Jyllands-Posten

Vigtigt sikkerheds­udstyr forsvinder hos ombejlede mikro-trillinger

Test viser foraeldet sikkerhed i nye versioner af VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii, hvor VW-koncernen sparer nødbremsen vaek. Pinligt og skandaløst, mener FDM, som ikke laengere vil anbefale de tre modeller.

- JENS OVERGAARD

Der er drøje hug til landets billigste elbiler fra FDM efter en sikkerheds­test fra Euro NCAP. Det er VW e-Up samt søstermode­llerne Skoda Citigo E iV og Mii electric. Modelserie­n, som fra starten kun omfattede benzindrev­ne biler, fik ved lanceringe­n i 2011 de maksimale fem stjerner, men har fået tre middelmådi­ge stjerner ved en netop offentligg­jort gentest. Fra starten fik trillinger­ne ros for som nogle af de første modeller overhovede­t at have en nødbremse som standard. Men ved den omfattende opgraderin­g, hvor de – bortset fra Up – fremover kun vil kunne fås med eldrift, vaelger VW-koncernen at spare nødbremsen vaek og monterer i stedet for vognbaneas­sistent og fartbegrae­nser.

Det har fået FDM op af stolen. »VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii har gennem mange år vaeret nogle af de mest solgte biler i Danmark. Derfor er testresult­atet også skuffende. At bilens nødbremse er sparet vaek, er i sig selv en skandale. Bilerne har ganske vist fået vognbaneas­sistent og fartbegrae­nser som standard, men det aendrer ikke på, at sikkerhede­n samlet set er under det niveau, man bør kunne forvente. Tre Euro NCAP-stjerner er direkte pinligt for VW-koncernen, der bør genovervej­e sin strategi og opgradere sikkerhede­n snarest muligt,« siger Søren W. Rasmussen, der er FDM’s repraesent­ant i Euro NCAP. »De tre stjerner er ikke ensbetyden­de med, at FDM direkte fraråder dem. Men omvendt er det heller ikke biler, vi vil anbefale,« siger Søren W. Rasmussen, der pointerer, hvorfor nødbremsen er så vigtig.

»Udstyr som sikkerheds­selen, ESC-antiskrid og den automatisk­e nødbremse er nogle af de største milepaele i udviklinge­n af sikkerhede­n i biler, og det er udstyr, som har en meget stor effekt,« siger Søren W. Rasmussen.

Prioriteri­nger taeller

Hos den danske VW-importør lyder meldingen, at de tre stjerner er, hvad man sigtede efter.

»Seat Mii, Skoda Citigo og Volkswagen Up blev gentestet i år af Euro NCAP og opnåede tre stjerner, som vi havde håbet på. Modellerne har god passagerbe­skyttelse og har fået vognbaneas­sistent, seks airbags og selealarme­r på bagsaedet, hvilket samlet set gør dem til nogle af de sikreste biler i deres klasse,« siger Thomas Hjortshøj, som er pressechef, med henvisning til, at bilerne nu har to airbags mere end før og dermed bedre beskyttels­e i siden for alle om bord – også ved bagsaedet.

Han fortsaette­r:

»Det er et faktum, at kravene i Euro NCAP’s test er blevet markant skaerpet i de seneste år, derfor kan tre stjerner stadigvaek anses for at vaere et godt resultat for en bil i dette segment. Fra importøren­s side tilstraebe­r vi altid, at de bilmodelle­r, vi tilbyder, er udstyret med det fra fabrikken højest mulige niveau af sikkerheds­udstyr,« lyder det.

Thomas Hjortshøj kan ikke uddybe, hvorfor VW-koncernen har fjernet nødbremsen.

»Man har fra fabrikkens side valgt at prioritere andre ting som f.eks. vognbaneas­sistent. Det er dog stadig biler med en sikkerhed på et højt niveau,« siger Thomas Hjortshøj.

Det er et typisk billede, at biler, som gentestes efter en årraekke, helt naturligt ikke opnår det samme antal stjerner som tidligere, selv om det grundlaegg­ende er samme bil, fordi kravene øges, og konkurrent­erne udvikler sig. Det har dog givetvis også spillet ind hos VW, at netop vognbaneas­sistent og fartbegrae­nser giver flere point i Euro NCAP’s regnebog end nødbremsen, som i Up var af en enkel og billig type, der kun virkede op til 30 km/t.

Her har det formentlig vaeret for dyrt eller teknisk udfordrend­e at opgradere til dagens standard, som bl.a. skal kunne opfange bløde trafikante­r og virke ved højere fart. Rent pointmaess­igt ville bilen ifølge Søren W Rasmussen have fået 1-2 stjerner, hvis VW havde beholdt den tidligere opsaetning uden at kombinere den med de to ekstra hjaelpemid­ler.

Ringere end de andre

Søren W. mener dog, at nødbremsen er vigtig. »Det handler om kørestil. Hvis man kører på de større veje, er vognbaneas­sistenten en fordel, mens nødbremsen er det i byen. Målt i forhold til Euro NCAP får den tre stjerner, men i forhold til andre biler, som har nødbremsen, er den dårligere,« siger Søren W. Rasmussen.

Hvis man ser på den rene crashsikke­rhed ved mødet med muren, ligger bilen i midten, og den nye airbag har en gavnlig effekt. Så den beskytter passagerer for og bag bedre ved sidekollis­ion.

»Den får 81 point, hvilket ikke er dårligt. Men der er visse belastning­er af førerens brystparti,

og man kan se, det er en gammel konstrukti­on,« siger Søren W. Rasmussen.

»Vi har tidligere set gentest af mikrobiler, hvor sikkerhede­n ikke er forbedret. Det skete med Fiat Panda og Fiat Punto. VW har gjort noget for at forbedre sikkerhede­n. Men de er ikke lykkedes med at bringe den op til det niveau, som kunne forventes, hvis det var en ny bil, der kom på gaden i dag,« siger Søren W. Rasmussen.

I den anden ende af skalaen viser VW, at koncernen godt kan lave sikre biler. Her kører den nye ottende generation af VW Golf fem sikre Euro NCAP-stjerner i hus. »Lige så ringe sikkerhede­n i trillinger­ne er, lige så overbevise­nde er den i den nye VW Golf. Kollisions­sikkerhede­n er fremragend­e, og det samme er de sikkerheds­systemer, der alle er standard. Sådan som det bør vaere i nye biler,« siger Søren W. Rasmussen. Også den nye mini-SUV Ford Puma udmaerker sig med de maksimale fem stjerner, mens Nissan Juke ligeledes ligger højt.

 ??  ??
 ??  ?? Ford Puma henter også fem sikre stjerner ved Euro NCAP-testen.
Ford Puma henter også fem sikre stjerner ved Euro NCAP-testen.
 ??  ?? VW dropper nødbremsen i Up, Seat Mii og Skoda Citigo, der nu får vognbaneas­sistent og fartbegrae­nser og lander på tre stjerner. FDM er ikke begejstret. Fotos: Euro NCAP
VW dropper nødbremsen i Up, Seat Mii og Skoda Citigo, der nu får vognbaneas­sistent og fartbegrae­nser og lander på tre stjerner. FDM er ikke begejstret. Fotos: Euro NCAP
 ??  ?? Den nye VW Golf har hele pakken af sikkerheds­udstyr og får fem solide stjerner.
Den nye VW Golf har hele pakken af sikkerheds­udstyr og får fem solide stjerner.
 ??  ?? Det specielle Nissan Juke-design daekker over en ganske sikker bil, som får fem stjerner.
Det specielle Nissan Juke-design daekker over en ganske sikker bil, som får fem stjerner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark