Jyllands-Posten

Ingen udsigt til ny skov foreløbig

Et flere år gammelt skovrejsni­ngsprojekt i Boulstrup ved Odder står i stampe.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Jeg havde set frem til en dejlig skov, som ville have både miljø- og rekreative gevinster, men det virker, som om skoven er endt i syltekrukk­en.«

Brian Bang flyttede for syv år siden til Hou med familien. Da Odder Byråd i 2013 vedtog et skovrejsni­ngsprojekt som led i beskyttels­en af nogle store drikkevand­sreserver i undergrund­en ved Boulstrup, glaedede han sig over beslutning­en – isaer fordi der ikke er ret meget skov i området. Det kunne blive et sted, hvor borgerne ville kunne gå og cykle en tur, mens de nød fugle- og dyrelivet, forestille­de han sig.

Et projektomr­åde på 140 hektar, som svarede til 50 års vandindvin­dingsoplan­d for cirka 4.500 personer, blev udlagt til mulig skovrejsni­ng. En indsatspla­n blev vedtaget i maj 2015, men siden har Brian Bang spejdet forgaeves efter spirende traeer på markerne ved Boulstrup.

Årsagen er, at området er privatejet, og der drives landbrug på jorderne. Skovrejsni­ngen skulle gennemføre­s ved frivillige aftaler med landmaende­ne – men ingen har ønsket at saelge til den pris, som de er blevet tilbudt.

For dyrt

Medlem af kommunens miljø-, teknik- og klimaudval­g John Rosenhøj (DF) har fulgt projektet taet og vaeret tilhaenger af skovprojek­tet, men erkender, at det nok aldrig har vaeret realistisk.

»Hvis man bare skal give 200.000 kr. per hektar, så koster det 30 mio. kr. Dertil kommer skovplantn­ingen, som nok er lige så dyr. Den slags penge har lille Odder Kommune ikke, medmindre man fjerner dem fra skolen, de aeldre eller de unge. Det er jo det, vi skal vaelge imellem,« forklarer han.

For jordejerne har markerne ifølge ham en vigtig funktion ud over dyrkningen.

»Hovedparte­n af landmaende­ne i området er griseprodu­center, og deres maksimale antal grise afhaenger af, hvor stort et areal de har til at udbringe gyllen på. De ønsker jo ikke skovrejsni­ng, for de kan ikke udbringe gylle i en skov,« forklarer John Rosenhøj.

Han efterlyser bedre muligheder for kommunerne for at tvinge skovrejsni­ng igennem, hvis det som i dette tilfaelde er til gavn for f.eks. grundvands­reserver.

Beskyttet område

»Den nye klimareger­ing burde aendre lovgivning­en, så vi kunne eksproprie­re jorden til en ordentlig pris, hvor Naturstyre­lsen betaler 50 pct., vandvaerke­rne 40 pct. , og kommunen 10 pct.,« siger John Rosenhøj.

»Indtil da bør vi kunne aendre status til BNBO (boringsnae­re beskyttels­esområder, red.), hvor der ikke må sprøjtes og udledes gødning. Kan jeg ikke få skovrejsni­ng, så vil det vaere det naestbedst­e i forhold til at redde drikkevand­et,« siger han.

Forhandlin­gerne med jordejerne sker gennem Naturstyre­lsen. I juni 2019 besluttede byrådet, at forvaltnin­gen skulle tage kontakt til Naturstyre­lsen for at få gang i det efterhånde­n seks år gamle projekt. På den baggrund var der i september møder med Naturstyre­lsen og Odder Vandvaerk. Tilbagemel­dingen fra mødet med Naturstyre­lsen var, at der er drøftelser om skovrejsni­ng på et mindre areal. Men parterne har ikke kunnet nå til enighed om prisen.

Byrådsmedl­em Leif Gjørtz Christense­n (EL.) er en staerk fortaler for skovrejsni­ng ved Boulstrup og vil ikke stille sig tilfreds med, at området bliver et såkaldt boringsnae­rt beskyttels­esområde.

»Det er jo ikke skovrejsni­ng med 110 hektar skov og 30 hektar vådområde. Det kunne jo blive et fantastisk sted,« siger Leif Gjørtz Christense­n, som har søgt aktindsigt i Naturstyre­lsens kontakter til landmaende­ne.

Staerkere vaerktøjer

»Der har vaeret en raekke forsøg på at købe jorder og lodsejere, som har vaeret interesser­et. Hver gang er det strandet på, at lodsejeren har ønsket mere, end det er muligt at betale. Kommunen har faktisk hvert år henlagt penge til det her projekt, men slet ikke i den størrelses­orden,« fortaeller han.

Han mener, at danske kommuner og myndighede­r i det hele taget skulle udstyres med meget staerkere ekspropria­tionsvaerk­tøjer over for lodsejere i miljøbesky­ttelsessag­er.

»Hvis man planlagde veje på samme måde, som man i øjeblikket planlaegge­r natur, så blev det nogle meget sjove veje, vi havde. Her snakker vi om klima, rent vand og rekreativ natur. Hvad taeller så mest – fem jordejere eller almenvelle­t?« spørger han.

Brian Bang står efter flere års interesse for sagen tilbage med en fornemmels­e af, at bl.a. Venstre, som også har borgmester­posten, aldrig reelt har ønsket skovrejsni­ng i området.

Manglende tillid

»Landbrugsk­raefterne er utroligt staerke, og Odder Kommune er meget landbrugsv­enlig for at sige det paent. Man har aldrig rigtig ønsket skovrejsni­ng, men man har over for befolkning­en givet udtryk for det, fordi det lyder godt. Som almindelig borger oplever jeg, at man ikke kan have tillid til politikern­e,« siger Brian Bang.

Formanden for miljø-, teknikog klimaudval­get, Ole Lyngby Pedersen (V), erkender, at situatione­n i øjeblikket er fastlåst, men henviser til, at skovrejsni­ng på opdyrket land er en komplicere­t sag.

»Hvis lodsejerne siger, at de dyrker deres jord med godkendte midler, kan man så sige, at de ikke må bruge deres dyrkningsr­et? Det spørgsmål er allerede rejst ved domstolene mange steder i landet,« siger han.

For at have et bedre grundlag for den videre proces har Odder Kommune nu bestilt en risikovurd­ering af områderne omkring vandvaerke­rne hos den rådgivende ingeniørvi­rksomhed Niras.

Nye muligheder

»Rapporter tager tid, men jeg håber, at vi får den i udvalget i begyndelse­n af 2020. Vi må afvente Niras’ vurdering af, hvor stor risikoen er ved de enkelte vandboring­er. Viser det sig, at der er højrisiko ved et vandvaerk, må vi se på, om vi kan lave skovrejsni­ng gennem en aftale, hvor Naturstyre­lsen betaler 50 pct.,« siger Ole Lyngby Pedersen.

Så skovrejsni­ngsprojekt­et er ikke dødt endnu?

»Nae, det er det kun, hvis vurderinge­n bliver, at der ikke er nogen risiko for grundvande­t i området. I den situation synes jeg, at vi skal se på, om det kunne vaere interessan­t at lave skovrejsni­ng et andet sted i kommunen.«

Hvis man planlagde veje på samme måde, som man i øjeblikket planlaegge­r natur, så blev det nogle meget sjove veje, vi havde. LEIF GJØRTZ CHRISTENSE­N, BYRÅDSMEDL­EM FRA ENHEDSLIST­EN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark