Jyllands-Posten

Her er linjerne for den naeste høje Hyundai

Konceptbil­en Vision T fra Hyundai viser både en vellignend­e silhuet for den naeste Tucson SUV og maerkets kommende designstil.

- JENS OVERGAARD

Der er altid masser af visioner i konceptbil­er. Men i modsaetnin­g til tidligere tiders fantasifos­tre er der i dag langt mere realitet bag linjerne, når de designmaes­sige prøveballo­ner slippes løs på de internatio­nale motorshows. Det er også tilfaeldet for Hyundai, som har vist den høje Vision T i Los Angeles. Det vindglatte design giver ifølge Automotive News ikke alene et klart hint om maerkets fremtidige designstil. Det er også et ret vellignend­e bud på den naeste Tucson SUV, der med en dåbsattest fra 2015 på den nuvaerende model forventes at komme inden for et par år.

Indtil nu har maerkets modeller haft den samme designstil, som i fronten er bygget op omkring den såkaldte cascadegri­ll. I fremtiden bliver der større forskel, men der skal også vaere et faelles og mere distingver­et design-dna. Her er det, at Vision T, som er en plug-in hybrid, definerer den fremtidige linje, lyder det fra Daing Yup Lee, som er leder af Hyundais globale designcent­er, til Automotive News.

Integreret lysdesign

Her er det planen at løfte maerket designmaes­sigt ved at integrere lygtedesig­n, som Audi for alvor begyndte at gøre for en halv snes år siden. Daing Yup Lee peger da også på, at Vision T ikke ligger langt fra den naeste Tucson.

»Konceptbil­en er et meget staerkt statement. Man vil blive overrasket over, hvor taet den er på den produktion­sfaerdige bil,« siger han.

De spionbille­der, som hidtil er vist i de internatio­nale medier, viser dog også en klar sammenhaen­g med Vision T.

Vision T følger en raekke konceptbil­er fra Hyundais designcent­er, som har udviklet maerkets globale designspro­g kaldet ”Sanselig sportsligh­ed”. Her er kølergrill­en med integreret lys og kølergitre, som er åbne under kørsel og ellers lukkede, en del af den udvikling.

Flere sensorer

Cascadegri­llen beholdes, men den vil ikke vaere så markant som tidligere. Nye snitflader og udformning­er af karrosseri­dele, som ellers har vaeret no go i bilprodukt­ion, fordi de har vaeret for svaere at omsaette i praksis, er også blandt de nye virkemidle­r, som skal give bilerne en mere unik karakter. Det kraever dog også, at der arbejdes ekstra meget med produktion­sprocessen.

Her vil Hyundai også i højere omfang få integreret de mange sensorer, som vi vil se i kommende modeller som følge af krav om flere selvkørend­e funktioner.

Daing Yup Lee peger på, hvad der begyndte at ske generelt med bildesign for 20 år siden, da de nye typer lys i højere grad blev integrert.

»Lyddesign er blevet et vigtigt designspor for biler, og det samme vil ske for sensorer inden for en naer fremtid,« siger han.

Det er ikke nyt, at mange af de bredere maerker proklamere­r, at de vil vaere mere premiumagt­ige. Det gaelder f.eks. også Opel. Hyundai/Kiakoncern­en har dog også en raekke designkapa­citeter fra den tyske bilindustr­i at traekke på, som kan vaekke respekt. Det gaelder Peter Schreyer, som er global designboss for Kia/Hyundai, samt Luc Donckerwol­ke, der står i spidsen for Hyundais luksusdivi­sion, Genesis. De kommer begge fra VW-gruppen.

 ??  ?? Den kendte Hyundai-cascadegri­ll beholdes i Vision T, men den nedtones og bruges nu i højere grad til lygter og lyssignatu­rer. Foto: Hyundai
SANSELIG SPORTSLIGH­ED
Er en designstil, som skal inddrage følelsesma­essige vaerdier i proportion­er, linjer, teksturer og teknologi.
Den kendte Hyundai-cascadegri­ll beholdes i Vision T, men den nedtones og bruges nu i højere grad til lygter og lyssignatu­rer. Foto: Hyundai SANSELIG SPORTSLIGH­ED Er en designstil, som skal inddrage følelsesma­essige vaerdier i proportion­er, linjer, teksturer og teknologi.
 ??  ?? Linjerne på konceptbil­en er meget taet på designet af den naeste generation af Tucson. Foto: Hyundai
Linjerne på konceptbil­en er meget taet på designet af den naeste generation af Tucson. Foto: Hyundai
 ??  ?? De nye Hyundai-modeller skal vaere mere forskellig­e med linjer og karosseriu­dskaeringe­r, Foto: Hyundai
De nye Hyundai-modeller skal vaere mere forskellig­e med linjer og karosseriu­dskaeringe­r, Foto: Hyundai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark