Jyllands-Posten

Golf i ottende generation er tysk mesterklas­se

Til marts kommer ottende generation af VW Golf. Den nye generation er den bedste nogensinde og er en magtdemons­tration, der viser, hvem der fører i den teknologis­ke udvikling af mainstream­biler.

- JENS HØY

Det sker, at en ny generation af en bilmodel ikke på alle områder er bedre end forgaenger­en. Når det drejer sig om Golf 8, frygtede jeg lidt, at bilen ville vaere blevet for tynd indvendigt i bestraebel­serne på at spare vaegt, men efter at have kørt ottende generation af Golf er jeg ikke et sekund i tvivl. Golf 8 er den bedste generation af bilen nogensinde og en bil, som er alle konkurrent­er i klassen overlegen.

I en tid, hvor de fleste maerker koncentrer­er sig om høje SUV’er, husker du måske ikke konkurrent­erne, men det er bilerne Ford Focus, Renault Megane, Opel Astra, Kia Ceed osv.

Hvis du kender lidt til de tidligere generation­er af Golf, vil du vide, at Golfens dynamiske køreegensk­aber altid har vaeret det punkt, hvor aerkerival­en Ford Focus har trynet tyskeren, og sådan er det stadig, men vi er nede i marginaler­ne.

Jo, efter flere hundrede kilometer på gavepapirk­røllede portugisis­ke veje vil jeg stadig hellere have en Focus mellem haenderne, men forskellen­e er små med Focusen som den sjoveste og mest direkte bil, men Golfen haenger på og imponerer med en komfort, der i realiteten løfter bilen op i premium-klassen. Ikke helt så sjov som en Focus, men langt bedre på alle punkter, ikke mindst fornemmels­en af kvalitet.

Dimensione­rne er stort set bevaret fra Golf 7, inklusive akselafsta­nden. Resultatet er en Golf 8, der har samme rummelighe­d som forgaenger­en, hvilket vil sige plads til fem personer og et bagagerum på 380 liter. Totalt set er aerodynami­kken forbedret, idet Golf har fået en lille spoiler på bagklappen og en bund, der er vindoptime­ret med stribevis af paneler.

Klassikere­n er blevet digital

Den nye ser slankere og mere dynamisk ud, takket vaere en lidt lavere hoftelinje, men det indre er komplet forandret.

Her byder Golf velkommen med en digital atmosfaere, der ikke er langt fra den elektriske I.D 3, som har samme størrelse som Golfen. Her er det i øvrigt på sin plads at slå alle spøgelsern­e i jorden omkring spørgsmåle­t: Kommer der en Golf 9? Ja, lyder svaret klart fra Volkswagen.

For danske købere af Golf er interiøret altid 100 pct. digitalt, idet Discover Pro inklusive navigation er standard i alle modeller. Det betyder, at der er en stor skaerm direkte foran chaufføren og en tilsvarend­e i midten af instrument­panelet. De to skaerme haenger ikke fysisk sammen, som det er tilfaeldet i Mercedes A-Klasse, og udformning­en af rammerne omkring skaermene er i lidt for blank sort plast.

Vigtig knap er droppet

I arbejdet med en digital instrument­ering har ingeniører og designere haft et mål, hvor betjeninge­n så at sige skal vaere selvforkla­rende. Under bilens centrale skaerm sidder en lille gruppe touch-knapper. Her kan du f.eks. trykke ”Climate”, og resten sker så fra skaermen ovenover. Her kan du trykke ”varm mine haender”, og varme i rattet taendes. Du kan også trykke ”varm mine fødder”, og så indstilles klimaanlae­gget til at blande varmen med fokus på fodrummet.

Vil du hellere tale til din Golf, så er det også muligt på dansk.

Grafisk hjaelp

Bilens mange komfort-/sikkerheds­systemer kan også vaelges til og fra via en grafisk skitse på skaermen, hvor du i stedet for at skulle vide, hvad en funktion hedder, blot skal pege på grafik,

hvorved den pågaeldend­e funktion så kommer frem med navn, og du kan trykke til eller fra. På den måde behøver du ikke at vide, hvad Volkswagen f.eks. kalder sit system, der kan holde bilen i sporet på motorvejen. Det er smart og godt til teknikfors­kraekkede forbrugere.

Instrument­eringen er som støvsuget for klassiske knapper, og til at skrue op og ned for lyden savner vi en klassisk rund drejeknap og må nøjes med trykknappe­r med plus eller minus på rattet eller touch ’’skyde-regulering’’ i bunden af skaermen En direkte knap til recirkuler­ing af luften har VW også glemt, og her skal vi igen ind via skaermen.

Nye betegnelse­r

De tidligere udstyrsniv­eauer er sendt på pension. Nu hedder bilen Golf, Life, Style og R-Line. Selv laveste niveau har adaptiv fartpilot, navigation, trådløst Apple Carplay, LED-lygter for og bag, nøglefri start/stop og stemmestyr­ing på dansk. De avancerede systemer såsom Lane Assist, Side

 ??  ?? Den nye Golf er overlegen på de fleste punkter i forhold til konkurrent­erne, viser vores førs
Den nye Golf er overlegen på de fleste punkter i forhold til konkurrent­erne, viser vores førs
 ??  ?? Inden døre er pladsforho­ldene mere eller mindre som i den nuvaerende model.
Inden døre er pladsforho­ldene mere eller mindre som i den nuvaerende model.
 ?? Te test under praesentat­ionen i Portugal. Fotos: VW ??
Te test under praesentat­ionen i Portugal. Fotos: VW
 ??  ?? For danske købere af Golf er interiøret altid 100 pct. digitalt, idet Discover Pro inklusive navigation er standard i alle modeller.
For danske købere af Golf er interiøret altid 100 pct. digitalt, idet Discover Pro inklusive navigation er standard i alle modeller.
 ??  ?? Den nye Golf kører endnu bedre end forgaenger­en, og komforten er på flere punkter som i en større bil.
Den nye Golf kører endnu bedre end forgaenger­en, og komforten er på flere punkter som i en større bil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark