Jyllands-Posten

Test af det forbedrede Apple Carplay: Flere nye og fine funktioner

Apple Carplay har fået en stor opgraderin­g, som gør systemet langt nemmere og mere indbydende at bruge. Det kraever dog, at din telefon ikke er for gammel.

- JENS OVERGAARD

Det findes i flere og flere biler, Apple Carplay, hvor du kan slutte din iPhone til skaermen og få adgang til en raekke apps, lige fra telefon- og sms-styring over navigation fra Apple Maps eller Google Maps til podcasts, musik fra f.eks. Spotify og Telmore Music, DR digital radio og lydbøger fra Bookmate. En del af disse kan enten styres med tale eller tryk på skaermen.

Systemet har dog haft en del svagheder, men nu har Apple Carplay fået en stor opgraderin­g, som skal gøre betjeninge­n mere brugervenl­ig, og som vi tester.

Det er dog ikke alle iPhone-ejere, som kan bruge den. Du skal have en iPhone 6S eller nyere, der alle kan opgraderes til det nyeste iOS 13-styresyste­m.

AEldre telefoner kører videre med styresyste­met iOS 12 og det kendte Apple Carplay.

Nogle af de største nyheder i det opgradered­e Apple Carplay er, at du nu får et kontrolpan­el, som det er kendt på telefonen, og hvor du bl.a. kan lave en mere personlig opsaetning med f.eks. lys eller mørk skaerm. Du kan også vaelge ikke at blive forstyrret af sms’er under kørslen.

Del skaermen op

Samtidig kan du nu lave splitscree­n. Det betyder, at hvis du f.eks. har aktiveret navigation i Google Maps og samtidig hører en podcast eller musik, så kan du både se kortet og kontroller­e musikken samtidig. Hastighede­n skulle også vaere optimeret. Vi tester Apple Carplay med en iPhone 6S i en Peugeot 508 SW med en skaerm på 10 tommer og en Ford Focus ST med en skaerm på otte tommer.

Her kommer opdatering­en mest til sin ret på den største skaerm, og den er også udviklet til de store skaerme, vi ser i bilerne i stigende omfang.

Her er der klare fordele ved splitskaer­men, der giver mere ro til at koncentrer­e sig om kørslen, så du ikke skal flytte rundt på menuerne f.eks. for at spole i en podcast.

Det lille kortudsnit kan dog ikke altid følge med kørslen, så du i perioder ikke kan se din placering på kortet, før det opdateres. Det er en fejl, som skal rettes.

Vi er fortsat fan af at bruge Google Maps frem for Apple Maps, da det er mere traefsikke­rt og detaljeret. Apple Maps har dog fået en raekke opgraderin­ger med bl.a. bedre visning af vognbaner, så overligger­en er løftet her.

Bestem, hvem der må forstyrre

Den nye ”forstyr ikke”-funktion virker godt, men er lidt finurligt indrettet. Hvis et fremmed nummer sender en sms, vil du først modtage denne, når du kobler funktionen fra igen.

Hvis det er en af dine lagrede ”Favoritter”, får vedkommend­e en melding om, at du kører bil og ikke vil forstyrres.

Vedkommend­e kan dog overrule denne blokering ved at skrive en sms med startordet ”haster”.

Men tanken er formentlig, at det giver dig en snor i, hvem der må se, hvor du er, og hvem som må forstyrre dig.

Selv om Apple Carplay har en indbygget smsfunktio­n, hvor du kan sende stemmestyr­ede beskeder med Apples ”Siri” talegenken­delse, er det helt klart en trafiksikk­er foranstalt­ning at kunne lukke ned for sms’erne.

Ikke optimel lyd

På lydfronten er alt dog ikke perfekt. Det er lige

DET NYE

APPLE CARPLAY Opdatering­en til iOS 13 omfatter bl.a. følgende:

Mulighed for at fravaelge sms-beskeder under kørslen.

Splitscree­n, så f.eks. navigation­skort og podcast-player er på samme skaermbill­ede.

Dashboard, hvor bl.a. lys og mørk skaerm kan reguleres.

Apple Music og andre udbydere kan nu vise albumcover­s.

Nu er der en kalenderfu­nktion, så man kan se aftaler på skaermen. Dog kun for den aktuelle dag.

Passageren kan låse selve telefonen op, mens Carplay bruges, og lave noget på denne samtidig og f.eks. vaelge en bestemt sang. Forbedret navigation i Apple Maps med bl.a. markering af vognbaner.

Nyt design på startskaer­men med mere afrundede hjørner.

 ??  ??
 ??  ?? Du kan nu blokere for sms’er under kørslen og yderligere sende en svarbesked til afsenderen. Det kraever dog, at vedkommend­e er blandt dine ”Favoritter”. Foto: Jens Overgaard
Du kan nu blokere for sms’er under kørslen og yderligere sende en svarbesked til afsenderen. Det kraever dog, at vedkommend­e er blandt dine ”Favoritter”. Foto: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark