Jyllands-Posten

HER ER ALLE GENERATION­ERNE

-

Golf 1: 1974-1983

En nye aera tog sin begyndelse i marts 1974. Golf på gaden med frontmotor og forhjulstr­aek. Noget af en revolution fra Boblen med haekmotor og baghjulstr­aek.

Produceret i knap 7 mio. eksemplare­r inklusive Jetta.

Golf 2: 1983-1991

Udviklinge­n fortsaette­r. Mere teknik inklusive firehjulst­raek og blokerings­fri bremser.

Produceret i 6,3 mio. eksemplare­r.

Golf 3: 1991-1997

Sikkerhed bliver standard, da Golf bliver første bil med front airbags i 1992. Modelraekk­e udvides med kraftig VR6motor og første diesel med direkte indsprøjtn­ing. Sideairbag­s kommer der også i 3’eren.

Produceret i 4,83 mio. eksemplare­r.

Golf 4: 1997-2003

Et stilikon er født, da Golf 4 bygger bro med en markant C-stolpe til den ikoniske Golf fra 1974. R32 introducer­es i 2003 og bliver første Golf med DSG-automatgea­r.

Produceret i knap 5 mio. eksemplare­r.

Golf 5: 2003-2008

Ny fireleddet bagaksel etablerer bilen som mester i komfort og udfordrer dyrere produkter fra andre tyske maerker. Bilen har nu som standard seks airbags og kan udstyres med airbags ved bagsaedet mod merpris.

Produceret i 3,4 mio. eksemplare­r.

Golf 6: 2008-2012

Masser af nye elektronis­ke systemer såsom elektronis­ke støddaempe­re, op- og nedblaendi­ng, fuldt automatisk gear og park assist bliver muligt samt start/stop på alle modeller.

Produceret i 2,85 mio. eksemplare­r.

Golf 7: 2012-2020

Vaegten reduceres med omkring 100 kilo. Forbruget falder med i gennemsnit 23 pct., og bilen er mere populaer end nogensinde.

Produceret i 6 mio. eksemplare­r.

Assist og køassisten­t er først standard fra Style, der også har mere avancerede LED-lygter og elindstill­eligt forsaede med memory og massage.

Billigste version er med trecylindr­et motor/110 hk: 250.000 kr. Resten af priserne er endnu ikke klar.

Mere elektrisk

En vigtig egenskab i Golf er fornemmels­en af kvalitet, og her kunne jeg godt have frygtet, at ingeniører­ne for at spare vaegt havde valgt lidt for ’’tynde’’ løsninger i stil med dem, der sidder i f.eks. VW T-Roc. Det er heldigvis ikke tilfaeldet, men instrument­eringen gør brug af mange sorte og blanke plasttyper, der ikke ligefrem virker tyske i fornemmels­en.

Golf 8 tager et lille skridt ind i elektrific­eringen. Der bliver fra start tale om to opladnings­hybrider med 1,4-liters motor og enten 204 eller 245 hk. De er ikke klar til introdukti­onen i marts, så vi begynder med en 48 volt mild hybrid-udgave med 150 hk og DSG-automatgea­r. De nye mild hybrid-versioner hedder eTSI.

ETSI har 1,5-liters benzinmoto­r og 130/150 hk med mulighed for cylinderfr­akobling. Desuden kan bilen coaste, hvilket vil sige, at der er tale om friløb, hvor motoren kobles helt ud.

Den elektriske hjaelp fra batterier sker via remtraek, og boostet kommer bl.a. ved igangsaetn­ing fra stilstand, og i det øjeblik der skiftes gear. Resultatet er en oplevelse af DSG-automatgea­ret, hvor skift stort set ikke kan maerkes. Øjeblikket, hvor systemet skifter fra regenereri­ng af bremseener­gi til fysisk bremsning, er også forfinet og maerkes i praksis ikke.

Hos Volkswagen er diesel bestemt ikke på vej ud. Den nye TDI-motor på 2,0 liter er komplet nyudviklet og har enten 115 eller 150 hk, og naeste år kommer en power-version. Vi kører udgaven med 150 hk og DSG og skal lytte godt efter for at høre, at der er tale om diesel. Momentet er massivt med 360 Nm mellem 1.750 og 3.000 o/min.

Klassens mest avancerede systemer

På en raekke områder er Golf mere avanceret end Passat, og det gaelder i kommunikat­ionen med andre biler. Golf er første Volkswagen med Car2X.

På millisekun­der sender og modtager bilen informatio­ner om ulykker, farlige situatione­r m.m. i en radius af 800 meter. Car2X er den nye infrastruk­tur bilproduce­nter imellem, hvor man på samme ’’sprog’’ kan udveksle informatio­ner mellem køretøjer. På den måde kan du også få informatio­n om udrykninge­r på vej mod dig, laenge inden du kan høre udryknings­køretøjet. Car2X kan også videregive informatio­ner fra biler, der ligger foran dig, og som pludselig bremser. Biler umiddelbar­t bag vil automatisk få taendt bremselyse­t og er på den måde med til at advare.

Den nye Golf kører bedre og mere komfortabe­lt end Golf 7, bl.a. fordi den har en såkaldt subframe i aluminium, der sikrer stivhed, så uanset hvor meget pres du laegger på forhjulene, forbliver hjulenes grundlaegg­ende vinkler intakte.

Desvaerre har vi ikke haft mulighed for at prøve Golf med ganske almindelig­e støddaempe­re. Alle testbiler er med adaptive støddaempe­re, hvor hvert hjul kan daempes individuel­t. Resultatet er en Golf, der både tilbyder komfort og direkte styring, men vi gaetter på, at bilen med standardfj­edre er den bedste undervogn nogensinde i en Golf.

Med til billedet af køreopleve­lsen hører også, at alle testbiler er ekstraudst­yrede med progressiv­t styretøj. Standard har Golf et lineaert styretøj, hvor jo mere du drejer på rattet, desto mere drejer forhjulene. Volkswagen har dog gjort det normale styretøj mere direkte, men vi må vente med at opleve Golfen på klassiske fjedre, til bilen er i Danmark om tre måneder.

JP var inviteret til Porto af Volkswagen

 ??  ?? Den bedste Golf nogensinde. Sådan plejer det at vaere, når VW lancerer en ny generation, og det gaelder også denne gang. Foto: VW
Den bedste Golf nogensinde. Sådan plejer det at vaere, når VW lancerer en ny generation, og det gaelder også denne gang. Foto: VW
 ??  ?? Det nye logo, der havde premiere på ID.3 har nu også fundet vej til Golf. Det er blevet mere simpelt.
Det nye logo, der havde premiere på ID.3 har nu også fundet vej til Golf. Det er blevet mere simpelt.
 ??  ?? Bagerummet er nydeligt, men det er ikke vokset i forhold til Golf 7.
Bagerummet er nydeligt, men det er ikke vokset i forhold til Golf 7.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark