Jyllands-Posten

Maersks rolle i korruption­ssag igen under lup

Brasilians­k politi forsøger at opstøve nye beviser imod Maersk i stor korruption­ssag.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Bagmandspo­litiet fandt ikke noget på A.P. MøllerMaer­sk, da politienhe­den for år tilbage undersøgte den danske koncerns rolle i Brasiliens største korruption­sskandale.

Allerede i 2015 begyndte statsadvok­aten for økonomisk og internatio­nal kriminalit­et, også kendt som bagmandspo­litiet, en efterforsk­ning af A.P. Møller-Maersk. Men efter to års efterforsk­ning stoppede bagmandspo­litiet uden at have fundet beviser, der kunne føre til en straffesag mod Maersk.

»SØIK indstilled­e efterforsk­ningen i 2017, da der ikke på forelaegge­nde grundlag var rimelig formodning om et strafbart forhold,« siger Jens Fuglsang Edelholt, presserådg­iver hos rigsadvoka­ten.

Nu forsøger de brasilians­ke myndighede­r igen at samle beviser imod Maersk, der onsdag fik sine kontorer i Rio de Janeiro og São Paulo ransaget af politiet i forbindels­e med sagen.

Ransagning­en handler angiveligt om svindel i forbindels­e med shippingko­ntrakter for det statslige olieselska­b Petrobras. Maersk og to andre selskaber bliver undersøgt i sagen, og for Maersk drejer det sig ifølge det brasilians­ke medie Folha de S. Paulo om 11 kontrakter med

Petrobras til en vaerdi på i alt 100 mio. dollars, eller omkring 670 mio. kr.

Her bliver en raekke betalinger på mindst 3,4 mio. dollars, svarende til 23 mio. kr., mistaenkt for at vaere bestikkels­e og derfor gransket af myndighede­rne.

Maersk bekraefter

Dermed bygger de brasilians­ke myndighede­r videre på sagen, der i 2015 fik det danske bagmandspo­liti til at undersøge Maersks rolle.

Det skete, efter at en tidligere direktør i Petrobras, Paulo Roberto Costa, fortalte det brasilians­ke politi, at han havde modtaget penge fra Maersks brasilians­ke agent.

Til gengaeld for pengene skulle direktøren give Maersk og dets dattersels­kaber fortrolige oplysninge­r, som kunne stille selskabet bedre end konkurrent­erne.

Maersk bekraefter ransagning­en og siger til Ritzau, at selskabet fuldt ud vil samarbejde med myndighede­rne, men ønsker ikke at udtale sig yderligere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark