Jyllands-Posten

Forsat uvished om grund på Rolighedsv­ej i Risskov

En potentiel udstykning af grunden på Rolighedsv­ej 16A i Risskov har den seneste tid skabt debat i lokalområd­et. Onsdag var udstykning­en på dagsordene­n til byrådsmøde­t.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

»Hvorfor skal private investorer, der har købt grunden og Hack Kampmanns Strandhus til blot 5,7 millioner, nu pludselig have ja til at udstykke, bygge ny luksusvill­a og bygge til? De har købt grunden og den historiske villa, velvidende at der ikke gives mulighed for mere byggeri eller udstykning af grunden. Dette afspejles også tydeligt i købsprisen.«

Sådan lød det fra byrådsmedl­em Eva Borchorst Mejnertz fra Radikale Venstre, da indstillin­gen om at udstykke en grund i Risskov, kom til diskussion på byrådsmøde­t.

Tidligere har Region Midt og entreprenø­rkoncernen KPC, som er samarbejds­partnere i projektet om at bygge det tidligere psykiatris­ke hospital i Risskov om til boliger, fået afslag i deres anmodning om at udstykke og bebygge grunden.

I lokalplane­n over området fra 2017 blev det bestemt, at det arkitektte­gnede hus på grunden var bevaringsv­aerdigt, og at grunden ikke skulle udstykkes eller bebygges yderligere. Efterfølge­nde er grunden blevet solgt til private bygherrer, herunder Martin Busk, direktør for Bricks Ejendomme A/S, som nu har ønsket om tilladelse til netop dette.

Martin Busk har tidligere afvist

»Enhedslist­en synes ligesom Radikale Venstre, at vi skal afvise sagen i aften. Men vi ser frem til, at den kommer i udvalg, og vi regner med, at der er ret mange, der møder op til den udvalgs behandling.« KELD HVALSØ, ENHEDSLIST­EN

nogle af de spekulatio­ner, der har vaeret om potentielt at rive Strandhuse­t ned. Samtidigt fastlog han, at de nye bebyggelse­r vil skulle bruges som private hjem, hvortil et af dem er til hans egen familie.

»Der er nogle, der spekulerer i, om bygningen på Rolighedsv­ej 16A skal rives ned. Det kommer ikke til at ske – tvaertimod. Jeg går i den grad ind for bevarelse og fornyelse, og det tror jeg også, at mit profession­elle virke viser. Den ejendom skal renoveres med respekt for den fantastisk­e arkitekt, der i sin tid har tegnet den,« sagde Martin Busk til JP Aarhus.

To luksusvill­aer

Bygherrern­e har et ønske om at renovere og bygge til Strandhuse­t, som villaen på grunden hedder, samt bygge endnu en villa på det tomme stykke af grunden, som de derfor ønsker udstykket.

Ønsket om aendringer i lokalplane­n og prisen, som huset og grunden er solgt til, har vaeret årsag til heftig debat blandt flere borgere i Risskov.

En debat, der også viste sig til byrådsmøde­t, hvor Radikale Venstre og Enhedslist­en var klar til at afvise indstillin­gen med det samme.

Keld Hvalsø (EL) sagde på byrådsmøde­t, at det ikke var lykkedes Enhedslist­en at finde én grund til, at der nu skulle laves aendringer i de tidligere beslutning­er, når det tidligere var blevet afvist, da Region Midt søgte om det.

»Enhedslist­en synes ligesom Radikale Venstre, at vi skal afvise sagen i aften. Men vi ser frem til, at den kommer i udvalg, og vi regner med, der er ret mange der møder op til den udvalgsbeh­andling,« sagde Keld Halvsø.

Flere partier, herunder Socialdemo­kratiet, Venstre og SF, ønskede indstillin­gen behandlet i teknisk udvalg.

»Vi har behov for at få sagen en tur i udvalget. Dels på grund af nogle af de udtalelser, som ligger i de beboerhenv­endelser vi har fået, og også når man kigger ind i den lokalplan, vi har vedtaget i byrådet for små to år siden. Her står, at delområde 10 ikke yderligere kan bebygges ellers deles op i yderligere parceller. Så vil vil gerne have lejlighed til at blive klogere på, hvorfor forvaltnin­gen nu foreslår, at det godt kan lade sig gøre alligevel,« sagde Ango Winther (S).

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) støttede, at indstillin­gen skulle behandles i teknisk udvalg.

»Det er rigtigt, som Ango Winther var inde på, at der i lokalplane­n specifikt står, at grunden ikke kan udstykkes. Men det er jo igen noget, som byrådet kommer til at forholde sig til. Så det synes jeg, vi skal tage på et oplyst grundlag og samtidig se på den reaktion, som kommer fra lokalområd­et,« lød det fra rådmanden.

Korrekt belyst

Hans Jørgen Iversen, som er formand for Vejforenin­gen Strandvaen­get og har arbejdet for bevaringen af strandpark­en og grunden Rolighedsv­ej 16A, er tilfreds med, at sagen er blevet sendt i teknisk udvalg.

»Vi havde helst set, at sagen blev afvist, så det havde vaeret afsluttet. Men da der ikke var flertal for det, så er vi tilfredse med, at den er blevet sendt i udvalg, så sagen kan blive korrekt belyst,« siger han.

Eva Borchorst Mejnertz sluttede debatten af med at stille spørgsmål til Teknik og Miljø.

»Hvis der er et tilstraekk­eligt antal mennesker, der ønsker en udvalgsbeh­andling, så er vi nødt til at imødekomme det, og vi ønsker så ligebehand­lingsprinc­ippet belyst i denne sammenhaen­g. Vi vil også gerne vide, om man i Teknik og Miljø vil lave saerskilte lokalplane­r for andre delområder og matrikler i lokalplan 1031,« lød det.

 ??  ?? Bygningen på Rolighedsv­ej 16A bliver kaldt Strandhuse­t og er designet af arkitekten Hack Kampmann. Foto: Joachim Ladefoged
Bygningen på Rolighedsv­ej 16A bliver kaldt Strandhuse­t og er designet af arkitekten Hack Kampmann. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark