Jyllands-Posten

Minister udskyder krav til dagtilbud i landets mest udsatte boligområd­er

Børnehaver og vuggestuer i nogle af de mest belastede bydele slipper for at opfylde et nyt krav om bedre fordeling af børn fra nytår. Det møder kritik fra Venstre.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Selv om en ny lov fra årsskiftet skal sikre en bedre fordeling af børn fra udsatte boligområd­er i landets daginstitu­tioner, slipper børnehaver og vuggestuer taet på nogle af de hårdeste ghettoer for at følge reglen.

I alt 46 daginstitu­tioner, der optager en stor andel af børn fra udsatte boligområd­er som bl.a. Gellerup i Aarhus, Vollsmose i Odense og Tingbjerg i København, har fået dispensati­on fra lovkravet, der ellers betyder, at landets daginstitu­tioner fra den 1. januar højst må optage 30 pct. børn fra udsatte boligområd­er. De fleste skal i stedet først opfylde kravet fra 2025.

Det møder kritik fra Venstres naestforma­nd, Inger Støjberg:

»Det har aldrig nogensinde vaeret meningen, at der skulle gives så mange dispensati­oner. Så kommer man ikke ghettoerne til livs.«

Kravet om fordeling af børn var en del af den store lovpakke mod ghettoer, som blev lanceret af VLAK-regeringen i 2018 og fik støtte fra bl.a. Socialdemo­kratiet.

Kommunerne advarede dog om, at kravet ville lukke flere dagtilbud, der ikke kunne nå at opfylde loven allerede i 2020. I alt 123 institutio­ner blev vurderet til at vaere i målgruppen for reglerne. 54 har fået afgjort en ansøgning om dispensati­on.

Ifølge Mette Lunde Christense­n, seniorfors­ker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd, var det forventeli­gt, at en del kommuner søgte dispensati­on fra loven.

»De initiative­r, de kan lave for at tiltraekke foraeldre fra andre områder til institutio­nerne – eksempelvi­s ved at arbejde med kvaliteten – tager jo tid. Det er svaert at nå på et år,« siger hun.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil mener, at kravet om fordeling fra den 1. januar giver mening, selv om 46 institutio­ner får dispensati­on. Hun slår fast, at alle institutio­ner skal gøre en indsats fra nytår.

»Dispensati­onen er ikke en tilladelse til ikke at leve op til reglerne. Det handler alene om tidspunkte­t for, hvornår man er i mål,« siger hun.

Borgmester fik udskudt ghettokrav: »Det udsaetter pinen i 24 måneder«

 ??  ?? Skovbrande er langt fra ualmindeli­ge i Australien. Men det har aldrig vaeret så ekstremt som i år. Her forsøger brandfolk at beskytte nogle ejendomme ved Tahmoor i New South Wales. Foto: Dean Lewins/EPA
Skovbrande er langt fra ualmindeli­ge i Australien. Men det har aldrig vaeret så ekstremt som i år. Her forsøger brandfolk at beskytte nogle ejendomme ved Tahmoor i New South Wales. Foto: Dean Lewins/EPA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark