Jyllands-Posten

Kong Christian X på hesteryg midt i Aabenraa

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Rød konge – stå. Grøn konge – gå.

Store og små fodgaenger­e i Aabenraa bliver i det kommende år vejledt af kong Christian X, som har afløst det klassiske piktogram og sidder højt til hest i lyssignale­t – enten rød eller grøn.

Fredag blev de to signaler med den gamle konge, der i 1920 markerede genforenin­gen ved at ride over graensen på en hvid hest, taendt af borgmester Thomas Andresen (V) som optakt til de mange begivenhed­er, der i løbet af det kommende år markerer 100-året for, at sønderjyde­rne stemte sig hjem til Danmark.

»Det var faktisk en medarbejde­r fra vejafdelin­gen, som fik idéen, og det er en sjov gimmick, som saetter både 100-års jubilaeet og vores landsdel på dagsordene­n,« lyder det fra borgmester­en, som er praesidief­ormand for det samarbejde, hvor seks sønderjysk­e kommuner og Region Syddanmark planlaegge­r jubilaeet.

Måske rider han videre

Kong Christian X viser sig i to centrale lyskryds i Aabenraa, og i første omgang er det planen, at den gamle konge skal styre fodgaenger­overgangen­e i hele 2020.

Men måske får han lov at ride endnu laengere, siger borgmester­en.

»Der er nogle, som synes, at kongen minder om en rytter til ringridnin­g. Og ringridnin­g er jo meget stort hernede hos os, så måske kan vi beholde de nye piktogramm­er,« siger Thomas Andresen med et smil i stemmen.

Borgerne i Aabenraa får også andre goder i forbindels­e med genforenin­gen. Aabenraa Kommune har bevilget 18 mio. kr. til en ny park lige ved Folkehjemm­et – »Sønderjyll­ands forsamling­shus«, som borgmester­en kalder det.

Folkehjemm­et var en slags base i forhandlin­gerne forud for afstemning­en for 100 år siden, og det var også på den plet, at 3.000 borgere i sin tid modtog afstemning­sresultate­t og budskabet om, at Sønderjyll­and igen var en del af Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark