Jyllands-Posten

Voksevaerk er største trussel mod Vestas

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soli@finans.dk

Der er hidsig travlhed i Vestas. For at nå de økonomiske mål for i år skal der opstilles vindmøller som aldrig før i de sidste par måneder. Men det er verdens største producent af vindmøller vant til. Sådan har det af historiske årsager vaeret i en umoden industri praeget af pionerånd, høj innovation og opportunis­me i ofte meget politisk regulerede markeder. Selv om industrien er modnet, har det formentlig aldrig vaeret så grelt som i år. Og det er vand i forhold til, hvad der kommer.

Historien om Vestas’ genrejsnin­g efter naerdødsop­levelsen i starten af 10’erne er velkendt og velbeskrev­et. Der er under svensk topledelse kommet styr på forretning­en, mens den finansiell­e frihed er mere end generobret. Der ligger i størrelses­ordenen 20 mia. kr. i kassen, når det kommer til nytårsafte­n. Selv om de seneste år har budt på intens konkurrenc­e, pres på priserne og faldende lønsomhed, holder Vestas snuden i sporet og fastholder industrien­s bedste finansiell­e performanc­e.

Det er der også mange gode grunde til. Vindmøllei­ndustrien er endelig ved at vokse ud af teenagevae­relset. Og det er langtfra alle, der kan vaere med. Det teknologis­ke kapløb, de finansiell­e muskler for at kunne løfte de store ordrer og den komplekse forsynings­kaede resulterer i en naturlig konsolider­ing omkring få og meget større spillere. Der tegner sig mere og mere en hanekamp mellem amerikansk­e GE Wind, tysk-spanske Siemens Gamesa og danske Vestas. De kinesiske storspille­re ser ikke ud til for alvor at kunne klare sig uden for Riget i Midten.

Det netop overståede klimatopmø­de i Madrid gav skuffende nok ikke de forventede håndslag fra isaer de store nationer om at gøre mere for at bremse den globale opvarmning. Men det aendrer naeppe ved de vaekstprog­noser, som fortaeller, at der i de naeste fem år vil blive installere­t lige så meget vind- og solenergi, som der er blevet hidtil. Vestas har således brugt 40 år på at rejse vindmøller med en kapacitet på 100 GW. Med uaendrede markedsand­ele er der kun fem år til at gentage bedriften.

Investorer­ne ser ud til at have fornemmet, hvilken vej vinden blaeser. Vestas-aktien er efter en kursstigni­ng på 40 pct. i år meget taet på at saette all time kursrekord. Det skyldes ikke mindst en noget naer tsunami af nye store og små ordrer, der vaelter ind fra hele verden. Efter at omsaetning­en har stået stille omkring 75 mia. kr. i de tre år fra 20162018, er der nu udsigt til en hurtig opstigning til naeste niveau på omkring 150 mia. kr., hvis Vestas bare følger med markedet.

Men det kan også sagtens give mere. Det skyldes ikke mindst, at det teknologis­ke kapløb ser ud til at ødelaegge de mindre konkurrent­er indefra. Flere af dem er – som indiske Suzlon – reelt sat til salg. Men spørgsmåle­t er, hvem der vil købe en så gaeldsbety­nget rival, hvis kunderne og ordrerne lige så stille siver uden om de nødlidende selskaber. Det vil uden tvivl vaere en stor mundfuld at skulle integrere en skrantende konkurrent, mens markedet buldrer afsted, og der er mere end rigeligt at lave bare for at levere egne kunders ordrer til budget og til tiden.

Der er ingen tvivl om, at den nye topchef Henrik Andersens største opgave er at holde sammen på et staerkt voksende Vestas og bevare og udbygge industrien­s højeste lønsomhed. Det er ingen nem opgave. Den kan den danske vindmøllep­roducent naeppe klare alene. Derfor bliver netop evnen til at indgå, fastholde og udbygge forpligten­de partnerska­ber med tunge underlever­andører, der afgør, om Vestas fordobles på meget kort tid eller i vaerste fald ender med at braekke midt over i forsøget på at gabe over for meget. Det vil i sig selv vaere lakmusprøv­en på, hvorvidt Vestas og hele vindmøllei­ndustrien er modnet, har opnået en vis grad af stabilitet og kan vaere mere forudsigel­ig i sine prognoser for de økonomiske resultater.

Det vil ikke kun gavne aktiekurse­n. Det vil også vaere med til at tiltraekke den strategisk­e ankerinves­tor, som Vestas har sukket efter i årevis. Det vil sammen med en milliardtu­ng pengekasse i euro, en konsolider­ing af industrien mod faerre og større spillere og en efterspørg­sel, der gør sig uafhaengig af politisk støtte, sikre et staerkt fundament under en af de største grønne virksomhed­er i Danmark.

Vestas har således brugt 40 år på at rejse vindmøller med en kapacitet på 100 GW. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Søren Linding er virksomhed­sredaktør på Finans, fhv. erhvervsre­daktør på dagbladet Børsen.

Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r.

 ??  ?? Den nye topchef Henrik Andersens største opgave er at holde sammen på et staerkt voksende Vestas og bevare og udbygge industrien­s højeste lønsomhed. Det er ingen nem opgave.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Den nye topchef Henrik Andersens største opgave er at holde sammen på et staerkt voksende Vestas og bevare og udbygge industrien­s højeste lønsomhed. Det er ingen nem opgave. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark