Jyllands-Posten

Borgmester fik udskudt ghettokrav: »Det udsaetter pinen i 24 måneder«

1. januar traeder et af Folketinge­ts mest udskaeldte initiative­r mod ghettoer i kraft. Flere kommuner har dog i sidste øjeblik fået dispensati­on. Det vaekker lettelse i Esbjerg og Aarhus, men kritik fra Venstre.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

I slutningen af november tikkede en mail ind hos den kommunale forvaltnin­g i Esbjerg med en god og en dårlig nyhed.

I hvert fald hvis man spørger borgmester Jesper Frost (V).

Han havde i månedsvis ventet på et svar fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet, der kunne afgøre skaebnen for en naesten nybygget daginstitu­tion i Esbjerg.

Bydelens Børnehus ligger i hjertet af boligområd­et Stengårdsv­ej, hvor omtrent tre af fire beboere har ikkevestli­g baggrund, og skulle med moderne forhold og en ekstra paedagogis­k indsats styrke integratio­nen. Men da Folketinge­t i 2018 vedtog en lovpakke mod ghettoer og parallelsa­mfund, var Bydelens Børnehus ifølge kommunen pludselig i fare for at måtte lukke.

Stengårdsv­ej er nemlig på regeringen­s ghettolist­e. Og fra 1. januar 2020 må ingen daginstitu­tioner i Danmark nyoptage mere end 30 pct. af en årgang fra et udsat boligområd­e eller en ghetto. Det betyder, at Bydelens

Børnehus skal finde ca. tre af fire nye børn andre steder i byen. Helt urealistis­k, mente borgmester­en.

»De fleste familier vil jo gerne have en institutio­n taet på, hvor de bor,« siger han.

Derfor søgte kommunen dispensati­on, så kravet først skulle gaelde fra 2026. For at få mere tid, så andre tiltag om bl.a. mere blandede boligforme­r kan få Stengårdsv­ej af ghettolist­en.

Esbjerg blev delvist imødekomme­t og fik to år ekstra til at opfylde ghettokrav­et.

»Det er selvfølgel­ig fint og godt. Alternativ­et var, at vi stod med en udfordring her den 1. januar, men når man kun har givet en toårig dispensati­on, er det bare at udsaette pinen i 24 måneder,« siger borgmester­en.

46 dispensati­oner

Esbjerg er langtfra alene. I alt har 54 institutio­ner fra en stribe kommuner bedt om dispensati­on fra kravet om fordeling af børn fra udsatte boligområd­er.

Dermed har en stor del af de 123 dagtilbud, som man oprindelig­t vurderede var i målgruppen for loven, bedt om dispensati­on.

Tirsdag afgjorde Børne- og Undervisni­ngsministe­riet en stor bunke ansøgninge­r. I alt får 46 institutio­ner i nogle af landets mest belastede boligområd­er dispensati­on. De fleste indtil 2025. Otte fik afslag.

I Odense-bydelen Vollsmose undtages 10 dagtilbud, mens fire institutio­ner i og omkring Tingbjerg i København får dispensati­on. Begge områder er på regeringen­s ghettolist­e. Det samme er Gelleruppa­rken i Aarhus, hvor 12 institutio­ner fik dispensati­on.

»Det er vi rigtig glade for. Vi risikerede at skulle lukke daginstitu­tioner, der passer mere end 400 børn, hvis ikke vi havde fået dispensati­on,« siger rådmand for børn og unge Thomas Medom (SF).

»Falliterkl­aering«

Undervisni­ngsordføre­r Mai Mercado (K) var minister, da loven blev vedtaget. Hun mener, at antallet af dispensati­oner »ser fornuftigt ud«.

»Vi vidste godt, at vi spillede ambitiøst ud med et krav, jeg var bare traet af snak uden handling. For at vaere helt aerlig så fandt jeg også ud af, at virkelighe­den nogle gange stødte sammen med ideologien.«

Hos Venstre er naestforma­nd Inger Støjberg til gengaeld staerkt utilfreds.

»Det er en falliterkl­aering. Hvis regeringen vitterligt vil have et opgør med ghettoerne, så skulle den undlade at give så mange dispensati­oner. Det er en kaempe fejl«.

Venstre sad selv i regering, da loven og muligheden for dispensati­on blev vedtaget. Men Støjberg afviser, at VLAK-regeringen lavede for lempelig en lov

»Der skal vaere en dispensati­onsmulighe­d, hvis der gør sig noget helt saerligt gaeldende. Men det har aldrig vaeret meningen, at 46 af 54, der søger, skal have en dispensati­on«.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil mener, at kritikken er »noget vrøvl«.

»Venstre har selv vaeret med til at lave aftalen, og de vidste godt, at der ville vaere behov for at tidsforsky­de kravet for nogle institutio­ner,« siger hun.

Hun slår fast, at alle daginstitu­tioner med et optag på mere end 30 pct. fra udsatte boligområd­er skal gøre en indsats fra nytår.

»Det er et krav, for at man kan få dispensati­on. Det her er ikke en tilladelse til ikke at leve op til reglerne. Det handler om tidsperspe­ktivet,« siger hun og fortsaette­r:

»Nogle af de store ghettområd­er får en dispensati­on, fordi de på den ene side er allerlaeng­st fra at opfylde kravet om 30 pct., men samtidig har en klar plan for, hvordan de vil aendre hele området«.

Ministeren mener, at det kunne spaende ben for opgøret med ghettoerne, hvis der ikke blev gjort undtagelse­r.

»Det kunne for eksempel betyde, at man skulle lukke en institutio­n i et område, og så var det svaert at få nogle nye beboere til at flytte ind i området, fordi de så skal ligge og køre rigtig langt for at få deres børn i institutio­n,« siger hun.

Enkelte kommuner har endnu ikke fået behandlet deres dispensati­onsansøgni­ng. Når det er sket, ønsker regeringen at lukke for nye udsaettels­er. Ministeren afviser, at kommuner som Esbjerg har behov for yderligere tid til at opfylde loven.

»Den vurdering deler jeg ikke. Det betyder, at de må kridte skoene.«

For at vaere helt aerlig så fandt jeg også ud af, at virkelighe­den nogle gange stødte sammen med ideologien MAI MERCADO (K), UNDERVISNI­NGSORDFØRE­R OG TIDL. MINISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark