Jyllands-Posten

De største afkast skal komme herfra – men pas på

Mange kapitalfor­valtere peger på, at de største afkast i 2020 vil komme fra investerin­ger i emerging markets-lande, hvilket formentlig er rigtigt. Men man skal se sig for.

- PETER LUNDGREEN direktør lundgreens capital finans@finans.dk

Alle store globale kapitalfor­valtere har offentligg­jort deres prognose for, hvad investorer kan forvente sig i afkast af deres investerin­ger i 2020. Ikke overrasken­de er forventnin­gerne positive, og jeg er enig i det optimistis­ke syn vedrørende det kommende år. Derudover forventes de højeste afkast at komme fra emerging markets-lande, hvilket jeg også er på linje med.

Til det kan man jo mene, at der ikke er meget sprael i at mene det samme som gennemsnit­tet af finansmark­edet. Den betragtnin­g er jeg ganske enig i, og reelt er det ikke en position, som jeg har det saerligt komfortabe­lt med, da gennemsnit­tet af markedet sjaeldent får ret.

For at min vurdering skal vaere blandt topscorern­e til naeste år i 2020, kraever det naturligvi­s, at finansmark­ederne i emerging marketslan­de stiger mest. Men allerede her adskiller min vurdering sig fra en gennemsnit­svurdering, da jeg forventer en maerkbar forskel i, hvorledes afkastene bliver i de forskellig­e emerging markets-regioner til naeste år.

Jeg betragter de forskellig­e kriser i Latinameri­ka som en situation, der også vil vaere dominerend­e gennem hele naeste år, og dermed er der al god grund til at søge mod Asien med investerin­gerne. Emerging marketslan­dene i den verdensdel deler jeg normalt op i tre regioner, hvor Kina i mine øjne er en økonomisk zone for sig selv.

Emerging markets-landene i den fjernøstli­ge del af Asien svarer i rimelige traek til Asean-landene, og som den tredje region er det Indien, der er en selvstaend­ig zone ligesom Kina. Vedrørende investerin­ger i Asien vurderer jeg, at Indien netop bliver landet, som traekker gennemsnit­tet ned, når investorer­ne gør regnskabet op om 12 måneder. Derfor er det samtidig min holdning, at man som investor virkelig skal vaere selektiv i sin allokering til emerging marketsinv­esteringer i 2020.

Hvis man betragter Indiens økonomiske udvikling gennem de seneste fem-seks år, er der blevet gennemført nogle gode reformer. Bagsiden af medaljen er dog, at det er alt for få reformer for, at Indien kan fastholde de helt høje bnp-vaekstrate­r, som har hjulpet landets økonomi tidligere, og som er nødvendig for, at bnp pr. capita (indbygger) kan fastholdes. For få år siden havde den indiske regering en drøm om, at landet skulle vaere verdensmes­ter i bnpvaekst, men siden da er vaeksten faldet støt fra typisk 8 pct. i stigning om året til nu blot 4,5 pct. i årlig stigningst­akt.

Man vil måske haevde, at det stadig er en høj vaekst, hvilket det isoleret set er, men Indien er et af de lande, hvor der stadig er en befolkning­stilvaekst. Derfor skal bnp-vaeksten vaere omkring 8 pct., hvis velstanden pr. indbygger ikke skal skrumpe, men det er ikke tilfaeldet og blot en af Indiens udfordring­er.

Indien er stadig kendt som en ”outsourcin­g destinatio­n”, men for at den forretning­smodel er velkørende, skal den globale økonomi udvise mere vaekst end det p.t. er tilfaeldet. Flere øjeblikkel­ige udviklinge­r understøtt­er, at verdensøko­nomien får det bedre til naeste år, men det bliver ikke et vaekstspri­ng frem. Derfor er det fortsat min vurdering, at lande med et robust til staerkt privatforb­rug, og/eller lande med finanspoli­tisk manøvrerum bliver de attraktive investerin­gsdestinat­ioner de kommende 12 til 24 måneder.

På disse centrale områder i en enhver økonomi er Indien også udfordret. Som grafik 1 viser herunder, er forbrugern­es tillid faldet signifikan­t i løbet af i år, hvor man kunne spekulere i, at 1. og 3. kvartal blot har givet nogle uforudsige­lige udsving. Meget tyder dog på, at statistikk­en taler sandhed. Ved årets begyndelse var der en god optimisme i Indien, men det er bemaerkels­esvaerdigt, at faldet i privatforb­ruget i Indien i år er så stort, at det udgør 40 pct. af den samlede globale tilbagegan­g i vaeksten i privatforb­ruget så vidt i år.

Desuden mener jeg, at det også har en betydning for det samlede billede hos husholdnin­gerne, at rundspørge­n om forbrugert­illid måles blandt 5.000 forbrugere i storbyerne Bengaluru, Chennai, Hyderabad, Kolkata, Mumbai og New Delhi.

De adspurgte skal på vanlig vis give deres forventnin­ger til deres husholdnin­gs indkomst, jobsituati­on, prisudvikl­inger etc. Men som man bemaerker, foretages rundspørge­n i de indiske storbyer, hvor mange allerede har opnået en vis levestanda­rd. Mange rapporter fra landområde­rne i Indien peger nu på, at nedgangen i vaekstrate­rne begynder at ramme visse regioner på landet ganske hårdt, hvor nedgangen i husholdnin­gernes indtaegter betyder, at det kniber med at få råd til de daglige måltider.

Indien har allerede et notorisk underskud på statsbudge­ttet, som dog ”kun” har vaeret mellem 3,3 og 4 pct. de seneste fem år, men det har kun bidraget til at holde statsgaeld­en i ave, hvis man ser den i forhold til bnp (grafik 2). Men med en statsgaeld på 65 til 70 pct. af bnp er der ikke udpraeget finanspoli­tisk spillerum, som andre emerging markets-lande har, med kun 40 til 50 pct. af bnp i statsgaeld. Derfor er udsigten for Indien også til naeste år, at den økonomiske politik snarere bliver praeget af omfordelin­gsmaessige lappeløsni­nger med f.eks. hjaelp til landbefolk­ningen, men de store økonomiske reformer bliver det svaert med.

Tydeligvis har jeg stadig den vurdering, at Indien naermere står over for voksende problemer ved indgangen til det naeste årti end med løsninger på problemern­e. Hvis man har bemaerket det, udnytter nogle af Asean-landene deres muligheder gennem en endnu mere ekspansiv finanspoli­tik til naeste år. Dette gaelder f.eks. lande som Indonesien, Thailand og Filippiner­ne, og det er min klare holdning, at det er eksempler på lande, der meget nemmere vil få investorer­nes opmaerksom­hed i 2020.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? For få år siden havde den indiske regering en drøm om, at landet skulle vaere verdensmes­ter i bnp-vaekst, men siden da er vaeksten faldet støt fra typisk 8 pct. i stigning om året til nu blot 4,5 pct. i årlig stigningst­akt. Foto: Channi Anand/AP
For få år siden havde den indiske regering en drøm om, at landet skulle vaere verdensmes­ter i bnp-vaekst, men siden da er vaeksten faldet støt fra typisk 8 pct. i stigning om året til nu blot 4,5 pct. i årlig stigningst­akt. Foto: Channi Anand/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark