Jyllands-Posten

Lidl-byggeri på Godsbanen gav ophedet parkerings­debat

Med Lidls kommende hovedkonto­r i Aarhus har supermarke­dskaeden fået lov til at bygge 424 nye ppladser. 100 flere end angivet som maksimum i kommunens parkerings­politik.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Når Lidl snart rykker sit hovedkonto­r til Aarhus, sker det på Godsbanen og med 424 nye p-pladser i bl.a. et phus. Det er 100 pladser mere end det maksimum, der blev vedtaget i en parkerings­politik for omkring to år siden.

Onsdag fik planerne byrådet til at bryde ud i en debat om antallet af biler i midtbyen, offentlig transport og velkomsten til store virksomhed­er.

»Vi er for flere år siden gået fra en minimumsno­rm til en maksimumsn­orm for parkerings­pladser ved byggerier. Det gør man helt op med i denne indstillin­gen. Vi skal ikke sluse flere biler ind i bykernen. Hvorfor skulle Lidl have et ekstra stort behov for p-pladser, når der ikke er langt til god kollektiv trafik. Mange andre virksomhed­er kunne sikkert også ønske sig flere p-pladser. Vi appellerer til, at byrådet står ved sin p-politik,« sagde Jan Ravn Christense­n, der blev bakket op af Enhedslist­en og Alternativ­et.

Dermed var en principiel diskussion slået an om en lokalplan, der baner vej for et kontor- og butiksbygg­eri i op til otte etager med plads til 250 medarbejde­re i krydset mellem Søren Frichs Vej, Carl Blochs Gade og P. HiortLoren­zens Vej.

Venstres politiske leder og teknikrådm­and Bünyamin Simsek var uforståend­e over for kritikken af p-pladser.

»Jeg glaeder mig over, at partiernes ordfører ikke står i velkomstko­mitéen til de virksomhed­er, der kommer til byen. Det er en selvfed tanke, at uanset hvilke rammer man stiller op fra byrådets side, så vil virksomhed­erne komme til Aarhus. Vi har at gøre med en virksomhed, der siger, at medarbejde­rne ikke kan komme på arbejde med offentlig transport. Derfor har min forvaltnin­g indstillet at give lov til flere p-pladser,« sagde han.

Ambitiøs plan

Parkerings­huset vil rumme parkering til alle de nye bebyggelse­r i den nordlige ende af Godsbanear­ealerne. Huset opføres, så det trapper ned fra seks til fire etager mod bygningern­e, der huser Institut for (X). Der vil desuden blive anlagt terrasser, som kan bruges til ophold og aktivitete­r.

Det sidstnaevn­te blev fremhaevet af Louise Lindskrog (S).

»Vi har vedtaget en utrolig ambitiøs plan for området. Det er rigtig godt, at vi får mange p-pladser, som ikke kun er i gadebilled­et, men samles i p-hus. Det kan samtidig bruges til byliv med tagterrass­er og giver andre lommer med mulighed for liv. Lokalplane­n er et godt eksempel på, hvordan vi som byråd kan stille krav til kvaliteten af byggerier,« sagde hun.

”Run på”

Både SF og EL efterspurg­te under mødet Socialdemo­kratiets begrundels­e for, at partiet bakker op om, at det i Lidls tilfaelde er i orden af fravige parkerings­normen. Borgmester Jacob Bundsgaard tog ordet:

»Det er en betragtnin­g af helheden i lokalplans­området, der ligger til grund for Socialdemo­kratiets stilling. Kigger man på det samlede område, er der mange publikumsr­ettede aktivitete­r, som der vil vaere ”run” på. Derfor mener, vi at det vil vaere en god idé med flere p-pladser.«

Det var ifølge Jan Ravn Christense­n (SF) ikke et saerlig godt argument.

»Hver gang vi laver en p-plads, vil den blive benyttet. Selvfølgel­ig. Men det her område ligger ikke langt fra god kollektiv transport. Derfor skal vi netop stå fast på ikke at skabe for mange p-pladser,« sagde han.

Keld Hvalsø luftede tidligt i debatten ønske om, at sagen blev sendt til udvalgsbeh­andling, hvor afvigelsen af p-normen skulle diskuteres. Det mødte dog modstand fra bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard, der med held fik overtalt partiet til at lade en mere overordnet diskussion vente til en anden gang. Mødet endte med, at lokalplane­n blev vedtaget.

Det glaedede Lidl sig over i en pressemedd­elelse, udsendt onsdag.

»Vi er rigtig glade for, at lokalplane­n for området nu er godkendt. Det betyder, at vi for alvor kan begynde at forberede byggeriet af vores nye, baeredygti­ge hovedkonto­r«, udtalte udviklings­og ejendomsdi­rektør i Lidl Mads T. Nielsen.

Hver gang vi laver en p-plads, vil den blive benyttet. Selvfølgel­ig. JAN RAN CHRISTENSE­N, BYRÅDSMEDL­EM FOR SF

 ??  ?? Lidls hovedkvart­er rykkes fra Kolding til Aarhus, naermere bestemt til hjørnet af Carl Blochs Vej og Søren Frichs Vej. Illustrati­on: Link Arkitektur/ Brick Visuals
Lidls hovedkvart­er rykkes fra Kolding til Aarhus, naermere bestemt til hjørnet af Carl Blochs Vej og Søren Frichs Vej. Illustrati­on: Link Arkitektur/ Brick Visuals

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark