Jyllands-Posten

Din elbil kan aendre raekkevidd­e natten over

Let facelift samt en opdatering giver en snes km laengere raekkevidd­e til Audi-tron og Jaguar I-Pace. Ejere af elbiler skal vaenne sig til op- eller nedgraderi­nger.

- JENS OVERGAARD

Tesla-ejere har kendt det laenge; en opdatering over nettet kan aendre på bilens raekkevidd­e, accelerati­on, batterikap­acitet eller ladeevne. Det er også den nye virkelighe­d for mange flere nybagte ejere af elbiler fra andre maerker. Filosofien er nemlig den samme, selv om det ikke er hos alle, hvor f.eks. softwareop­dateringer sker trådløst ”over the air”, men hvor man skal hen forbi det autorisere­de vaerksted.

Men opdatering­erne kan både komme som mindre facelifts og rene softwareop­dateringer. Det første er tilfaeldet med Audi e-tron, der med den største batteripak­ke i fremtidige modeller nu klarer 437 km på en opladning, hvilket er 25 km mere end tidligere.

Det skyldes bl.a., at der er kommet mindre modstand i de bevaegelig­e dele samt bedre køling, regenereri­ng og udnyttelse af batteriet.

Alle nuvaerende 100 danske ejere af Jaguar I-Pace får softwareop­dateringer, som bl.a. styrer temperatur, batterikap­acitet, regenereri­ng, momentford­eling ved firehjulst­raek og beregning af raekkevidd­e.

Så den officielle raekkevidd­e stiger med 20 km til 490 km. I-Pace har dog haft store problemer med at nå det lovede, så her er forbedring­er relevante.

Ned- og opjusterin­g

Det er en tendens, som vi kommer til at se meget mere af, lyder vurderinge­n fra Martin Messer Thomsen, der er talsmand for Foreningen af Danske Elbilsejer­e (FDEL).

»Det er den nye virkelighe­d. Nogle bilproduce­nter har måske angivet en lidt konservati­v beregning for raekkevidd­en. Men når bilerne kommer ud og køre i virkelighe­den, kan det vaere, at det ser anderledes ud,« siger han.

Det kan f.eks. betyde, at en bil får laengere raekkevidd­e og accelerati­on, som det er sket med Tesla Model 3. Men det kan også gå den anden vej som hos bl.a. Nissan, VW og igen Tesla, hvor visse modeller og serier har fået henholdsvi­s mindre kapacitet på batteri hos de to første og ladehastig­heden sat ned hos det sidste maerke.

»Det er bare ikke altid, at bilejerne får konsekvens­erne at vide, og det er et problem, hvis man ikke ved, hvad der er sket med ens bil. Det svarer lidt til, at man ikke altid ved, hvordan skaermen på ens telefon ser ud, når den har fået en opdatering,« siger Martin Messer Thomsen.

Det er bare ikke altid, at bilejerne får konsekvens­erne at vide, og det er et problem, hvis man ikke ved, hvad der er sket med ens bil. Martin Messer Thomsen Foreningen af Danske Elbilsejer­e

Unødigt besvaer

Det er som naevnt heller ikke alle bilmodelle­r, som har softwareop­datering ”over the air”, som det er tilfaeldet hos Tesla, men hvor man skal ind omkring vaerkstede­rne. Det mener Martin Messer Thomsen er kritisabel­t.

»Det ville vaere fair, hvis alle softwareop­dateringer var ”over the air”, så man ikke er bundet af et bestemt maerkes vaerkstede­r. Det kan heller ikke passe, at man skal ned til et autorisere­t vaerksted og bruge to-tre timer på at få gjort dette,« siger han.

 ??  ?? 100 danske ejere af Jaguar I-Pace får elektronis­ke opdatering til deres elbil, der betyder, at den kører 20 km laengere på en opladning. Foto: Jaguar
100 danske ejere af Jaguar I-Pace får elektronis­ke opdatering til deres elbil, der betyder, at den kører 20 km laengere på en opladning. Foto: Jaguar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark