Jyllands-Posten

KL: Borgmester er ikke inhabil i Birch-sager

S og R vil laene sig op ad kommunefor­eningen KL's vurdering, som siger, at borgmester Steen Vindum (V) ikke er inhabil i sager med René Birchs virksomhed.

- JONAS HVID EMMA J. KJAER jonas.hvid@jp.dk Emma.J.Kjaer@jp.dk

Venskabet med storspille­ren på boligmarke­det i Silkeborg René Birch gør ikke borgmester Steen Vindum (V) inhabil. Desuden havde borgmester­en ingen grund til at gøre opmaerksom på sin relation til direktøren og ejeren af Birch Ejendomme, før det blev afdaekket i medierne. Samtidig er der ikke noget grundlag for, at Steen Vindum uberettige­t skulle have modtaget gaver fra René Birch.

Det fremgår af kommunefor­eningen KL’s juridiske vurdering af, hvorvidt Steen

Vindum er inhabil i sager relateret til René Birch, som er borgmester­ens ven.

Steen Vindum er godt tilfreds med vurderinge­n:

»Den kommer heller ikke bag på mig. Jeg synes, det har vaeret en god og grundig vurdering.«

Som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten bad borgmester­en i forrige uge KL om at få afdaekket spørgsmåle­t om sin eventuelle inhabilite­t. Det skete efter laengere tids fokus på hans og andre politikere­s forhold til René Birch.

Borgmester­en fortaeller, at to velforbere­dte KL-jurister i deres afdaekning spurgte ind til det omtalte i medierne. Her er det bl.a. blevet beskrevet, at borgeren Karen Predbjørn Klarbaek har bedt Ankestyrel­sen undersøge borgmester­ens og byrådsmedl­em Jarl Gorridsens (V) venskab til René Birch, og hvorvidt de tager på faelles ferier eller ture til indland og udland, f.eks. i forbindels­e med sports- og fritidsakt­iviteter som fodbold, håndbold og jagt m.m. Samt om det er René Birch eller dennes firma, som har betalt udgifterne til turene, så der er tale om gaver til politikern­e.

Baseret på borgmester

I det 14 sider lange KL-notat fremgår det bl.a., at notatet er baseret på faktuelle oplysninge­r afgivet af borgmester­en til KL-konsulente­rne.

Borgmester­en beskriver således, at venskabet med René Birch går otte-ti år tilbage og er en udløber af en profession­el kontakt.

De to har kun få gange besøgt hinanden i hinandens hjem, deltager ikke i private fejringer af f.eks. fødselsdag­e, og deres faelles rejser har ikke privat karakter, hedder det sig i notatet.

Hvis Steen Vindum har modtaget gaver, er disse kun lejligheds­gaver, og deres ture har vaeret sammen med andre og ikke betalt af René Birch, vurderer KL.

Samtidig skulle deres relation have haft en mere privat karakter for, at borgmester­en er forpligtet til at gøre opmaerksom på venskabet.

Ifølge forvaltnin­gsloven kraever inhabilite­t som følge af venskab et »naert venskab«. Over for JP Aarhus har Sten Bønsing, professor i forvaltnin­gsret på Aalborg Universite­t, derfor ligeledes vurderet, at borgmester­en formentlig ikke er inhabil. Det vil i sidste ende vaere byrådet, der vurderer borgmester­ens habilitet.

S og R: Ikke inhabil

Efter KL-vurderinge­n er 2. viceborgme­ster Johan Brødsgaard (R), der tidligere har opfordret borgmester­en til at gå uden for døren i en sag, som René Birch er involveret i, ikke i tvivl om, hvordan han vil forholde sig:

»Det notat, der foreligger nu, vil jeg rette mig efter. Og i og med at det siger, at Steen Vindum er habil, så er det selvfølgel­ig det, jeg har taenkt mig at laene mig op ad.«

Lignende toner lyder fra Socialdemo­kratiets frontfigur, 1. viceborgme­ster Søren Kristensen, der på baggrund af KL’s konklusion mener, at borgmester­en kan behandle sager med René Birch.

»Med den konklusion i notatet vil jeg ikke bede om, at der kommer en afstemning omkring borgmester­ens inhabilite­t i Birch-sager,« siger han.

Søren Kristensen mener, at det nu handler om at komme videre og få lavet politiske resultater efter et forløb, der har »har givet alvorlige ridser i lakken«.

Derimod vil Peter Sig Kristensen (EL) ikke vende tomlen op- eller nedad i en afstemning om, hvorvidt borgmester­en kan behandle sager relateret til vennens virksomhed.

»Jeg vil stemme blankt, fordi jeg synes ikke, at sagen er fuldt ud oplyst,« siger byrådsmedl­emmet.

Han henviser til, at forhold om bl.a. støtte til borgmester­ens valgkamp er naevnt i klagen til Ankestyrel­sen, men ikke indgår i KL-undersøgel­sen.

Det har vaeret en god og grundig vurdering. STEEN VINDUM (V), BORGMESTER I SILKEBORG KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark