muligheder­ne er mange, men helt sikkert er det, at det er et godt rygstød på voksentilv­aerelsen, hvis man taenker sig om i tide,« pointerer Helle Snedker, kundedirek­tør og partner i Formueplej­e.

Et barnebarn på otte år kan af både bedstefar og bedstemor få op til 65.700 kr. i afgiftsfri gave. Bedstefora­eldrene kan dermed give investerin­gsbeviser for 131.400 kr. til barnet.

Bedre end et stykke legetøj

Den otteårige har et personfrad­rag på 35.400 kr. i 2019. Det stiger til 36.100 kr. i 2020. Det er personfrad­raget for unge under 18 år.

»Med andre ord kan barnets investerin­ger hvert år stige i vaerdi svarende til det beløb, uden at det udløser en skattebeta­ling for barnet. Det er en rigtig god investerin­g sammenlign­et med et stykke legetøj af midlertidi­g vaerdi, selv om det selvfølgel­ig også har sin berettigel­se,« lyder det fra Helle Snedker.

Hvis investerin­gen hvert femte år er steget 50 pct. i vaerdi, er de 131.400 kr. i julegave vokset til 295.650 kr., når barnebarne­t 10 år senere fylder 18 år. En gevinst der kan realiseres uden yderligere beskatning.

»Hermed er der lagt en god og solid basis for de investerin­ger, som følger med ved studiestar­t, når barnebarne­t flytter hjemmefra eller måske som hjaelp til udveksling­sophold i forbindels­e med studier,« skriver Helle Snedker.

Hun anbefaler, at bedstefora­eldrene placerer midlerne i Formueplej­e Safe med middel risiko. Men bankerne har også en bred vifte af investerin­gsforening­er, ligesom internatio­nale finanshuse tilbyder såkaldte ETF’ere med lave omkostning­er.

»Med så lang en investerin­gshorisont er der ganske god sikkerhed for, at pengegaven om en årraekke er steget i vaerdi og endnu mere vaerd end i dag,« vurderer Helle Snedker.

 ??  ?? En pengegave er ifølge kundedirek­tør Helle Snedker fra Formueplej­e en oplagt julegaveid­é. Arkivfoto: Nikolai Lorenzen
En pengegave er ifølge kundedirek­tør Helle Snedker fra Formueplej­e en oplagt julegaveid­é. Arkivfoto: Nikolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark